Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 21.08.2012.
16:32
Beta A

Mladić američkom novinaru: Ti si špijun CIA

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred haškim Tribunalom, bivši novinar britanske televizije Skaj Ernaut van Linden potvrdio je danas navod optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) od 1992. dugotrajnim i neselektivnim artiljerijskim gađanjem i snajperskom vatrom terorisala stanovništvo Sarajeva.

Mladića nazvao "bič Sarajeva": Novinar Ernaut van Linden
 

Tadašnjem komandantu VRS optužnicom se, između ostalog, na teret stavljaju terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95, zatim zločin u Srebrenici i još sedam opština u BiH.

Van Linden koji je iz Sarajeva izveštavao od maja do septembra 1992. i povremeno kasnije, svedočio je da mu je komandant VRS, general Mladić u septembru te godine, na artiljerijskom položaju iznad grada, rekao da "ima Sarajevo na dlanu".

Dok su tužioci u sudnici prikazivali snimak Van Lindenovog intervjua sa Mladićem u septembru 1992, Mladić je povišenim glasom i uzbuđeno u sudnici tvrdio da je svedok "špijun CIA".

Tužioci su prikazali više snimaka artiljerijskog gađanja Sarajeva iz Van Lindenovih izveštaja, uz njegov komentar da je "ceo grad na meti". Uz snimak brojnih eksplozija u noći 6. juna 1992, novinar je rekao da se "civili ubijaju", a "civilni ciljevi uništavaju". "Ovo su scene potpunog uništavanja grada", kazao je izveštač.

Prikazan je i Van Lindenov izveštaj o mnogobrojnim ranjenim i ubijenim građanima, snimljen u sarajevskoj gradskoj bolnici, u kojoj je bila ekipa TV Skaj.

U sudnici Van Linden je izjavio: "Primena kombinacije fizičkog i psihološkog terora omogućila je bosanskim Srbima da pojačavaju ili smanjuju pritisak na Sarajevo u skladu sa vojnom i političkom situacijom... Oni su mogli da granatama ili iz snajpera gađaju bilo koji deo opsednutog grada... Nije bilo hrane, struje, a srpske snage imale su kontrolu nad osnovnim potrebama stanovništva".

Tužilac Dermot Grum prikazao je i Van Lindenov intervju sa Mladićem iz septembra 1992, na jednom artiljerijskom položaju VRS iznad Sarajeva. U tom razgovoru Mladić je rekao da ga ne zabrinjava mogućnost da ga Tribunal optuži za ratne zločine, tvrdeći da "nije učestvovao ni u kakvim zločinima" i da je "samo branio svoj narod".

Kazao je i da se nada da će Savet bezbednosti UN priznati pravo bosanskih Srba da se brane. "Mi ćemo se boriti dok postojimo jer nemamo drugog izbora", rekao je Mladić u tom intervjuu.

Dok je snimak prikazivan, Mladić je u sudnici prvo gestom zatražio pauzu, a zatim je svojim braniocima povišenim glasom počeo da govori da je Van Linden "špijun CIA" i da nije "prebrojavao mrtve Srbe". "Jašući na tomahavcima, ubijaju sirotinju", kazao je Mladić uzbuđeno, dok ga je sudija Moloto pozivao da govori tiše.

Van Linden je zatim svedočio i da ga je pre intervjua Mladić pozvao na obronak iznad Sarajeva i rekao mu da "ima grad na dlanu".

"Mi nismo tražili da ga intervjuišemo na artiljerijskom položaju i zato mislim da je on želeo da nam pokaže da ima moć i kontrolu nad Sarajevom", rekao je svedok.

U uvodu intervjua Van Linden je Mladića nazvao "bičem Sarajeva" zbog čega je, kako je izjavio, bio zabrinut kada je deset dana kasnije ponovo sreo komandanta VRS.

"Mladić mi je, međutim, rekao: 'Ja sam bič Sarajeva', smejući se, i uopšte nije bio nezadovoljan intervjuom. Štaviše, pozvao nas je na ručak i ništa loše nije rekao o našem izveštaju", izjavio je tadašnji dopisnik Skaja, napominjući da mu je Mladić omogućio da potom ode na još nekoliko položaja VRS iznad Sarajeva.

Na početku unakrsnog ispitivanja Mladićev branilac Branko Lukić je rekao da Van Linden nije znao čije su snage na brdima iznad Sarajeva i da je svu vatru pripisivao bosanskim Srbima. Svedok je uzvratio da je video položaje VRS na Trebeviću i na Grbavici, a da su mu o njima govorili i srpski zvaničnici na Palama. "Svu vatru koja je pogađala Sarajevo jesam pripisivao srpskim snagama", potvrdio je on.

Upitan da li su civilne zgrade u Sarajevu korišćene kao vojni objekti, Van Linden je odgovorio potvrdno, primećujući da je to bilo normalno u gradu pod opsadom. Na pitanje da li je znao da su pripadnici Armije BiH snajperima gađali sopstvene civile u gradu, svedok je odgovorio da je čuo za te optužbe, ali da nikada to nije sam video, kao ni dokaze o tome.

Branilac Lukić nastavlja unakrsno ispitivanje svedoka Van Lindena.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu,Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Devet tačaka optužnice na teret mu stavlja progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; na terorisanje stanovnistva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; na genocid nad više od 7.000 Muslimana u Srebrenici jula 1995. i u još sedam opština u BiH i za uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.08.2012. 16:45
Само они новинари који су сарађивали са страним службама могли су да објаве своје текстове.
Utorak 21.08.2012. 17:53
Inače CIA je smaknula Kenedija.
Sreda 22.08.2012. 02:36
Није ми више само јасно зашто своје хирове и жеље кољачке више преписују Србима,како смо ми ти србо-четнички агресори што би рекле усраше могли да будемо терористи када је у људству знатно више било војника Армије БиХ,плус удружене 2 нације крвати и босанци муслимански и ми Срби испадосмо,агресори мислим стварно више и папагај зна,ко је крив за рат и БиХ и ко је имао визју и ко је хтео етнички чисту исламску босну! АЛ знам ја зашто крватима и босанцима муслиманским смета Ратко Младић,јел је спречио њихове кољачко-монструозне планове и мислили да се неће мучити да ће да кољу као ханџар дивизија и црна легија,да ће Србин да стоји мирно! ДОСТА ВИШЕ,НЕЋЕ СРБИН ВИШЕ ДА СЕ ГРБИ НИ ПРЕД КИМ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online