Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 30.06.2011.
13:19
Srna A

Sveštenik deportovan iz CG: Držali me u smradu ljudskih fekalija

Paštrovački paroh Siniša Smiljić, koji je deportovan iz Crne Gore u BiH, negirao je da je učestvovao u narušavanju javnog reda i mira i u incidentu kada je grupa ruskih novinara, u pratnji predstavnika odbora za obnovu hramova i meštana, pokušala da uđe na Sveti Stefan kako bi videli ostatke crkve Aleksandra Nevskog.

Siniša Smiljić, deportovani sveštenik

"Držali su nas kao kriminalce. Iako nisam učestvovao u tome, oni su mi kazali da navodno postoje video-zapisi gde sam ja nekoga odgurivao, što nije tačno. Bio sam na 15 metara udaljenosti", rekao je za "Politiku" Smiljić, koji od svoje petnaeste godine živi u Crnoj Gori, od kada je upisao i završio Bogosloviju na Cetinju.

Smiljić navodi da je tražio da mu pokažu te snimke, ali oni to nisu hteli, a kada je pitao zašto je zadržan, rekli su da je "nešto galamio". Kaže da su ga držali u podrumu šest sati, "bukvalno u nekom kavezu, sa rešetkama, gde je bio nesnosan smrad ljudskih fekalija" i da su ih povremeno odvodili na ispitivanje.

"Meni su jedan policajac i čovek iz Agencije za nacionalnu bezbednost rekli da moram da napustim Crnu Goru", dodao je Smiljić, uz ocenu da i zvanično crnogorska vlast vrši progon sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske.

Zato što je navodno "remetio javni red i mir, ali i uzbunjivao javnost", paštrovski paroh Siniša Smiljić, državljanin BiH, juče je deportovan iz Crne Gore, uz zabranu ulaska na godinu dana.

"Zbog pravde, istine i svetinje prognan sam iz Crne Gore kao sveštenik koji je za Crnu Goru dosta uradio. Učio sam crnogorsku decu moralu, obnavljao hramove i kulturno-istorijske spomenike, prosvećivao narod i Bogu se molio za čitavu Crnu Goru", rekao je Smiljić.

U policijskom saopštenju se navodi da je paroh deportovan "jer je dugo boravio u Crnoj Gori na osnovu turističke prijave, pri tom ne koristeći svoj boravak u svrhu za koju je prijavljen, već da obavlja vjersku službu u objektima Mitropolije crnogorsko-primorske na području opštine Budva".

Posle sinoćnjeg incidenta na Svetom Stefanu, kada je grupa ruskih novinara, u pratnji predstavnika odbora za obnovu hramova i meštana, pokušala da uđe na Sveti Stefan došlo je do manjeg sukoba sa obezbeđenjem.

Zakupac grad-hotela "Sveti Stefan Adrijatik propertis" odmah je prijavio paroha i novinare za "nelegalni upad" na ostrvo, posle čega je policija na informativni razgovor privela Smiljića, koji je iz Doboja, i predstavnika Odbora Krsta Rađenovića iz Budve i još trojicu njegovih sugrađana. Ruski novinari nisu privođeni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 14:21
Zna li netko komentar patrijarha Irineja, ja ga nigdje nisam vidio !?
Četvrtak 30.06.2011. 19:23
Браћо црногорци освестите се док не буде касно.Немојте да вас Ватикан преведе жедне преко воде.Зар не видите да покушавају да вас заваде са браћом у Србији.Зар ћете дозволити да вас покатоличе.
Četvrtak 30.06.2011. 18:41
zona sumraka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online