Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 30.11.2012.
17:43
Blic A

Za oslobađanje Gotovine, Markača i Haradinaja najodgovornija je Karla del Ponte

Bivši tužilac haškog suda Džefi Najs izjavio da veliku odgovornost zbog oslobađanja Haradinaja, Gotovine i Markača snosi tadašnja tužiteljka Karla del Ponte.

Odgovorna za mnoge propuste: Karla del Ponte
 

U intervjuu "Dnevnim avazu", Najs je rekao da je ceo postupak protiv bivšeg komandanta OVK "blamaža za celu kancelariju Tužilaštva Haškog tribunala", ali ne zato što su oni oslobođeni već zato što je ceo postupak pokrenut onako kako ne treba.

Prema njegovim rečima, kvalifikovani pravnici su i pre pokretanja postupka pred Haškim tribunalom protiv Haradinaja i njegovih saboraca sugerisali tadašnjoj glavnoj tužiteljki Karli del Ponte da za postupak nema dovoljno dokaza.

- Karla del Ponte je nakon toga "instruisala" trojicu pravnika koji nemaju iskustvo kao advokati u sudnici i koji nakon podizanja optužnice ionako ne bi u ime Tužilaštva zastupali slučaj na sudu - rekao je Najs.

On tvrdi da su ti advokati posle napisali optužnicu, nakon čega je njihova odgovornost završena jer su drugi ljudi u sudnici zastupali optužnicu.

Najs kaže da je i unutar Tribunala bilo otvorenih upozoranja upućenih Karli del Ponte u vezi s nedostacima optužbe.

- Jedan iskusni pravnik i ja pisali smo Del Ponteovoj samo nekoliko meseci pre podizanja optužnice, upozorajvajući je da ne može podizati optužnicu bez konsenzusa advokatskog kolegijuma koji je neka vrsta testa za održivost optužnice prema količini i jačini dokaza. To je inače bila uobičajen praksa među advokatima Tužilaštva za vreme mandata Luiz Arbur, predhodnice Del Ponteove - kaže Najs, za koga se inače zna da je u nekoj vrsti prećutnog sukoba sa Karlom del Ponte.

- Mi smo joj objasnili da je testiranje optužnice potrebno kako bi se omogućilo da najiskusniji advokati mogu dati svoje primedbe. Ali, Del Ponte je to odbila - dodao je Najs.

POVEZANE VESTI

Petak 30.11.2012. 21:10
Очигледно је донесенена погрешна одлука, сад се кривица пребацује лево десно, али усташки злочинци су већ били осуђени на преко 40 година затвора, тако ова прича нема смисла. То се лансра да се дискредитује њена критика пресуде. Ово је доказ да Србија треба да преузме суђење злочинцима и да изда интерполску потерницу за њихово хапшење.
Subota 01.12.2012. 12:03
Kava Kuva, a Dzefvuiju tveba hovmonavna tevapija
Subota 01.12.2012. 00:37
Аха! Сад је почело пребацивање лоптице са једне на другу страну. Сад је све него други крив. Само ви пустите Шешеља, Мартића, Хаџића, Младића, Караџића, Перишића (њему ће Срби најбоље да пресуде јер је амерички шпијун) и све остале Србе тамо па наставите да се свађате међусобно.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online