Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.01.2010.
10:05
Srna, Tanjug A

Crnogorci neće da plate za Crnogorku!?

Crna Gora neće platiti Srbiji 1,5 miliona evra za korištenje vile "Crnogorka" na Dedinju koje potražuje Beograd na osnovu dugova za mesečnu rentu. Podgorica je rekla da za takvo i toliko potraživanje ne postoji nikakav pisani trag. Rok za uplatu ističe u petak, a srpske vlasti najavljuju i mogućnost iseljenja ukoliko sredstva ne budu uplaćena.

Ulaz u dvorište. Iza ogromne kapije se nalazi sporna vila
 

U Vladi Crne Gore je rečeno podgoričkim "Vijestima" da izvršna vlast smatra neutemeljenim zahtev za plaćenjem rente za korišćenje vile, kao i da će pitanje plaćanja računa ostati na čekanju dok o njemu ne budu razgovarali i našli rešenje predstavnici državnog vrha dve zemlje.

Sagovornik podgoričkog dnevnika tvrdi da nije sporno da je država Srbija vlasnik vile u kojoj je smeštena crnogorska ambasada, ali da nije jasno kako je vlada te zemlje došla do toga da treba platiti zakup od 1,5 miliona evra.

"Prenebregava se činjenica da je Crna Gora uložila značajan novac u vilu `Crnogorka`", kaže ovaj izvor.

On je podsetio na ugovor od 3. juna 1994. godine, koji su potpisali tadašnji predsednik savezne vlade i premijer Milo Đukanović, a na osnovu koga je tadašnja savezna država vilu "Crnogorka" dala na korišćenje Vladi Crne Gore bez naknade i na neodređeno vreme.

Pitanje korišćenja vile "Crnogorka", u kojoj je smeštena ambasada Crne Gore u Beogradu, je "tehničke prirode" koje ne treba politizivati i oko kojeg ne bi trebalo podizati bilo kakve tenzije, rekao je danas sekretar Ministarstva inostranih poslova Crne Gore Mirsad Bibović.

"Crna Gora je spremna da u dogovoru sa nadležnim organima Srbije, u okvirima za to predviđene procedure, počne razgovore koji će dovesti do rešavanja ovog pitanja", rekao je Bibović podgoričkim medijima.
 

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije predalo je 15. januara otpravniku poslova ambasade Crne Gore, uz demarš zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom, račun za korišćenje vile "Crnogorka" od proglašenja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine do danas.

Pitanje plaćanja mesečne rente od 35.000 evra Beograd je prvi put ozbiljnije potegao kada je Crna Gora priznala Kosovo. Srpske vlasti su tada otkazale gostoprimstvo crnogorskoj ambasadorki Anki Vojvodić, ali su dugovi ostali.

U iščekivanju da se okonča sukcesija imovine bivše SFRJ, Slovenija i BiH takođe plaćaju zakup za zgrade u kojima su smestile svoje ambasade, ali nije poznato da li imaju dugovanja po tom osnovu. Hrvatska i Makedonija su jedine od bivših republika kupile objekte u srpskoj prestonici za ovu namenu.

Nasleđe Jelisavete Karađorđević


U vreme zajedničke države sa Srbijom vilu "Crnogorku" zvaničnici iz Podgorice koristili su za prijeme. Plac i kuća koja se na tom mestu nalazila su bili deo nacionalizovane imovine Kneginje Olge, majke princeze Jelisavete Karađorđević, koja sada preko suda u Strazburu potražuje svoje nasleđe. Posle Drugog svetskog rata dedinjsku vilu dobio je na korišćenje Edvard Kardelj, koji je naredio da se zgrada oštećena u ratu sruši i izgradi nova.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online