Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 12.10.2012.
23:02
Srna A

Srbi traže istragu ustaških zločina kod Šaranove jame

Predsednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić ogorčen je tvrdnjama u delu hrvatske javnosti da na dnu Šaranove jame na Velebitu "nema ništa i da je dno pokriveno samo smećem" i zahteva da se formira komisija koja bi se spustila u tu jamu i utvrdila ne samo da li se na dnu nalaze ljudske kosti, već i da li ima tragova o njihovom uklanjanju ili uništavanju.

Ilustracija: Jama Jadovno
 

"U najmanju ruku ne bi bilo korektno da se takva komisija formira bez učešća eksperata iz Srbije i BiH, bez konsultovanja sa Srpskim narodnim vijećem iz Hrvatske i Udruženjem potomaka žrtava `Jadovno 1941.` iz Banjaluke“, rekao je Bastašić za Srnu.

On je podsetio da su u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag ubijani, ne samo građani sa današnjeg područja Hrvatske, već i oni sa područja Srbije i BiH.
 

Bastašić je rekao da se tvrdnjama iznesenim uglavnom na "braniteljskim" portalima da na dnu Šaranove jame "nema ništa", odnosno da je "dno pokriveno samo smećem", priključio nedavno i hrvatski katolički biskup Mile Bogović.

"Podsećamo da su se speleolozi iz Srbije 1990. godine spuštali u jamu i fotodokumentovali kosti na dnu jame", istakao je Bastašić.

On je naveo da se u izveštaju hrvatskih speleologa iz 60-tih godina tvrdi da je na dnu Šaranove jame nađen sediment ljudskih kostiju visine 1,35 metara, ali da se u nalazu komisije koju je hrvatska vlada formirala 90-tih godina kaže da na dnu jame "nema ništa".

"Javno izražavamo sumnju u profesionalizam i humanizam članova hrvatske komisije. Kosti sa dna Šaranove jame nisu mogle jednostavno nestati, dakle, neko ih je sa dna uklonio ili ih je tamo uništio. Javnosti je malo poznato da je nešto slično urađeno u Prijebojskoj jami nedaleko od Ličkog Petrovog Sela, kao i na još nekim lokalitetima u Lici“, rekao je Bastašić.

POVEZANE VESTI

Subota 13.10.2012. 06:55
Oko cega se mi nadmudrujemo sa ustaskom vladom Republike Hrvatske? Oko najstrasnijeg mesta, mucilista, pocetka pakla i strasnog suda za nevine srpske zrtve, ubijene i bacene u jamu od krvave ustaske ruke! Po njima su srbi sami klali svoje vratove i odmah potom, odlucno skakali u bezdan Saranove jame! Jednom ustasa, zauvek ustasa!!!
Subota 13.10.2012. 02:58
"...On je naveo da se u izveštaju hrvatskih speleologa iz 60-tih godina tvrdi da je na dnu Šaranove jame nađen sediment ljudskih kostiju visine 1,35 metara..." 1.bash me zanima koliki je precnik , onda bi mogli da izracunamo koliko je to kubika kostiju.. 2.nece me cuditi da se i to zalije betonom te kosti su opasni po zivot i okolinu - gore nego radioaktivnost 3.nema tu sta vishe da se doda , cela krvatska je na temelju srbskih kostiju
Subota 13.10.2012. 14:03
Gospon Zlacani ljepo vam gospon Kodjamilos veli daj izucite vase korijene ili hodite ljekaru pa se ljecite. Kaj nas uznemiravate? Oprostite morao sam da pisem na croatinskom da muftara razumije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online