Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 12.08.2011.
15:05
D. Lj. Joksić - Vesti A

Osmanlije sačuvale pravoslavni hram

U manastiru Sveti Joakim Osogovski postoji retko unikatno islamsko obeležje kojim je Carigrad štitio ovu pravoslavnu svetinju od uništenja.

Sličan kameni stub sa turbanom na sredini, postoji još samo u Aja Sofiji u Istanbulu, ali je onaj u manastiru Sveti Joakim Osogovski po mnogo čemu poseban, jer su se i Turci nekada klanjali pred čudotvorcem svetim Joakimom.
 

TURCI SE KLANJALI JOAKIMU: Protojerej Dobrisav Boškovski

Stotinak kilometara od Skoplja, na krajnjem severoistoku Makedonije, blizu granice sa Bugarskom, nalazi se gradić Kriva Palanka. Gore, u gustoj šumi nepreglednih Osogovskih planina, na 800 metara nadmorske visine, nalazi se prelepi manastirski kompleks Sveti Joakim Osogovski.

To je mesto gde se mogu čuti razne priče i legende o manastiru i crkvi u kojoj se nalaze mošti sveca. Osogovski manastir je jedini pravoslavni hram u kome postoji turski zaštitni znak. Reč je o visokom kamenom stubu sa turbanom na sredini koji su turske vlasti u vreme vladavine Osmanlija postavile kako bi manastir sačuvale od uništenja.
 

ŠTITIO GA SULTAN HAMID: Manastir Sveti Joakim Osogovski
 

Moć


- Naš manastir Sveti Joakim Osogovski je jedini pravoslavni hram koji je dobio tursku zaštitu od uništenja i preimenovanja u neki drugi objekat, što jasno govori o moćima i čudotvornoj snazi svetoga Joakima - kaže starešina manastira, protojerej Dobrisav Boškovski.

Svedok
Turski znak ispred ulaza u veliku manastirsku crkvu posvećenu patronu svetom Joakimu Osogovskom postoji i danas, kao i zapis koji svedoči da je taj hram bio stavljen pod zaštitu sultana Hamida 1884. godine.

Za manastir Svetog Joakima Osogovskog, isposnika i čudotvorca, vezane su brojne priče i legende. Jedna govori da su u 11. veku u Ovčem Polju živela četvorica monaha - Prohor, Gavril, Jovan i Joakim.

Kada su napunili po 30 godina života, braća po veri su rešila da se razdvoje i nastave da žive pustinjskim životom u postu i molitvi.

Jovan je otišao u planinu Rila, gde i danas postoji veliki Rilski manastir. Prohor se zaputio u kumanovsko selo Nagoričane, ali se zbog ljudi koji su mu dosađivali, povukao u klisuru Pčinjske reke. Joakim je otišao u jednu pećinu kod sela Gradec blizu Krive Palanke, ali je zbog najezdi pljačkaških bandi otišao dalje, na Osogovske planine. Četvrti svetac, Gavril, svoje mesto je našao u Lesnovu, gde i danas postoji Lesnovski manastir.


Blizu pećine na Osogovu u kojoj je živeo Joakim stoji oltarski deo male crkve "Sveta Bogorodica" iz 12. veka.

Izvor


Pored mesta gde se molio i danas postoji mali izvor vode, za koju se veruje da je sveta. Veća crkva Svetog Joakima Osogovskog, u kojoj se nalaze mošti sveca, izgrađena je u 19. veku. Još tada su u turskim spisama opisane njegove čudotvorne moći. To je na svojoj koži osetio i jedan od turskih vojskovođa koji je dobio naredbu da otera narod iz manastira i da zatvori svetilište.


- Prilikom napuštanja manastira, turski vojskovođa je sa sobom uzeo parče mošti svetca iz otvorenog kovčega i sa vojskom krenuo ka Krivoj Palanci. Vojnici su, međutim, primetili da se sa njim nešto čudno dešava. Kada su ga upitali šta mu je, on je nemo i uspaničeno počeo da maše rukama pokazujući vojnicima da se vrate nazad u manastir. I on je krenuo sa njima, a kada su stigli, u kovčeg sveca je vratio deo uzetih moštiju. Ubrzo potom vojskovođi se vratila i snaga i glas, pa je o ovom neobičnom događaju i činjenici da "blizu Krive Palanke postoji kaursko svetilište" obavestio sultana u Istanbulu. Turci su tada u manastir poslali njihov znak zaštite, da manastir ne može biti ništa drugo nego što i jeste, i još pride pet kilograma zlata za pokrivanje štete koju su Turci naneli manastiru", priča protojerej Boškovski.  

POVEZANE VESTI

Petak 12.08.2011. 15:50
‎....chak su i Turci poshtovali i chuvali srpske manastire....shta onda reci za shiptare koji sve unishtishe, a hteli bi da ih vode kao njihovu kulturnu bashtinu.....odvratan soj...
Petak 12.08.2011. 16:09
Диван текст!
Petak 12.08.2011. 19:35
Iz ovoga smo naučili da Turci samo silu priznaju, jer da nije bilo više sile odnese Turčin parče mošti pevajući, ne hajući da je oskrnavio pravoslavnu svetinju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online