Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.12.2010.
14:42 >> 18:32h
TVCG A

Milo Đukanović podneo ostavku

Crnogorski premijer Milo Đukanović podneo je danas ostavku na državničku funkciju. Rukovodstvo vladajuće partije za novog mandatara za sastav vlade je odredilo dosadašnjeg potpredsednika vlade i ministra finansija Igora Lukšića. Sa Milom se povukao i drugi potpredsednik Vlade Svetozar Marović.

Doviđenja!

Na godišnjoj konferenciji za novinare Milo Đukanović je rekao da odluka o ostavci nije nova i nije ishitrena, kao i da nije donesena pod pritiskom iznutra ili spolja. Prema njegovim rečima, vreme koje je proveo na najodgovornijim funkcijama bilo je dugo.


"Odlazim čiste savesti i uzdignuta čela, zadovoljan sa onim što sam uradio", rekao je Đukanović.

Ostavka premijera Mila Đukanovića znači pad Vlade, zbog čega je potrebno izabrati novu izvršnu vlast, propisano je Ustavom Crne Gore. "Ostavka premijera smatra se ostavkom Vlade", navodi se u Ustavu Crne Gore. Propisano je i da Vlada u ostavci nastavlja rad do izbora nove. Ustavom Crne Gore određeno je da predsednik države predlaže Skupštini mandatara za sastav Vlade, posle obavljenog razgovora sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Mandatar ima rok od tri meseca da parlamentu predloži program Vlade i sastav kabineta.

Đukanović je Predsedništvo i Glavni odbor stranke obavestio da će novi mandatar za sastav vlade biti Igor Lukšić, a zvanično će ga, u skladu sa procedurama, predložiti predsednik CG Filip Vujanović. Očekuje se da Lukšić poslanicima crnogorskog parlamenta uskoro saopšti sastav svog, najverovatnije novog, kabineta. TVCG saznaje da će biti promena u sastavu vlade. 


Upitan da li je ubeđen da Lukšić ima kapacitete da ga zameni na premijerskoj funkciji, Đukanović je rekao da jeste, i da ne bi bio toliko neodgovororan da za novog premijera predloži nekoga u čije sposobnosti ne veruje. 

Dosadašnji potpredsednik vlade Svetozar Marović takođe je danas potvrdio ranije saopštenu nameru o napuštanju vlade u slučaju Đukanovićevog odlaska. On je rekao da je to njegova "lična odluka", ali da će ostati na raspolaganju politici Crne Gore prema Evropskoj uniji i Demokratskoj partiji socijalista sve dok im to bude bilo potrebno.

Rekorder

 

Milo Đukanović je u svojoj političkoj karijeri postavio dva rekorda. Bio je najmlađi predsednik Vlade u Evropi, sa samo 29 godina, a do danas premijer sa najdužim stažom, kome nedostaju dva meseca do 20 godina na vlasti. Obavljao je jedan predsednički i pet premijerskih mandata.

Opozicija traži vanredne izbore

Nebojša Medojević

Predstavnici Nove srpske demokratije (NOVA) i Pokreta za promene (PZP) zatražili su danas od predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da raspiše vanredne parlamentarne izbore posle ostavke premijera Mila Đukanovića.

Predsednik NOVE Andrija Mandić i lider PZP-a Nebojša Medojević rekli su na konferenciji za novinare da je odlazak Đukanovića značajan za Crnu Goru. Oni smatraju da je Đukanović otišao pod pritiskom međunarodne zajednice i konstatovali da je njegovom ostavkom pala Vlada.

Medojević je rekao da lideri opozicije očekuju da ih predsednik Vujanović pozove kako bi zajednički zauzeli stav o mogućem političkom raspletu nakon pada vlade.

Medojević je za nemački radio "Dojče vele" rekao da odlazak Đukanovića s funkcije premijera predstavlja logičan sled događaja u regionu. "Đukanović odlazi kao deo paketa proširenja EU prema Zapadnom Balkanu. Taj deo podrazumeva smenu nekih, do juče ključnih partnera zapadnih zemalja u regionu, kao što su bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, kosovski Hašim Taši i crnogorski Milo Đukanović", rekao je Medojević.


On smatra i da se ostavkom Đukanovića zatvara "dvodecenijski krug u kojem su visoko pozicionirani političari u zemljama Balkana bili istovremeno povezivani i sa strukturama organizovanog kriminala i sa sobom vukli teške hipoteke oko procesa tranzicije, privatizacije i svih drugih anomalija, koje su se dešavale u proteklih 20 godina".

Srđan Milić

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić je rekao da je malo bitno na kojoj se Đukanović poziciji nalazi u izvršnoj vlasti, ako se "zna da je on čovek koji donosi sve odluke u Demokratskoj partiji socijalista". On je kazao da je odlazak Djukanovića iz izvršne vlasti nešto što je već viđeno.

Da je reč o padu Vlade i odlasku Đukanovića pod pritiskom međunarodne zajednice smatra i bivši funkcioner Socijalističke narodne partije i aktuelni predsednik Demokratske stranke jedinstva Zoran Žižić.

Žižić, koji je 2000. godine bio predsednik Vlade SRJ, rekao je da on očekuje da nova vlada bude sastavljena u okviru Skupštine Crne Gore i na čelu sa predloženim mandatarom Igorom Lukšićem, a u okviru aktuelne vladajuće koalicije DPS i SDP.

"Ono što Crnoj Gori jedino može pomoći i što bi je izvadilo iz ekonomske krize jeste prelazna vlada koja bi bila formirana u maju ili septembru naredne godine, a koja bi radila na pripremi prvih slobodnih demokratskih izbora", rekao je Žižić.

On smatra da je Djukanović podneo ostavku pod pritiskom međunarodne zajednice, a pošto je Crna Gora dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, Đukanović će ostati na čelu DPS-a, što znači da će oni svim silama nastojati da utiče na odluke koje se tiču države.

Žižić smatra da će to biti moguće s obzirom na to da će na čelu vlade biti Lukšić koji je "tu gde jeste" isključivom Đukanovićevom zaslugom i koji je Đukanoviću "apsolutno odan".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online