Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.12.2009.
17:11
Vestionline A

Deda Mraz neće doći u bosanske vrtiće

U svim državnim vrtićima u glavnom gradu BiH, Sarajevu, za Novu godinu je zabranjen je Deda Mraz, kao i deljenje poklona, zato što ti običaji nisu u skladu sa islamskom tradicijom. Tu odluku moraju da poštuju i hrišćani, Srbi i Hrvati, koji se već drugu godinu zaredom dovijaju kako da svoju decu obraduju za Novu godinu.

Deda Mraz nije u skladu sa islamskom tradicijom
 

Još u decembru 2008. kantonalne vlasti u Sarajevu donele su zakon po kome su uveli veronauku za muslimansku decu u sve vrtiće na području grada Sarajeva.

Direktorka javne ustanove "Djeca Sarajeva“ koju čine 24 vrtića, a čiji se rad jednim delom finansira iz sredstava poreskih obveznika, Arzija Mahmutović, izjavila je tada da je taj potez "nalaže zakon."

Sa druge strane, predsednik nevladine organizacije „Kroacija Libertas“ Leo Pločkinić izjavio za „Glas srpske“: " Ako ovako nastavi BiH bi vlo brzo mogla da postane radiklana islamska država, jer će se ti mališani sutra ponašati u skladu sa onim što su čuli i videli od najranijeg detinjstva!“

 

Zabrana Deda Mraza- zakonska obaveza

Kantonalni ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo tvrdi da je uvođenje veronauke zakonska obaveza i da veronauku pohađa oko 400 mališana bošnjačke nacionalnosti od ukupno 2.600 dece koliko ih boravi u 24 vrtića.

Šef kabineta reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Jakub Leković izjavio je da islam poštuje hrišćanstvo kao veru i sve hrišćanske običaje, ali da Nova godina i Deda Mraz kao simbol tog praznika u njemu nemaju uporište.

"Islam poznaje hrišćanskog sveca Nikolu koji je uzimao od bogatih i davao siromašnima i kao takav on se smatra pozitivnom ličnošću", objašnjava efendija Leković.

Islam ima svoju Hidžretsku novu godinu koja se meri po Mesečevom kalendaru i predstavlja trenutak kada je poslanik Muhamed iz Meke prešao u Medinu.


Nisu retki roditelji hrišćani, ali i ateisti, koji su nakon uvođenja veronauke u vrtiće ispisali decu.

 "Nisam mogao svom četvorogodišnjem sinu da objasnim zbog čega on u toku dana jedno vreme ostaje sam u prostoriji. Naravno, on ne shvata da u to vreme njegovi drugari u drugoj prostoriji prisustvuju času veronauke. S plačom je ujutro odlazio i to je bio osnovni razlog zbog koga sam ga prebacio u drugo obdanište", kaže roditelj Rajko Bogičević.

On dodaje da su iz Sarajeva decu isto tako ispisali pojedini Bošnjaci i Hrvati. Srbi su uglavnom decu ponovo upisivali u vrtiće u Istočnom Sarajevu.

Što se tiče samog dočeka Nove godine, većina hrišćanskih porodica, smišlja kako da ipak obraduje svoju decu, pa uglavnom u privatnoj režiji unajmljuju Deda Mraza ili se sami prerušavaju i donose poklone u svoje domove.

Uvođenje islamske veronauke u dečijm vrtićima Sarajeva i istovremeno "proterivanje" dečije Nove godine sa Deda Mrazom izazvalo je lavinu kritika na forumima internet portala u Bosni i Hercegovini. Izdvajamo neke od njih:

 

Naravno, ovo ne treba da čudi, jer nakon što legalizuješ etničko čišćenje jednog grada i onda objaviš da to u stvari i nije etničko čišćenje, nego su ga napustili samo oni koji ne žele u njemu da žive, ovake stvari postanu nešto posve normalno i očekivano. I, opet, kažem - hvala Nebesima, pa Srbi u Srpskoj imaju Republiku Srpsku, inače bi im sve bilo ovako.

Mislim da muslimani ne mogu da se raduju Deda Mrazu jer on predstavlja lik iz rimokatoličkog sveta. Deda Mraza je uvela komunistička elita posle Drugog svetskog rata. Lik Deda Mraza je ustanovio posle srednjeg veka rimokatolički monah da bi povratio interes kod dece u slavljenu roždenstva Hristovog. Na zapadu je ono slabilo pa je Klaus, kasnije proglašen za St. Klaus. Zato se i zove Santa ili Sant Kloz.

Muslimani barem ne prave više budale od sebe baveći se Santom, što se ne bi moglo reći za Srbe.

 

Kakve veze Deda Mraz ima sa Srbima?

Aman, pa vama kad može da smeta jedan Deda Mraz, koji je poslednje uporište bajke i sna kod deteta...šta onda da očekuju drugi?

 

Zašto ne bi Muslimani prihvatili Deda Mraza?
Ja lično bih prihvatio poneki običaj od Muslimana ako mi se sviđa. A sviđa mi se mnogo štošta, recimo "nekonzumiranje svinjetine", sviđaju mi se Bošnjačka i uopšte muslimanska jela.
Mnogi Srbi, Rusi, Bugari i uopšte pravoslavci kite jelke, a to nije pravoslavan običaj nego katolički, igraju šotu, a ona je Albanska. Čuvajmo to što nam je zajedničko! Treba da postoje stvari koje nas sve zbližavaju.

Nije u pitanju šta smo MI prihvatili. Mi smo prihvatili i musaku i sarmu, i bureke, i pite i mnogo što šta, od jezika do indioma.
Pitanje je prosto, zašto ONI svojoj deci ne mogu prihvatiti Deda Mraza?
Znači mi nemamo problem sa prihvatanjem dobrog... nego oni?

Nedelja 06.12.2009. 01:39
Страшно!
Utorak 08.12.2009. 15:39
Bas zalosno da deca ispastaju. Ovde u inostranstvu cak mnogi muslimani kite jelku, oni sami kazu da im je lepo a i to rade upravo zbog dece jer se ona jako obraduju. A o deda Mrazu da ne pricam - pa svako dete ovde je vise nego odusevljeno kada je rec o tako lepima stvarima. Da, cak i muslimanska deca se raduju i jedva cekaju paketice isto kao i ostala deca. Pocitala sam negde na internetu da kicenje jelke zapravo nije bio kriscanski obicaj nego su ga kriscani prihvatili i tako se jos davno rasirio Evropom..
Subota 29.12.2012. 16:59
cista laz...direktno iz sarajeva....deda mraz je prisutan i taj dogadjaj niko ne moze ukinuti...ma kakve god se bubice ubacivale
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online