Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 09.01.2010.
19:58
Vestionline, Vijesti.hr A

Ubica srpske devojčice izlazi iz zatvora!?

Siniša Rimac, jedan od ubica 12-godišnje Aleksandre Zec i njene porodice krajem 1991. godine u Zagrebu, koga je pre nekoliko dana pomilovao hrvatski predsednik, postao je heroj u hrvatskoj štampi koja pokušava da pohvalnim pisanjem ublaži razmere njegovih zločina.

 

Siniša Rimac rođen je 1973. u Borovom selu. Posle istrage o ubistvu porodice Zec, Rimac postaje specijalac hrvatske vojske. Bio je pripadnik obezbeđenja bivšeg hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška, i učestvovao u ratnim akcijama na južnom ratištu. Hrvatski mediji u svom hvalospevu prenose i da je u ratu ranjen i da je za svoja nedela odlikovan osam puta.

Naime, hrvatski predsednik Stjepan Mesić je pred kraj svog mandata Rimcu, bivšem pripadniku rezervnog sastava MUP-a Hrvatske, osuđenom na osam godina zatvora zbog ubistva Srba u Pakračkoj poljani u zapadnoj Slavoniji, skratio kaznu za godinu dana.

Vrhovni sud je ustanovio da je Rimac lično učestvovao u likvidacijama srpskih civila krajem 1991. godine.

Rimac je uputio Mesiću i molbu za uslovno puštanje iz zatvora za šta, prema pisanju hrvatskih medija, postoji teoretska mogućnost jer Rimac može i ranije od preostale dve i po godine da izađe iz zatvora. Rimac po isteku dve trećine kazne, ima pravo da traži uslovno otpuštanje iz zatvora.

Rimac nikada nije osuđen za ubistvo porodice Zec u decembru 1991. koju su, kao i njene roditelje, imućne Srbe iz Zagreba, pobili on i njegovi saborci koji su bili pod komandom Tomislava Merčepa koji je tada bio savetnik ministra unutrašnjih poslova.

Iako im se sudilo za to ubistvo, njihovi iskazi u kojima su priznali zločin nisu korišćeni zbog proceduralne greške, za šta su javnost i mediji optuživali Vladimira Šeksa kao tadašnjeg tužioca.


Elem, u svojim odama o Rimcu hrvatski mediji pišu da on sada ima 36 godina i da traži za sebe drugu šansu i povratak u normalan život, te da je u takvim okolnostima uputio molbu za uslovno puštanje iz zatvora predsedniku Mesiću.

Rimčeva molba za pomilovanje

Hrvatski mediji prenose da je Rimac u molbi za pomilovanje naveo da njegova trudna supruga sa dvoje dece živi u zajedničkom domaćinstvu u Zagrebu, a da mu je majka na lečenju. Pokušaj ublažavanja zločina hrvatski mediji nastavljaju podsećanjem da mu je otac umro neposredno pošto je 2005. osuđen na osam godina zbog ubistva. U toj molbi se najneverovatnijim čini podatak koji hrvatski mediji prenose da Rimčeva porodica živi od njegove vojne penzije.

"Molbu sam pisao sam iz razloga da pokažem sebe, svoj život i događaje od neposrednog uticaja koji su formirali mene kao osobu o kojoj ćete odlučivati...zato je uvažite i vratite me u život, obavezama rada i porodici", navodi Rimac.

Postavljajući pitanje da li on na to pravo, s obzirom na to da je reč o osobi koja je saučesnik dramatičnog ubistva iz 1991. kada su ubijeni otac Mihajlo, majka Marija i dvanaestogodišnja kći Aleksandra, hrvatski mediji pozivajući se na tvrdnje neimenovanih stručnjaka prenose da - ima.

„U procesu, koji je stavljan na dušu hrvatskim vojnicima u čijoj grupi je bio tada jedva osamnaestogodišnji Rimac, zbog nezakonitosti u prikupljanju dokaza, svi su bili proglašeni nevinim. Hrvatska je, međutim ipak priznala zločin jer je preživeloj deci, Dušanu i Gordani Zec dodelila 200.000 evra odštete“, prenose hrvatski mediji.

Isti mediji navode i da se „pričalo kako je Rimac pucao u oca i ubio ga, ali da se suprotstavljao ubistvu majke i kćeri“.

Hvalospev o ubici Srba, u hrvatskim medijima dopunjen je ocenom da Rimac u pokušaju odbrane nije uspeo i da su „porodicu masakrirali ostali iz grupe“.Pravno, reč je samo o spekulacijama, prenose hrvatski mediji.

Hrvatske "Vijesti.hr" prenose da je 2005. godine Rimac osuđen na osam godina zbog ubistva Srbina u Pakračkoj poljani 1991. godine.

U srceparajućoj odi o Rimcu "Vijesti.hr" dalje navode da "iako se u presudi navodi da je reč o NN osobi i iako je svedok optužbe posle pisao porodici Rimac kako se ne slaže s presudom, pravno - Rimac je osuđeni ubica".

Zec: Ne želimo da pričamo o Mesiću

 

Dušan Zec, koji je sa sestrom Gordanom preživeo masakr porodice u Zagrebu, nije želeo da govori o Mesićevoj odlucida pomiluje čoveka koji mu je ubio oca, majku i sestru. Porodica Zec važila je za imućnu, otac Mihajlo bio poznati zagrebački mesar, a majka Marija je držala kafić. U decembru 1991. Siniša Rimac lično je ubio Mihajla, a onda je sa još trojicom kolega "mečepovaca" odvezao Mariju i njihovu ćerku Aleksandru do Planinarskog doma "Adolfovac" na Sljemenu, gde su ih ubili.

 

"Pravnici to ne mogu tako reći, ali mnogi u ovoj presudi (za Pakračku poljanu) vide svojevrsnu 'kompenzaciju' za zločin nad porodicom Zec", prenose "Vijesti.hr".

Predsednik Srbije Tadić izjavio da je reč o "zlikovcu koji je ubijao srpsku decu samo zato što su druge nacionalnosti".

Da Mesić nije trebalo da pomiluje Rimca, smatra i većina hrvatskih političara, poput A. Hebranga koji ne bi pomilovao ratnog zločinca. Ne bi ni Milan Pupovac.

Rimac je pre godinu dana iz oštrijeg zatvora u Glini prebačen u Lipovicu, gde ima mnogo blaži tretman i mogućnost da se viđa sa porodicom i koristi slobodne vikende.

U pokušaju da ga predstave kao normalnog i porodičnog čoveka, hrvatski mediji na nekoliko mesta ističu da je Rimac oženjen i da ima dvoje dece, sina starog 7 godina i ćerku od 4, i da je još jedno dete na putu.

Ko je bila Marija Zec?

 

Osnivač Istraživačkog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je beogradskim medijima da je devojačko prezime ubijene Marije Zec bilo je Mesić.

 

"Mislim da je njena porodica u nekim daljim rođačkim vezama sa odlazećim hrvatskim predsednikom. To je još jedan podatak o hrvatskom predsedniku", rekao je Štrbac.

 

Subota 09.01.2010. 20:41
Sramota,ehhh ti K´rvati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online