Ponedeljak 18. 2. 2019.
Washington
-30
 • Chicago
  -20
 • New York
  -60
 • Belmont
  -30
 • Atlanta
  80
 • Boston
  210
 • Firt
  00
 • Denver
  30
 • Detroit
  -40
 • Dover
  20
 • Hartford
  00
 • Orlean
  -50
 • Helena
  150
 • Ren
  -60
 • Honolulu
  190
 • Las Vegas
  40
 • Portland
  170
 • Salem
  00
 • Santa Fe
  -30
 • Tampa
  250
 • Topeka
  -50
3
Petak 29.01.2010.
04:00
Dan A

Gusinje: Ali-paša ili kralj Nikola?!

Ako predstavnik vlasti, makar i lokalne u Plavu, kao Sadrija Balić, javno saspe u lice Crnogorcima ili Srbima da se Ali-paša borio protiv "neprijatelja, protiv Crne Gore i Crnogoraca", pa da mu zato u Crnoj Gori treba neki dvorac, onda to nije ni naivno, ni slučajno, jer to su reči legitimnog predstavnika naroda, a u ovom slučaju etničke manjine, piše u svom komentaru za "Dan" Dragan Mraović, bivši generalni konzul SRJ u Bariju.

Ali-paša Gusinjski

Bivši kajmakam Sarajeva i Gusinjske kaže Ali-beg Šabanagić za Balića je oslobodilac, pa je sledstveno tome Crna Gora okupirala Plav i Gusinje. Presekla je time i moguću "zelenu transferzalu" prema Bosni i Hercegovini.

Ali-paša se pobunio protiv odluka Berlinskog kongresa, jer je poštovao međunarodne ugovore taman koliko to danas Turska i Albanija poštuju, naročito američki zubar Sali Beriša, a da se i ne pominju narkosecesionistički "političari" iz Prištine.


Turske pogranične karaule su srušene 1876. i 1877. godine, shodno odlukama Berlinskog kongresa, a tamo su bile, jer je to do tada bila Turska okupaciona teritorija i to Ali-paši nije smetalo. Niko u Crnoj Gori nije tada ratovao protiv Albanaca, ali jeste protiv Turaka, pa pošto je Turska, kao okupator i agresor na Balkanu, izgubila rat, morala je da snosi i posledice.

Ona je to i priznala, a onda se Ali-paša pobunio, jer mu je zasmetao četvrti sultan koga je služio Abdul-Hamid Drugi (prethodna tri, Abdul-Medžid, Abdul-Aziz i Murat Peti nisu), jer je morao priznati odluke sedam pobedničkih sila. Pobunio se pošto se najednom sjetio da mu smeta da bude u Crnoj Gori, iako mu nije smetalo da bude u "Turskoj" pod tri prethodna turska sultana, a dijelom i pod Hamidom Drugim.

Smetala mu je "crnogorska okupacija", ali ne i turski zulum nad hrišćanima, nad Crnogorcima i Srbima, možda zato što je i sam bio, iako Albanac, osmanlijski zulumćar, kao visoki sluga Otomanskog carstva.

To je istorija, a kada se ona upotrebi u dnevnopolitičke svrhe, onda se postavlja pitanje da li slaviti Ali-pašu u njegovom dvorcu da bi se pokazalo da opstaju duh secesije i pretenzije na crnogorsku državnu teritoriju ili podići spomenik kralju Nikoli baš u Gusinju ili Plavu, koje je on oslobodio 1912.

Ali, bez obzira na to da li se gleda iz crnogorskog ili albanskog ugla, ne može se istorija zloupotrebljavati van vremenskog konteksta, jer to može samo da raspiri stare mržnje.

"Crnogorska okupacija": Gusinje

Neoprezni Sadri je rekao šta stvarno misli (nažalost, ne samo on) zbog čega će sve od Ulcinja do Gusinja biti veliki problem Podgorice. Jer, jasno je iz Balićevih reči da on i slični nisu odustali od Frašerijeve ideje o svim Albancima u jednoj državi, zbog koje Balkan nikada neće imati mira.


Takvi kao on će i u Crnoj Gori napraviti Kosovo, čim im se ukaže prilika ili dobiju mig spolja. Takvi kao on održavaju vlast Mila Đukanovića, jer je ona dobro tlo za njihov separatizam, a on, zauzvrat, mora da prizna narkodržavu sa sedištem u Bondstilu, i da uspostavlja sa njom diplomatske odnose da ne bi otišao u Bari.

Balić vaskrsava mračne ideje Prizrenske lige, koja je podržala Ali-pašu. Takvi će dići novu "Gusinjsku bunu" posle, zna se čijeg, miga spolja.

Gospodar bi trebalo da objasni zbog čega misli da su dobri odnosi sa zločinačkim režimom u Prištini i Ali-pašinim sledbenicima, poput Sadrija, veći interes za Crnu Goru nego odnosi sa Srbijom, pa bezobzirno narušava odnose sa Beogradom, a poslušno ih gradi sa Prištinom?

Zašto Gospodar, ili bar neko od njegove posluge, nije reagovao na Balićevu varnicu da su "okruženje" (svi mi?), Crna Gora i Crnogorci neprijatelji.

Ala kardaš! Čudnijeh prilika! Ono, joldaš po nas dobro nije... 

TRENUTNO NAJČITANIJE
Petak 29.01.2010. 09:14
Istorija sve govori i zato nije potrebno u dnevno političke svrhe koristiti prejake reči i kvalifikacije. Mnogo više se može postići sa probranim rečima i uz upotrebu nespornih činjnenica, negoli sa preoštrim i prljavim epitetima. Mudrost i snaga istorijskih argumenata treba da budu okosnica ovof teksta, a ne dnevno politička retorika!
Nedelja 31.01.2010. 02:59
Ali pasa nije bio Albanac vec Bosnjak. Gusinje prije dolaska Turaka nije ni postojalo te nije moglo biti \"oslobodjeno\" od Turaka
Petak 01.10.2010. 11:12
"Gospodar bi trebalo da objasni zbog čega misli da su dobri odnosi sa zločinačkim režimom u Prištini i Ali-pašinim sledbenicima, poput Sadrija, veći interes za Crnu Goru nego odnosi sa Srbijom" Ni Bosnjaci ni Albanci nikad nisu ugrozili postojanje Crne Gore! To je jedino uradila Srbija kada je 1918 Crna Goru prisajedinila sebi ne ostavisi joj ni autonomiju i ako je do tada bila kraljevina sa zivim kraljem i vladom! Moguce da je zbog toga!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Rade Šerbedžija (73)
GUBITNIK
Čedomir Janjić (47)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Trudite se da se predstavite ozbiljnijim i važnijim nego što zaista jeste. Ne držite se životnih stavova koji nisu vaši jer ih ne možete delima dokazati.
SAVET: pazite šta pričate.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Ne samo na ljubavnom već i na poslovnom planu vlada zatišje u kome se svako bavi svojim interesima. Poštujte tuđu volju i gledajte svoja posla.
SAVET: više se krećite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Pokušavate da se udružite sa pobednicima, ali vam nekako sve izmiče. Nije pravo vreme za vas, obuzdajte ambicije i strpljivo sačekajte svojih pet minuta.
SAVET: ostanite po strani.
 • 2019 © - vesti online