Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.01.2010.
12:30
Tanjug A

Kosovo podelilo crnogorske političare

Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Podgorice i Prištine moglo bi, sudeći prema najnovijim izjavama najviših crnogorskih državnika, produbiti podele u vrhu državne i partijske vlasti u Crnoj Gori.

Marović, potpredsednik vlade CG i DPS i Đukanović, premijer i predsednik DPS 
Pored nesporazuma oko ponovne želje premijera Mila Đukanovića da ga, posle najavljenog povlačenja, na toj funkciji zameni 33-godišnji potpredsednik vlade i ministar finansija Igor Lukšić, otvoreno je i pitanje uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom.

Iako šef crnogorske diplomatije Milan Roćen tvrdi da u vrhu Demokratske partije socijalista (DPS) nema nikakvog sukoba u vezi razmene ambasadora sa Kosovom, u dva dana uoči Nove godine oprečne stavove o tom pitanju izneli su premijer Đukanović i šef države Filip Vujanović.

Roćen priznaje da o uspostavljanju diplomatskih odnosa postoje, kako je rekao, različita gledanja o tome kada bi to trebalo uraditi.

Uz respektovanje stava šefa države i drugih visoko pozicioniranih ljudi u vlasti koji smatraju da treba "proceniti koji je najbolji trenutak", Roćen je poručio da predsednik potpisuje akreditive, ali da vlada i MIP vode spoljnu politiku.

Tako su se na jednoj strani našli Đukanović, predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić i Roćen, dok su na drugoj strani potpredsednici DPS-a, predsednik Vujanović i vicepremijer Svetozar Marović.

Đuaknović je uoči Nove godine ponovio da se priznanje kosovske nezavisnosti ne može revidirati i da je priča o tome "gubljenje vremena".

Stavljajući se na stranu Đukanovića i Roćena, Krivokapić je izjavio da je spor pred Međunarodnim sudom pravde stvar Srbije i Kosova i da Crna Gora "ne može čekati predugo" na uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom.

S druge strane, Vujanović i Marović misle drugačije, a analitičari tvrde da za takve stavove imaju nedvosmislenu podršku u trećem potpredsedniku DPS-a Željku Šturanoviću, Mitropoliji crnogorsko- primorskoj, srpskom narodu, Crnogorcima na Kosovu i u delu crnogorske opozicije.

Crnogorski predsednik je, dan posle Đukanovićeve izjave, ponovio svoj do sada više puta izrečen stav da će on ukaz o imenovanju ambasadora u Prištini potpisati kada crnogorska manjina bude priznata na Kosovu i kada toj crnogorskoj manjini, kako je rekao, bude obezbeđeno njeno autentično predstavljanje.

On je poručio i da je neophodno da Kosovo prethodno stvori uslove za povratak izbeglih i raseljenih, podsetivši da je prema popisu stanovništva iz 1981. godine na Kosovu bilo više od 28.000 Crnogoraca i da su po brojnosti oni, posle Srba, na Kosovu bili druga po veličini nelabnaska populacija.

U međuvremenu, u javnosti se špekuliše da će prvi ambasador Crne Gore u Prištini biti bivši generalni direktor RTV Crne Gore Radovan Miljanić, dok bi, kako je i sam više puta najavio, prvi diplomatski predstavnik Prištine u Podgorici trebalo da bude nekadašnji šef komunističke omladine i visoki funkcioner u Titovoj Jugoslaviji Azem Vlasi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online