Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 28.08.2012.
12:31
Beta A

"Niko ne sme da negira Jasenovac"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je zabrinutost zbog negiranja ustaških zločina u Jasenovcu i istakao da je taj logor simbol zla koje niko u civilizovanom svetu ne bi smeo da ignoriše i negira.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović
 

Josipović je reagovao na izjave Stjepana Razuma, šefa Nadbiskupskog arhiva, sastavnog dela Hrvatskog državnog arhiva, u intervjuu Hrvatskom listu od 9. avgusta o nepostojanju dokaza o masovnim ustaškim zločinima u Jasenovcu.

Hrvatski predsednik je u saopštenju izrazio zabrinutost i zbog činjenice da takve izjave iznosi osoba koja je na takvoj poziciji.

"Kao predsednik i kao građanin ove zemlje, Josipović je više puta jasno isticao da je takozvana Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka, i na ideji genocida zasnovana, politička tvorevina, koja je imala podršku okupacionih sila, te je i nastala u najvećoj
meri kao njihov proizvod", ističe se u saopštenju koje je objavljeno na internet stranicama predsednika Hrvatske.

Karakter ustaškog pokreta bio je zločinački, navodi dalje Josipović, pa je on, zajedno s njegovim saveznicima, fašistima i nacistima, odgovoran za stvaranje i održavanje koncentracionih logora od kojih je najveći i po broju žrtava najgori bio Jasenovac.

"U Jasenovcu se zaista dogodio holokaust nad Jevrejima, genocid nad Srbima i Romima, te stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se odupirali ustaško-fašističkom režimu", istakao je Josipović.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.08.2012. 12:47
Svaka cast ako iskreno mislis!!!
Utorak 28.08.2012. 19:35
U Jasenovcu su Srbi, Jevreji i Romi ubijani na isti nacin, tako da nema potrebe da se za Jevreje korisati izraz "holokaust", koji na starogrckom znaci "potpuno spaljen", nego "genocid". Jasenovac nije imao krematorijume samo za Jevreje. Jesu neki lesevi ljudi (ne samo Jevreja) spaljivani u pecima za ciglu (ne krematorijumima), ali vecina je bacana u Savu. Znaci svi su bili isto tretirani. A zrtava Hrvata rimokatolika je u Jasenovcu bilo ispod 1%. Treba ih naravno konstatovati i odati im pocast na spomeniku, ali govoriti o Jasenovcu kao logoru za izmedju ostalog Hrvate je bezobzirno. To je bio logor za istrebljivanje ne-Hrvata u hrvatskoj drzavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online