Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.08.2010.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Kakva berza, daj 500 dinara!

Besparica, naročito na jugu Srbije, primorala je građane koji su u besplatnoj podeli dobili deonice Naftne industrije Srbije (NIS) da ih po najnižoj ceni prodaju brokerima, ne čekajući čak ni da NIS promeni status iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo i izađe na Beogradsku berzu. Sad već bivši deoničari, uglavnom iz Žagubice, Knjaževca, Leskovca i Blaca, očigledno nisu imali ni strpljenja, ni poverenja, pa su odlučili da odmah prodaju akcije. Kupci su brokeri koji uglavnom zastupaju fondove s Kipra, Devičanskih Ostrva i sličnih egzotičnih of šor zona.

Bez para i strpljenja: Vlasnik besplatnih akcija

Kako NIS još nije na berzi, deonice su prodate kroz formu ugovora brokerskim kućama, koje će ih prodati na berzi onog dana kada se i naftna kompanija pojavi na listingu.

- Za kupce je to bio mudar potez - smatra Marija Kujović-Stanimirović iz udruženja građana "Akcionar", ali za građane izuzetno loš.


- Prodajući ih po nominalnoj vrednosti od 500 dinara po deonici izgubili su šansu da dobiju više kada krene slobodno trgovanje. Sve te akcije trebalo je koncentrisati u udruženju i imati bolju pregovaračku poziciju prilikom prodaje - kaže Kujović-Stanimirović.
 

Na redu "Telekom"


Cena akcija NIS-a biće utvrđena na berzi, a ruski "Gaspromnjeft" je obavezan da do februara 2011. otkupi sve ponuđene deonice građana po ceni ne manjoj od 4,8 evra po akciji. Nalog za prodaju akcija građani mogu da daju i na šalterima "Pošta Srbije". Tokom ove godine, po zakonu, trebalo bi da budu podeljene i akcije "Telekoma Srbija", kao i "Aerodroma Nikola Tesla", dok bi iduće godine trebalo da budu deljene akcije "Elektroprivrede Srbije" i deonice iz Akcijskog fonda. Akcijama će moći da se trguje najkasnije šest meseci od trenutka privatizacije preduzeća.

Iz Beogradske berze poručuju da udruživanje akcija građana nema neki naročiti značaj. U "Akcionaru" misle drugačije.
 

- Ukoliko budemo ostvarili naš cilj i otkupili 10 odsto deonica svih javnih preduzeća, kao i akcija NIS-a, možemo da ponudimo prodaju paketa deonica, odnosno da pregovaramo o boljoj ceni - dodaje ona.
 

I Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju misli da je bolje sačekati sa prodajom akcija.
 

- Proces trgovanja na Berzi je jednostavan, građanima ne treba neko da ih savetuje. Na šalteru pošta dobiće sve informacije i savet koji bi dobili i od brokera. I za prvu trgovinu neće plaćati proviziju - kaže Belanović.
 

Pakovanje akcija većeg broja akcionara u jedinstvenu ponudu radi prodaje na berzi nije moguće, kao što nije moguće ni odlučivati kome će akcije biti prodate, odnosno od koga će biti kupljene.

Ako se volja prodavca i kupca o ceni poklope, dolazi do kupoprodaje bez dodatnog uticaja i biranja partnera sa druge strane transakcije, naglašavaju na Beogradskoj berzi.
 

- Akcijama nije moglo da se trguje dok su bile u formi prava, ali, kad su podeljene, to se promenilo. Ne možemo da zabranimo nekome da proda akcije, to bi bilo ograničavanje njihovih prava. Govorimo stalno da se građani raspitaju i da ne trguju pre pojavljivanja deonica na Beogradskoj berzi - objašnjava Belanović.
 

Koliko će zaista vredeti akcije na Beogradskoj berzi kad se NIS konačno nađe na listingu, niko ne može da tvrdi u ovom trenutku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online