Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.12.2010.
14:03
P. Arsić - Vesti A

Mučitelj deli "pravdu"

Gotovo 15 godina nakon raspuštanja najzloglasnijeg logora u BiH, Silosa u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je golgotu prošlo više od 600 srpskih civila, a među njima i starci, žene i deca, Tužilaštvo BiH još je slepo za stravične ratne zločine u ovom logoru.

Mračna prošlost: Davorin Jukić
 

Umešani u ove zločine, kažu logoraši, danas rade u policijskim strukturama Federacije BiH i BiH, pa su čak i sudije Suda BiH u Odeljenju za ratne zločine, kao što je Davorin Jukić.
 

Slavko Jovičić Slavuj i Radojka Pandurević, logoraši ovog mučilišta, tvrde da im je baš Jukić sudio, i to pod lažnim optužnicama i iznuđenim priznanjima.
 

Osudio generala Đukića

Među predmetima koje je procesuirao Davorin Jukić nalazi se i onaj generala Novaka Đukića koji je optužen za navodni masakr na tuzlanskoj kapiji. Jukić je Đukića osudio na 25 godina.
Trenutno, Jukić je predsedavajući Sudskog veća u slučaju protiv Milana Perića, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine koji se terete za ratne zločine na području Kalinovika.

- Danas se ponavlja Jukićevo ratno putešestvije jer ponovo sudi Srbima. S unapred pripremljenom optužnicom izvedu te pred Jukića, bez advokata, a iza njega stoje naoružani vojnici i imali smo samo jedan izbor: da potpišemo ono što on želi - kaže za "Vesti" Jovičić, koji je u Silosu proveo 1.334 dana.
 

Nikom od oko 600 zatvorenika, koliko je ukupno prošlo kroz logor, nikad nije dokazano da su krivi za ono za šta su optuživani i zverski zlostavljani. A njih 24 su svoje patnje odneli u grob.
 

U februaru 1996. godine, grupu logoraša iz Silosa su saslušali istražitelji Haškog tribunala.
 

- Haški istražioci su me saslušavali danima, ali Silos nikada nije došao na dnevni red. Sećanja blede, svedoci umiru, umiru i oni koji su nam činili zlo. Svako saslušanje, sve preživljavate iznova, narušavate zdravlje, prođu meseci dok ponovo ne nađete svoj mir. Zapitate se kome i čemu dajete izjave, kada ti koji su umešani u te zločine sede u policijskim strukturama Federacije i BiH, pravosuđu - kaže Radojka Pandurević.
 

Mark de Perot: Najgori logor

Logor Silos formiran je 11. maja 1992. godine, a zatvoren istog datuma kada i Aušvic, 27. januara, ali 1996. godine kada je razmenjena poslednja grupa od 44 logoraša.
Švajcarac Mark de Perot, predstavnik MKCK, koji je u novembru 1992. godine posetio logor, rekao je:
- Video sam na stotine logora, ali ništa gore od ovog nisam video.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.12.2010. 14:29
...pogled ubice...prazan i hladan...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online