Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.02.2010.
10:38 >> 14:17h
Srna, Vestionline A

Na vehabije krenulo 600 policajaca

U Bosni i Hercegovini je rano jutros, na širem području Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, počelo sprovođenje operativne policijske akcije "Svjetlost" u kojoj učestvuju združene snage svih policijskih agencija u BiH. Veruje se da je meta selo Gornja Maoča, ispred koga su postavljene policijske barikade, a koje je sedište vehabija.

Policija u utorak rano ujutru u Gornjoj Maoči

Prema nepotvrđenim informacijama policija BiH je uhapsila nekoliko desetina osoba među kojima su i žene, a u kućama koje su pretresene je pronađena veća količina oružja, uglavnom lovačkog.

Portparol tužilaštva BiH Boris Grubešić je potvrdio da je u toku "najveća policijska operacija u BiH od završetka rata“ na području Tuzlanske županije i Distrikta Brčko. On nije hteo da pojasni za kim tačno policija traga i ko je uhapšen tokom jutra, rekavši da će pojedinosti biti objavljene po okončanju operacije.
 

Na licu mesta se nalaze glavni tužilac i dva tužioca Tužilaštva BiH, a u akciji učestvuje oko 600 policijskih službenika i više desetina vozila i prateće opreme iz svih policijskih agencija u BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Jutros od četiri sata u selu Maoča kod Brčkog ppolicija je zaposele sve putne komunikacije, a kontroliše i ulaz i izlaz iz tog mesta.

Prema rečima očevidaca, koji su tom deonicom putovali sinoć oko 23:30 sati, veliki broj policajaca se u autobusima i vozilima za specijalne zaputio u pravcu Maoče.

"Na svakih kilometar stajao je policajac od granice pa sve do petlje na Šićkom. Videli smo dva autobusa puna policajaca, susreli smo i oko 20-ak policijskih džipova. Bilo je očito da je u toku neka velika akcija" izjavio je očevidac ovih događaja za bosanski portal "Dnevnik". Prema njegovim rečima policija je postavila barikadu tri kilometra pre ulaska u Maoču.

Gornja Maoča je potpuno izolovano mesto u kojem do sada nisu važili zakoni države BiH, a mnogi to mesto smatraju najsnažnijim središtem radikalnog islama u regiji.

Akcija se, kako je saopšteno, sprovodi na osnovu akata i naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH u cilju otkrivanja i krivičnog procesuiranja osoba osumnjičenih za krivična dela ugrožavanja teritorijalne celovitosti BiH, napada na ustavni poredak BiH i izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Aktivnosti u okviru operativne akcije "Svjetlost" sprovode se na širem lokalitetu Brčko distrikta i Tuzlanskog kantona, u mestu Gornja Maoča koje mnogi smatraju najsnažnijim središtem vehabija u regionu. Mnogi ocenjuju da u ovom mestu do sada nisu važili zakoni BiH. 

Akcija je još uvek u toku i tokom dana se očekuju opširniji detalji.

Vrh brega je van BiH

 

Predsedavajući parlamentarne Bezbednosno-obaveštajne komisije za nadzor nad radom Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Mirko Okolić smatra da vrh problema zbog kojih je danas pokrenuta policijska akcija nije u Gornjoj Maoči, već negde drugde u BiH, odnosno, izvan zemlje.

"Vehabijski pokret je toliko razvijen i poznat u svetu da bi bilo neobično da je vrh problema u Gornjoj Maoči", rekao je Okolić Srni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online