Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.03.2011.
17:23
A

Vikiliks: Đukanović i Marović najveći kriminalci

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović i visoki funkcioner vladajuće DPS Svetozar Marović predstavljaju glavnu kariku u organizovanom kriminalu i korupciji u Crnoj Gori, navodi se u depeši bivšeg američkog ambasadora u toj zemlji Roderika Mura, koju objavljuje "Vikiliks".

Dugogodišnji saradnici: Đukanović i Marović
 

Optužbe na račun Đukanovića i Marovića Mur je izneo u depeši koju je još 2. septembra 2009. godine poslao Stejt departmentu, a do koje je došao "Vikiliks". Depešu sa "Vikiliksa" su objavile podgoričke "Vijesti".

Lukšić: Vikiliks je nevažan

 

Crnogorski premijer Igor Lukšić kazao je da su za Podgoricu mnogo važniji sadašnji dobri odnosi i podrška Vašingtona nego objave "Vikiliksa".On je to rekao posle razgovora s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, koji je naglasio da je „stav EU da nije potrebno čitati Vikiliks“. Isto mišljenje ima i član Predsedništva DPS Miodrag Vuković. "Nemam vrednosni sud o tome šta objavljuje Vikiliks. Ambasador Mur, sa kojim sam imao stalne kontakte, nikada o tome nije govorio, bilo formalno bilo neformalno, tajno ili polujavno",  kaže Vuković.

Mur je kao primer za korupciju u Crnoj Gori naveo potpredsednika DPS i tadašnjeg potpredsednika Vlade Svetozara Marovića, ali i bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

"Na primer, Svetozar Marović je navodno povezan sa 22 posebne kompanije, bilo direktno bilo preko članova porodice. Česta je glasina da se u Budvi ne može sklopiti značajan posao bez Marovićevog blagoslova", napisao je Mur u tom dokumentu.

On je kao primer korupcije naveo i vlasništvo porodice Đukanović u Prvoj banci. Mur je napisao da Đukanović tamo ima tri odsto akcija, njegov brat Aco 47, a sestra Ana Kolarević jedan odsto, što porodici daje kontrolu nad bankom.

"Prva banka je jedina crnogorska banka koja je imala koristi od vladinog paketa od 40 miliona evra, što je bio rezultat globalne ekonomske krize. Mnogi drugi visoki političari takođe imaju značajan poslovni interes, uključujući i interes u državnim kompanijama", napisao je Mur.

Predsednik opozicione Srpske narodne stranke Andrija Mandić smatra da je objavljivanjem Murovog dokumenta konačno obelodanjena istina o Đukanoviću i Maroviću.

"To za nas u Crnoj Gori nije iznenađenje, ali dobro je što je objavljeno. Važna je stvar da je bivši ambasador o tom kriminalu izvestio Stejt department", kaže Mandić.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević tvrdi da je on lično obaveštavao bivšeg ambasadora o „kriminalnim radnjama Đukanovića“, te da je u depeši mnogo njegovih informacija. "Crna Gora je mala, svi su znali čime se Đukanović bavi i s kim je povezan. Dobro je što je obelodanjeno, ali to neće imati nikakve posledice po Đukanovića i Marovića", kaže Medojević.

Raj za drogu

 

Crna Gora ostaje značajna švercerska ruta za krijumčarenje narkotika, konstatovano je u najnovijem izveštaju o strategiji međunarodne kontrole narkotika koji je objavio Stejt department. Ocenjeno je i da je država napravila ograničen napredak u borbi protiv trgovine drogom, ali i da veliki izazovi ostaju.

Podgoričke "Vijesti", koje su objavile depeše bivšeg ambasadora SAD o korupciji vrha crnogorske vlasti, počele su objavljivanje tajnih dokumenata sa "Vikiliksa" u saradnji sa londonskim "Gardijanom".

POVEZANE VESTI

Subota 05.03.2011. 22:31
Ne nisu oni kriminalci! Oni su posteni sverceri droge , oruzja, cigareta, belog roblja! Oni su posteni udomitelji belosvetskih lopova i proteranih drzavnika! Oni su banana sa planine i mora - oni su Crna Gora!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online