Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 25.01.2012.
21:03
Srna A

Komandant sprečio danske vojnike da zaustave masakr hendikepiranih Srba

Danski vojnik Jan Velendorf izjavio je za Radio-televiziju Srbije da je u zločinu u Dvoru na Uni 1995. godine bilo više od devet žrtava hendikepiranih Srba, ističući da u to vreme i na tom mestu nije bilo nijednog srpskog vojnika.

Jan Velendorf u "plavim šlemovima"

Velendorf, koji je svedok zločina u Dvoru na Uni, rekao je da je sa 25 metara udaljenosti od škole, gde se zločin desio, video ubijanje četiri hendikepirane osobe, kao i da je jedan vojnik pucao u vrat hendikepiranoj osobi, a potom šutnuo njena kolica.

On je naveo da su ostali danski vojnici, koji su ulazili u školu, videli najmanje deset leševa razbacanih u toj zgradi.

Velendorf je napomenuo da su danski vojnici tražili da intervenišu, ali da im je rečeno da čekaju. On smatra da je isključivi krivac za to komandant koji je bio obavešten, a koji im je rekao da čekaju.

"Jako mi je žao što se to desilo. Ja sam i ranije pokušavao o tome da pričam, ali me niko nije slušao", rekao je Velendorf za RTS.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je sa hrvatskim kolegama juče u Kopenhagenu započeo saslušavanje četvorice vojnika i novinara koji je obelodanio detalje zločina u Dvoru na Uni u avgustu 1995. godine.

Likvidacija devet hendikepiranih Srba tokom operacije hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine u Dvoru na Uni prvi je krivični predmet u Srbiji u kome Tužilaštvo za ratne zločine počinje primenu tužilačke istrage. To je prvi slučaj u kome srpsko i hrvatsko tužilaštvo zajednički saslušavaju svedoke.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.01.2012. 21:22
Док други причају како је над њима извршен геноцид од стране мог народа, дотле тај исти српски народ нестаје и губи своје вијековне територије на којима је живио. Одавно је убити Србина понос и част за неке нама комшијске народе, није важно како и гдје, још ако је хендикепиран или дијете повећава крволочну сатисфакцију.
Sreda 25.01.2012. 21:39
E Jan Velendorfe da si hteo da zastitis ljude nije ti trebalo naredjenje jednog oficira pic#ice,izgleda da ste manje vise svi vi pic#ice,a posto je presusila kasa pa se ti doseti daj da zaradim koju kinti ako razvezem jezik!
Četvrtak 26.01.2012. 00:42
Oluja je veliki greh i zločin, jer nema mesta gde nisu vršene odmazde nad nemoćnim srpskim stanovništvom. Hrvati su okupili toliku vojsku ne da se bori sa srpskim vojnicima, već sa celokupnim sprskim narodom, od malog deteta do invalida, slepca i starca od 90 godina. Pljunem ja na takvu vojsku i državu koju brani i koja im je to naredila. I još onda taj dan uzmu da slave ko praznik...može li bednije i jadnije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online