Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.08.2011.
14:50
Vestionline A

Hrvatska od Slovenije kupovala oružje uz blagoslov SAD

Hrvatska je od Slovenije naftom kupovala oružje uz blagoslov SAD, tvrdi hrvatski dnevnik "Novi list“. U izveštaju koji je na internetu objavio slovenački publicista Marjan Frangež spominju se 34 transporta tokom 1991. godine, a oružje kojim se trgovalo u službenim dokumentima evidentirano je kao sanitetski materijal.

Slovenija je dopustila tranzit oružja iz Slovenije prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uz "tihu i aktivnu“ podršku SAD, koje su već u jesen 1991. bile promenile odnos prema Sloveniji i raspadu Jugoslavije, navedeno je u izveštaju nekadašnjeg slovenačkog ministra obrane Janeza Janše, napisanog i podnetog još 1993. godine, a objavljenog tek juče, dodaje list.

Cene oružja iz Janšinog izveštaja razlikuju se od cena koje je hrvatskoj strani dostavio Andrej Lovšin, nekadašnji šef slovenačke vojne obaveštajne službe.

Zbog toga Marjan Frangež, slovenački publicista koji već godinama istražuje oružanu aferu u Sloveniji, a koji je juče i objavio Janšin izveštaj na internetu, tvrdi da i nakon Janšinog izveštaja sva ključna pitanja ostaju bez odgovora.

Janez Janša

Iako je slovenačka vlada odbila njegov zahtev da se s izveštaja skine oznaka javnosti, Frangež je izveštaj ipak objavio, pozivajući se na odobrenje slovenačke poverenice za informacije.

Janša je izveštaj pisao na zahtev tadašnjeg slovenačkog premijera Janeza Drnovšeka, i to u trenutku kada je u Sloveniji prvi put izbila afera u kojoj je Janša optužen za aferu s oružjem, slovenačku ''majku svih afera'', koja ni do danas nije razrešena, i pored brojnih istrag, izveštajima i parlamentarnim komisijama.

Izveštaj star 17 godina odnosi se na slovenačku trgovinu oružjem od maja 1990. do septembra 1993. godine. U njemu je navedeno ne samo kako je oružje prodavano Hrvatskoj i BiH i uz čiju saglasnost, nego i kako je oružje kupovano za potrebe Slovenije, pre nego što je Slovenija u kratkotrajnom ratu za samostalnost u junu 1991. od bivše JNA osvojila velike količine oružja i druge opreme, koje je tada Janša po visokim cenama prodavao Zagrebu i Sarajevu.

Za potrebe svoje Teritorijalne obrane Slovenija je kupila nekoliko hiljada automatskih pušaka, minobacače i granate te drugo oružje, a ta je kupovina u celosti bila "pokrivena“ odlukama nadležnih tela i evidentirana u Ministarstvu finansija.

Tranzit oružja prema Hrvatskoj i BiH odvijao se uz suglasnost tadašnjeg slovenačkog predsedništva i predsednika Milana Kučana, a Janša u svom izveštaju navodi samo one transakcije koje su se s Hrvatskom odvijale putem kompenzacije oružja za naftu, na osnovu dogovora s tadašnjim premijerom Franjom Gregurićem i direktorom "Ine" Nikicom Valentićem, kao i za drugo oružje i opremu, i to u vrednosti od 24 miliona nemačkih maraka.

Oružje je u službenim dokumentima evidentirano kao sanitetski materijal. Kako je konačan obračun pokazao višak na hrvatskoj strani, razliku je Hrvatska platila isporučivši Ljubljani 22 specijalna terenska vozila opremljena posebnom telekomunikacionom opremom.

Na istim principima po kojima je oružje transportovano u Hrvatsku, a u izveštaju se spominju 34 takva transporta tokom 1991, Slovenija je omogućila i transport oružja u BiH.

U izveštaju se tvrdi da je Slovenija 1991. bez naknade Hrvatskoj ustupila 800.000 kilograma minsko-eksplozivnih sredstava koje je Hrvatska iskoristila za zaustavljanje tenkovskih kolona JNA u Slavoniji.

Iako Janša tvrdi da su sve transakcije evidentirane, upravo u tome krije se najveći nedostatak izveštaja, ističe "Novi list".

Naime, bivši slovenački ministar obrane je ispustio sve ostale prodaje oružja uz gotovinske isplate, za koje je nesumnjivo da su se dogodile, o čemu su već mnogo puta posvedočili svedoci i učesnici tih događaja.

Janša tvrdi da su poslovi vezani s oružjem isporučenim Hrvatskoj bili pokriveni kompenzacijama u nafti, ali u izveštaju nema spominjanja poslova u gotovini zbog čega protivnici sadašnjeg opozicionog čelnika i danas tvrde da je novac od toga završio u "privatnim džepovima", naglašava hrvatski "Nacional".

Frangež je u izjavi STA naveo da je to glavni nedostatak onoga što je Janša u svom 17 godina starom izveštaju naveo i da te stvari treba rasvetliti, čime se bave i njegove knjige.

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2011. 15:27
ko se maca lati od njega ce i poginuti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online