Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.01.2013.
13:09
Ž. Marković - Vesti A

Nema kazne za mučenja u logorima

Tužilaštvo BiH je donelo odluku o zaustavljanju istrage protiv ukupno 455 osoba osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima u sarajevskim logorima.

SRAMNO: Faksimil odluke Tužilaštva BiH
 

Ovu skandaloznu odluku doneo je tužilac Behaija Krnjić, i to samo nekoliko dana nakon što je preuzeo ovaj predmet od prethodnog tužioca. "Vestima" je nezvanično potvrđeno da je ovaj tužilac taj potez povukao bez ikakvih konsultacija sa svojim prethodnikom.


- Nemoguće je da se u samo nekoliko dana Krnjić upoznao sa tako obimnim predmetom. Tu je veliki broj dokumenata o svakom osumnjičenom pojedinačno i nemoguće je da se preko noći donese opšta odluka za sve njih - otkriva naš sagovornik iz pravosudnih institucija BiH.
 

Osumnjičeni su se teretili da su učestvovali u zločinima nad Srbima u počinjenim u logorima Silos, "9. maj", Krupa, Igman, Hrasnica. MUP RS je za krivična dela protiv čovečnosti i vrednosti zaštićenih međunarodnim pravom podneo izveštaj za ta krivična dela još 2005. godine.

Tužilaštvo BiH podiglo je ranije optužnicu protiv osam lica za udruženi zločinački poduhvat, zbog zločina u Silosu i to suđenje je u toku. Istraga je obustavljena protiv, između ostalih, Refika Tufe, glavnog organizatora protivpravnog zatvaranja Srba iz Tarčina, Pazarića i drugih okolnih sela, Envera Dupovca za koga postoje svedočanstva da je učestvovao u masovnom hapšenju srpskih civila te Muhameda Turčinovića zvanog Zeko, Zulfikara Ališpage zvanog Zuka, Nezira Fiše, Vahida Alađuza i mnogih drugih.

Tužilac Behaija Krnjić

Odluka tužilaštva izazvala je burne reakcije širom Republike Srpske. Glavna poruka jeste da srpske sudije i tužioci treba da napuste pravosudne institucije BiH, predsednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić kaže za naš list da treba prekinuti svaki vid saradnje sa pravosudnim institucijama BiH. On je najavio obraćanje Sudu za ljudska prava u Strazburu. Nedeljko Mitrović iz Organizacije porodica poginulih i nestalih kaže da se u tužilaštvu nastavlja praksa koju su uspostavili strani tužioci.


- Ono što su radili Švendimen i Romano, koji su obustavili istrage za Dobrovoljačku i Tuzlansku kolonu, sada nastavljaju domaći tužioci. Zadatak je jasan i jednostavan. Treba prikriti sve zločine nad Srbima, to je njihov jedini zadatak - kaže Mitrović za naš list.
 

Zločinci moraju biti kažnjeni


Premijer RS Aleksandar Džombić najoštrije je osudio odluku o obustavljanju istrage. On smatra da je to selektivan pristup pravdi koji izaziva razočaranje i nepoverenje građana RS.


- Vlada RS, odnosno MUP RS će, u okviru svojih zakonskih mogućnosti, učiniti sve da izvršioci pomenutih zločina budu krivično gonjeni i adekvatno sankcionisani - poručio je Džombić. 


Prekrajanje istorije


Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević tvrdi da Srbi u tužilaštvu i sudu BiH treba da se solidarišu i povuku iz tih institucija jer se ne sme dozvoliti prekrajanje istorije.


- Prema svedočenjima moje majke, koja je bila zatvorena u Silosu, Enver Dupovac je bio jedan od onih koji je 1992. godine pokazivao ko će i kako od pritvorenih Srba biti maltretiran i mučen. On je počinio više zla od nekih protiv kojih se sada pred Sudom BiH vodi postupak za zločine u Silosu - rekla je Pandurevićeva.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.01.2013. 13:12
Само будале су могли очекивати да они који су и убијали сад ће сами себе да осуде.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online