Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 20.12.2010.
19:43 >> 22:02h
BIRN A

"Mladić se skriva bolje od mene"

Bivši predsednik Republike srpske Radovan Karadžić bio je spreman da u Hag ode još 1997. godine, ali je procenio da ne bi imao pošteno suđenje. On smatra da bi njegovo suđenje, ako bude pošteno, moglo da bude korak prema pomirenju Bošnjaka i Srba. Ne zna gde se nalazi Ratko Mladić, ali pretpostavlja da se krije bolje od njega i da je oprezniji. Ovo su neke od Karadžićevih izjava koje je u haškoj pritvorskoj jedinici dao u intervjuu BIRN-u.

Radovan Karadžić u Haškom tribunalu

Imate li dovoljno vremena da se pripremite za ispitivanje svedoka, budući da od Sudskog veća često tražite dodatno vreme?

- Zahvalan sam Sudskom veću, koje mi je dodelilo mesec dana kako bih proučio materijal koji smo nedavno primili. Pravednost mog suđenja je bila umanjena zbog nedostatka vremena koje sam imao kako bih pregledao dva miliona stranica materijala koje mi je dostavilo Tužilaštvo. Neizbalansiranost između vremena za pripremu i resursa kojima raspolaže Tužilaštvo i vremena i resursa koji su dodeljeni Odbrani jeste ogromna. Što se tiče vremena koje koristim za unakrsno ispitivanje svedoka, izvinjavam se sudijama zato što moraju da slušaju jednog amatera, iako su oni očekivali da čuju “veliki orkestar”, ali dajem sve od sebe kako bi se došlo do istine o onome što se desilo u Bosni, tako da forma malo trpi.

Da li ste zadovoljni kapacitetima koji vam stoje na raspolaganju, kao što su istražitelji, pravni asistenti i slično?

- Cenim da su resursi koji su obezbeđeni mojoj Odbrani oko deset posto od onoga čime u mom slučaju raspolaže Tužilaštvo. Kako bih mogao biti zadovoljan takvim uslovima? Ipak, zahvalan sam mnogim profesorima i studentima prava koji su volontirali radeći na mom slučaju pro bono i bez čije pomoći ne bih preživio. Mnogo prijatelja je takođe na pro bono osnovi pomagalo mojim istražiteljima na Balkanu.

Tokom unakrsnog ispitivanja često izlazite van okvira direktnog ispitivanja. Šta vam je cilj?

- Dokazujem svoj slučaj kroz svedočenje svedoka Tužilaštva. Pravila ovo eksplicitno dozvoljavaju s obzirom da bi bilo rasipnički i neumesno zahtevati od svedoka da se ponovo vrate za vreme izvođenja moje odbrane.

Smatrate li da će dokazi koji su nedavno nađeni u stanovima u Beogradu biti važni u daljnjem toku suđenja?

- Prerano je da bi se to moglo reći, mi još uvek proučavamo materijal. Ipak, naše preliminarne analize pokazuju da ima mnogo interesantnih dokumenata među onima koji su oduzeti.

Neposredno pre suđenja, često ste spominjali sporazum s Ričardom Holbrukom. U poslednje vreme više ga ne spominjete. Da li ste promenili način vaše odbrane ili ćete to ponovo pokrenuti za vreme predstavljanja vaših dokaza?

- Uopšte nisam napustio svoje insistiranje da mi je ambasador Holbruk garantovao da neću biti procesuiran. Sudsko veće je presudilo da je ovo značajno za slučaj, i za vreme izvođenja moje odbrane mogu ih pitati da pozovu gospodina Holbruka i neke od njegovih nadređenih, kako bi dali svoje verzije ovih događaja. Ovo je veliki slučaj o jednom velikom događaju i mnoge istaknute ličnosti se moraju pojaviti i svedočiti, kako bi mogli zatvoriti ove stranice istorije.

Veoma retko vas posećuje porodica. Da li imaju finansijske poteškoće i primaju li pomoć od Vlade Republike Srpske.

- Moja porodica ne prima finansijsku pomoć od Republike Srpske. Nisu često dolazili u Hag jer je to skupo.

Mislite li da bi u skorijem periodu mogao biti uhapšen Ratko Mladić i kako komentarišete njegov dugogodišnji beg?

- Ne znam gde je Mladić, tako da ne mogu znati da li će biti uhapšen. Pretpostavljam da on to radi drugačije od mene, da je oprezniji i da manje riskira nego ja.

Smatrate li da može doći do spajanja vaše i optužnice protiv Ratka Mladića, tako da bi u slučaju njegovog hapšenja suđenja mogla biti povezana?

- Čini se da je moj proces previše odmakao da bi mogao biti spojen sa Mladićevim suđenjem, ako on bude uhapšen.

Često govorite o istini i pomirenju između naroda. Ipak, mnogi smatraju da se ne biste toliko vremena skrivali od Tribunala da su vam to bili motivi. Kakav je vaš komentar?

- Bio sam spreman da 1997. godine dođem u Hag, ali sam video da Tužilaštvo nema nameru pošteno da istraži moj slučaj, i procenio sam da ne bih imao pošteno suđenje. Moje suđenje sada je motor za ostvarivanje istine, i ako mogu imati pošteno suđenje i izneti istinu, to će biti korak ka pomirenju. Ne vidim kako može doći do pomirenja ako muslimani nas optužuju za dela koja nismo mi počinili. S druge strane, niko se ne bavi srpskim žrtvama i masovnim stradanjima kao da takvi slučajevi nisu ni postojali.

Retorika je ista, kao da nismo zaključili mir. Ali, pravo pitanje u vezi sa istinom i pomirenjem jeste sledeće: Zašto smo ratovali? Zbog čega smo ratovali? Muslimanski političari i dalje ponižavaju vlastite žrtve i njihove porodice odajući im počast kao “braniteljima Bosne”. Od koga su branili Bosnu? Lisabonska ili dejtonska Bosna, kakva je i danas, nikada nije bila sporna za Srbe.

To je bio naš minimum, donja linija ako napustimo Jugoslaviju, i to smo dobili kao predlog Evropske unije, i konačno u Dejtonu. Sa naše tačke gledišta, naša borba nije bila uzaludna, iako je bilo moguće da se rat izbegne. S tačke gledišta “branilaca Bosne”, sve je to bilo potpuno uzaludno, nepotrebno i zločinački do najvećih razmera. Umesto što okrivljuju Srbe, kreatori naše tragedije, makar oni iz Bosne i Hercegovine, trebalo bi da obasne porodicama žrtava zašto su njihovi najmiliji umrli, jer ono što sad imamo mogli smo imati i bez žrtava.

To je suština istine, i nakon toga pomirenje će biti moguće, posebno zbog toga što su Srbi i muslimani najsličniji narodi među Južnim Slovenima, možda neko ne želi da čuje da je to isti narod, ali ja verujem u to.

U periodu od 1996. do 2005. godine, američki sudovi su doneli nekoliko presuda kojima ste proglašeni krivim za zločine protiv civila i bilo je nekoliko pokušaja da se započnu procesi za naknadu štete. Kako to komentarišete i smatrate li da bi moglo biti još takvih procesa s obzirom na vašu ratnu poziciju?

- Ne prihvatam te presude zato što nisu plod suđenja u pravnoj nadležnosti u kojoj sam i ja mogao učestvovati u procesu. To su građanski sporovi i nikakav zaključak o mojoj odgovornosti nije mogao biti donesen. Nemam novca, tako da su ti procesi samo gubljenje vremena.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 20:22
Ma ovo je kralj! Gledajte samo taj ponosni stav i pogled. Kad ga covjek vidi, dobije jednostavno nadu u zivot. A Djeneral je kralj nad kraljevima.
Ponedeljak 20.12.2010. 21:44
Uštvo, nisi se ti skrivao uspešno već su ste skrivali oni koji žele izlovanu Srbiju, van EU i normalnog sveta. Oni koji su vladali od 2004 do 2008 godine, i unazadili nas opet. Što "junačino" ne kažeš svojim Srbima koliko ste ti i tvoja porodica postali "teški" posle ovog rata, koliko ti samo žena budni ima, kolike su vam kućerine, stanovi, računi sa koliko nula, i koliko ste, za kraj, DOKTORE DABIĆU izlečili Srba sa urinom i ostalim gadostima??? Svako ko želi da nešto istinito sazna o liku i NEdelu dr. Dabića nekada poznatog kao Radovan - neka pročita knjigu Biljane Plavšić "Svedočim", napisanu 2005 godine. Mislim da to olako može da sruši mit o herojstvu ovog usranka sa Pala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online