Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.11.2011.
22:50
Blic A

Puhovski: Preispitivanje vukovarskog mita

Politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocenio je danas da bi se prilog HTV, iz kog se prema starom snimku zaključuje da je nekadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman odbio evakuaciju civila, pa i dece, iz Vukovara, mogao shvatiti kao doprinos "propitivanju mita o Vukovaru, kao gradu koga su svi ostavili kad je bio napadnut".

Franjo Tuđman

"Čini mi se da je to nešto što ne doprinosi istini samo po sebi, ali je škakljivo za javnost, iako je to sve bilo poznato i ranije", rekao je Puhovski posle objavljivanja dela navodnog telefonskog razgovora Tuđmana i komandanta hrvatske odbrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba.

Miroslav Tuđman, sin nekadašnjeg predsednika Hrvatske, izjavio je da je snimak montaža i falsifikat.

Pojedini mediji objavili su da je novinaru HTV Hrvoju Zovku koji je objavio prilog o Tuđmanovom odbijanju evakuacije civila, pretio disciplinskim merama vršilac dužnosti Informativnog programa HTV Dražen Miočić.

Sajt Indeks.hr, pozivajući se na pouzdane izbore, piše da su Zovku pretili i otkazom, a svima koji su učestvovali u izradi i emitovanju priloga, uključujući i urednika "Dnevnika" i urednici redakcije Katarini Periši Čakarun, disciplinskim merama.

Zovku tužbom preti i Miroslav Tuđman, inače kandidat na izbornoj listi HDZ, koji je tada bio rukovodilac svim obaveštajnim službama, a prete mu i razna veteranska udruženja.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 23:24
И за Вуковар ће људи речи истину једнога дана исто као и за Сребреницу! Па и Хрвоје Шаринић (саветник Туђмана!) је у својим сећањима записао да је био ''договор'' како разарањем Вуковара, ''убедити'' Европу да призна сецесију Хрватске и убрза њено међународно признање!?То нису српске лажи!
Sreda 23.11.2011. 00:02
Nasi jadni mediji do sada nisu smeli da pisu o ovome. Tek sada su morali...vidim pljuste patriotski komentari na "Bljic"-u, hehe...konacno.
Sreda 23.11.2011. 14:11
Nije Tuđo dao, jer je smatrao da je to sve i samo isključivo hrvatsko, a Srbi nek biraju di će, mogu baš i preko Dunava...pa po cenu i civila vl. nacije, idiot.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.