Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 29.09.2011.
10:52
Beta A

Dve decenije od smrti majora Milana Tepića

Na današnji dan pre 20 godina poginuo je major JNA Milan Tepić, jedini Narodni heroj u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, koji je stradao 1991. godine kada je digao u vazduh vojno skladište u blizini Bjelovara kako bi sprečio da padne u ruke hrvatskog Zbora narodne garde.

Narodni heroj major Milan Tepić
 

Opsada kasarne u Bjelovaru i centralnog skladišta borbenih sredstava u obližnjem selu Bedenik trajala je od jula meseca 1991. godine, a nakon zauzimanja kasarne u gradu, u kojoj je zarobljeno više od 200 pripadnika JNA, Tepić se sa grupom vojnika povukao u skladište, ne želeći da preda oružje hrvatskim snagama.


Kada je postalo jasno da skladište neće moći da bude odbranjeno, Tepić je aktivirao prethodno postavljeni eksploziv i digao u vazduh skladište.
 

Počasti od svog naroda

 
Tepićevo ime nosi jedna ulica u beogradskoj opštini Savski venac, kao i u većem broju gradova u Srbiji i Republici Srpskoj. U njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je Orden za zasluge u ratu, koji nosi Tepićevo ime.

 

Broj poginulih pripadnika JNA i hrvatskih snaga u toj eksploziji nikada nije utvrđen, a 20 godina kasnije i dalje je predmet krajnje oprečnih procena. Poznato je da je sa Tepićem poginuo i vojnik na redovnom služenju vojnog roka Stojadin Marković, iz okoline Valjeva.


Marković je sa topa na oklopnom transporteru dejstvovao po napadačima sve dok nije pogođen protivoklopnim projektilom.


Prema različitim procenama, u eksploziji je poginulo do 20 pripadnika JNA, koji su obezbeđivali skladište, kao i neutvrđeni broj hrvatskih vojnika. Hrvatska strana zvanično je priznala pogibiju 11 vojnika, ali se još oko 200 njih vodilo kao nestali.


Predsedništvo SFRJ je Tepića, 19. novembra 1991. godine, posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja, što je ujedno i poslednje takvo odlikovanje koje je dodeljeno nekom učesniku rata. Vojnik Stojadin Marković je tek 31.12.1999. godine, na inicijativu Udruženja boraca iz Valjeva i tamošnje lokalne samouprave, odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.09.2011. 11:12
Vi ste primer junastva...pokorno vam se klanjam.slava vam i laka vam crna zemlja
Četvrtak 29.09.2011. 12:01
Trebalo je odlikovati i vojnika.Jer se on borio junacki do smrti. Sto se Tepica tice pa mislim da nije trebalo da digne skladiste u vazduh dokle je god u njemu bilo nasih vojnika.zato sto su to bili mladi momci na odluzenju vojnog roka.
Četvrtak 29.09.2011. 20:03
Gospodine majore :dzaba ste polozili svoj zivot na oltar otadzbine.Zuto-crvena izdajnicka bagra je ponizila vase junastvo .Ipak hvala i slava vam .Pokolenja ce vas pamtiti,a izdajnici ce otici na smetliste istorije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online