Četvrtak 21. 2. 2019.
Washington
-30
 • Chicago
  10
 • New York
  -10
 • Belmont
  -50
 • Atlanta
  50
 • Boston
  120
 • Firt
  -10
 • Denver
  20
 • Detroit
  20
 • Dover
  30
 • Hartford
  -20
 • Orlean
  10
 • Helena
  140
 • Ren
  -60
 • Honolulu
  230
 • Las Vegas
  20
 • Portland
  150
 • Salem
  10
 • Santa Fe
  -60
 • Tampa
  220
 • Topeka
  -10
14
Petak 12.08.2011.
15:05
D. Lj. Joksić - Vesti A

Osmanlije sačuvale pravoslavni hram

U manastiru Sveti Joakim Osogovski postoji retko unikatno islamsko obeležje kojim je Carigrad štitio ovu pravoslavnu svetinju od uništenja.

Sličan kameni stub sa turbanom na sredini, postoji još samo u Aja Sofiji u Istanbulu, ali je onaj u manastiru Sveti Joakim Osogovski po mnogo čemu poseban, jer su se i Turci nekada klanjali pred čudotvorcem svetim Joakimom.
 

TURCI SE KLANJALI JOAKIMU: Protojerej Dobrisav Boškovski

Stotinak kilometara od Skoplja, na krajnjem severoistoku Makedonije, blizu granice sa Bugarskom, nalazi se gradić Kriva Palanka. Gore, u gustoj šumi nepreglednih Osogovskih planina, na 800 metara nadmorske visine, nalazi se prelepi manastirski kompleks Sveti Joakim Osogovski.

To je mesto gde se mogu čuti razne priče i legende o manastiru i crkvi u kojoj se nalaze mošti sveca. Osogovski manastir je jedini pravoslavni hram u kome postoji turski zaštitni znak. Reč je o visokom kamenom stubu sa turbanom na sredini koji su turske vlasti u vreme vladavine Osmanlija postavile kako bi manastir sačuvale od uništenja.
 

ŠTITIO GA SULTAN HAMID: Manastir Sveti Joakim Osogovski
 

Moć


- Naš manastir Sveti Joakim Osogovski je jedini pravoslavni hram koji je dobio tursku zaštitu od uništenja i preimenovanja u neki drugi objekat, što jasno govori o moćima i čudotvornoj snazi svetoga Joakima - kaže starešina manastira, protojerej Dobrisav Boškovski.

Svedok
Turski znak ispred ulaza u veliku manastirsku crkvu posvećenu patronu svetom Joakimu Osogovskom postoji i danas, kao i zapis koji svedoči da je taj hram bio stavljen pod zaštitu sultana Hamida 1884. godine.

Za manastir Svetog Joakima Osogovskog, isposnika i čudotvorca, vezane su brojne priče i legende. Jedna govori da su u 11. veku u Ovčem Polju živela četvorica monaha - Prohor, Gavril, Jovan i Joakim.

Kada su napunili po 30 godina života, braća po veri su rešila da se razdvoje i nastave da žive pustinjskim životom u postu i molitvi.

Jovan je otišao u planinu Rila, gde i danas postoji veliki Rilski manastir. Prohor se zaputio u kumanovsko selo Nagoričane, ali se zbog ljudi koji su mu dosađivali, povukao u klisuru Pčinjske reke. Joakim je otišao u jednu pećinu kod sela Gradec blizu Krive Palanke, ali je zbog najezdi pljačkaških bandi otišao dalje, na Osogovske planine. Četvrti svetac, Gavril, svoje mesto je našao u Lesnovu, gde i danas postoji Lesnovski manastir.


Blizu pećine na Osogovu u kojoj je živeo Joakim stoji oltarski deo male crkve "Sveta Bogorodica" iz 12. veka.

Izvor


Pored mesta gde se molio i danas postoji mali izvor vode, za koju se veruje da je sveta. Veća crkva Svetog Joakima Osogovskog, u kojoj se nalaze mošti sveca, izgrađena je u 19. veku. Još tada su u turskim spisama opisane njegove čudotvorne moći. To je na svojoj koži osetio i jedan od turskih vojskovođa koji je dobio naredbu da otera narod iz manastira i da zatvori svetilište.


- Prilikom napuštanja manastira, turski vojskovođa je sa sobom uzeo parče mošti svetca iz otvorenog kovčega i sa vojskom krenuo ka Krivoj Palanci. Vojnici su, međutim, primetili da se sa njim nešto čudno dešava. Kada su ga upitali šta mu je, on je nemo i uspaničeno počeo da maše rukama pokazujući vojnicima da se vrate nazad u manastir. I on je krenuo sa njima, a kada su stigli, u kovčeg sveca je vratio deo uzetih moštiju. Ubrzo potom vojskovođi se vratila i snaga i glas, pa je o ovom neobičnom događaju i činjenici da "blizu Krive Palanke postoji kaursko svetilište" obavestio sultana u Istanbulu. Turci su tada u manastir poslali njihov znak zaštite, da manastir ne može biti ništa drugo nego što i jeste, i još pride pet kilograma zlata za pokrivanje štete koju su Turci naneli manastiru", priča protojerej Boškovski.  

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2011. 15:50
‎....chak su i Turci poshtovali i chuvali srpske manastire....shta onda reci za shiptare koji sve unishtishe, a hteli bi da ih vode kao njihovu kulturnu bashtinu.....odvratan soj...
Petak 12.08.2011. 16:09
Диван текст!
Petak 12.08.2011. 16:21
Оваквих текстова треба више, а не некаквих естрадних глупости. О овом до сада нисам ништа знала. Велико хвала.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miodrag Mihajlović (58)
GUBITNIK
Zoran Babić (47)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Na ljubavnom planu ne dešava se ništa novo. To vas muči jer mislite da vam je partner najveći pokretač. Ostavite emocije zasad po strani i posvetite se obavezama.
SAVET: napravite prioritete.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Tolerišete partnerovu neiskrenost. Prepoznajte u svojoj okolini osobu sklonu intrigama, svađama i lažima koja doprinosi neskladu vaše veze.
SAVET: suočite se s problemom.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Tolerišete partnerovu neiskrenost. Prepoznajte u svojoj okolini osobu sklonu intrigama, svađama i lažima koja doprinosi neskladu vaše veze.
SAVET: suočite se s problemom.
 • 2019 © - vesti online