Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.01.2010.
12:04
Press A

Srpski Versaj vladike Kačavende

Fotografije vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende, koji je bio jedan od ozbiljnijih kandidata za novog patrijarha SPC, u društvu stripera i multimedijalnog umetnika iz Novog Sada Dejana Nestorovića, u njegovom raskošnom dvoru u Bijeljini, izazvale su ogromno interesovanje u javnosti. Fotografije je na svoj "Fejsbuk" profil postavio upravo Dejan Nestorović, pod imenom "Srpski Versaj - moj deda kandidat za patrijarha".

Dejan Nestorović ispred portreta svog domaćina vladike Kačavende

Nestorović za "Press“ kaže da ne vidi zbog čega se digla tolika prašina oko toga što je na poziv vladike sa njim dočekao Srpsku novu godinu, jer mu je vladika dalji rođak, i da nije prvi put da ga posećuje. Fotografije je stavio na svoj profil jer, kako kaže, "sve što radi, radi javno".
 

"Zbog pretencioznog pisanja o mojoj poseti vladici napravljena mi je velika šteta, a vladika se jako nasekirao. Ne vidim zašto se u beogradskim medijima digla tolika frka ako jedna osoba koja je multikulturalna i multimedijalna i ima završena dva fakulteta poseti vladiku Vasilija. Nije mi jasno zašto neki ovu moju posetu stavljaju u pogrešan kontekst, pričaju o glupostima i nekakvim orgijama i kako je "striper bio kod Kačavende"! Nisam išao na dvor da igram striptiz, već sam išao u duhovnu i prijateljsku posetu. Tamo idem već godinama. U bijeljinski dvor došao sam da podržim svog prijatelja, čim sam čuo da je imao pretnje nekih "sitnih pacova" iz Beograda, koji su protiv njegovog dolaska na mesto patrijarha“, priča Nestorović.


Kačavenda važi za kontroverznu ličnost, a pogotovo mu se zamera što se za vreme rata u Bosni enormno obogatio i u Bijeljini sagradio luksuzni vladičin dvor, za koji kažu da je luksuzniji od najekskluzivnijih hotela. Nedavno je snimljena fotografija kako u Beogradu kupuje u prodavnici "Hugo Bos". Nestorović staje u odbranu svog rođaka i prenosi da mu je vladika, povodom komentara na bogatstvo dvora, rekao: "Ja ovo, Dejane, neću da nosim u grob!"


"Čovek je jedino bogat u onoj meri koliko je duhovno bogat i koliko stvara! Nije ovde reč o hotelima, već o originalnim rešenjima i umetničkim delima savremene arhitekture, sa osvrtom na stare stilove. Da, to je malo parče raja na Zemlji i sam gospodin Vasilije je ponosan na to malo parče raja na Zemlji i tako ga sam i zove. Sve će to ostati narodu. A to malo parče se sve više i više uvećava i srpski narod je bogatiji, pored postojećeg manastira u centru, za još dva manastira na samom ulazu u grad. Ogromna crkva, s grandioznim kupolama nalik na one u Sant Peterburgu i Moskvi, izgrađena je sa novim manastirskim kompleksom. Te prekrasne pozlaćene kupole sijaju još iz daljine, pri samom ulasku u Bosnu. Nigde na Balkanu ne postoji "ruska" crkva nalik ovoj. A na nju je ponosan i sam novi ruski patrijarh Kiril, koji je najveći brat i prijatelj vladike Vasilija. Mogu vam reći da je Kačavenda često njegov gost i da me je vladika Vasilije pozvao da zajedno posetimo Moskvu“, priča Nestorović.

Dejan Nestorović otkriva za "Press" detalje posete i malo poznate stvari o vladici Kačavendi. Kaže da je tom prilikom pričao sa njim o izboru za patrijarha. Vladika Kačavenda mu je tada rekao da ako bi on bio izabran „viđali bi ga kako šeta Kalemegdanom, druži se i priča sa ljudima, sedi u poslastičarnici jer sve je to za dobro naroda". Kaže da vladika ima najveću kolekciju džez diskova, mantija i mitri na svetu.


"Gospodin Kačavenda je veoma razigranog i stvaralačkog duha. Na propovedima deluje strog, ali to je odraz profesionalizma i discipline. U suštini je miran, sasluša svakoga, hoće da pomogne, pogotovo novom monaštvu. Veliki je dobročinitelj i nije egoista. Voli poeziju. Veliki je perfekcionista. Savršeno je uredan. Malo ko zna da je pored teologije završio i Pravni fakultet. Rad, red i disciplina karakterišu njegov život. Inače, ima najveću kolekciju džez diskova i ploča iz čitavog sveta. Jako voli da sluša vojvođanske tamburaše, "Deronje" i Harisa Džinovića, uz koga ponekad i sam zapeva uz dobro vino!“, kaže Nestorović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online