Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 27.08.2011.
10:17
Srna A

Francuz pozirao sa glavom srpskog vojnika

Mudžahedin koji je u leto 1992. godine pozirao sa odsečenom glavom srpskog vojnika Blagoja Blagojevića na Crnom vrhu je francuski državljanin Kristofer Kaze, za koga se dugo verovalo da je, kao član takozvane Rubeške grupe, poginuo u okršaju sa belgijskom policijom.

Kaze je veoma blizak prijatelj Lionela Dimona, jednog od Abu Hamzi, koji je ratovao pod zastavom odreda "El mudžahedin", a po zanimanju je lekar i radio je u bolnici u Zenici, piše današnji "Fokus" pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema "Fokusovom" izvoru, francuske obaveštajne službe već neko vreme pokušavaju da od nadležnih u BiH dobiju informacije o Kazeu, budući da je on, odmah po izbijanju rata u BiH, stigao na ove prostore i pridružio se islamskim ratnicima u borbama protiv Vojske Republike Srpske.

Mudžahedini se iživljavali uz blagoslov CIA-e i islamske verske zajednice: Kristofer Kaze pozira sa glavom Blagoja Blagojevića

"Fokusovi" sagovornici navode da je Kaze u BiH živeo pod najmanje tri imena i to Abu Džafer, Abu Ibrahim i Abu Muhamed, te da su mu upravo ti lažni identiteti pomogli da se iz Francuske, posle niza skandala koje je izazvala "Rubeška grupa", tajnim kanalima prebaci u BiH i tu živi možda čak i danas.

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da Kazeovi zaštitnici znaju da li je on u BiH ili ne, ali da to neće reći ni francuskim ni domaćim službama.

Prema njegovim rečima, Kazea i Dimona ne povezuje samo "Rubeška grupa", kojoj su francuske vlasti na teret stavljale pripremu atentata na nekog od članova G-17, te niz oružanih pljački i razbojništava u Francuskoj, nego se obojica dovode u vezu sa navodnom humanitarnom organizacijom "IGASA", jednom od finansijskih paravana Al Kaide, kojoj se pripisuje i pokušaj atentata na pokojnog poglavara Katoličke crkve papu Jovana Pavla Drugog tokom njegove posete Banjaluci 2003. godine.

On smatra da će francuski obaveštajci teško doći do validnih podataka o Kazeu ili bilo kom drugom islamskom ratniku, jer su oni i danas u BiH zaštićeni sa najmanje tri prstena.

"Prvi prsten je vrh Islamske verske zajednice, predvođen rejsom Mustafom Cerićem, koji je i najodgovorniji za dovođenje i masovnu naturalizaciju mudžahedina. Drugi prsten čini Savet za odbranu i bezbednost SDA, stranke koja je još 1990-ih godina širom otvorila vrata BiH Arapima, dok treći prsten predstavljaju operativci CIA, koji su od samog početka znali sve o pridošlicama u BiH, ali zbog drugih interesa nisu hteli da reaguju, niti da traže njihovo proterivanje", pojasnio je Galijašević.

POVEZANE VESTI

Subota 27.08.2011. 10:20
Stici ce vas Bozija kazna na ovom ili onom svetu. Ceric je olicenje zla, Sotonin sluga prvog reda!
Subota 27.08.2011. 10:38
Bagerom na onaj spomenik zahvalnosti Francuskoj.
Subota 27.08.2011. 10:59
Svaka srpska glava će jednom biti skupo plaćena, prije ili kasnije, Ni ovim momcima ni Milošu Obiliću ni caru Lazaru ni Karađorđu nisu džabe odsječene glave - ovako odsječene one su zavjet i obaveza, one su razlog zbog kojeg moramo da nastavimo odbrano svoje zemlje (ne kažem vojno, nego na sve načine, od "Kupujmo domaće" pa nadalje)!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online