Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.04.2019.
14:24
Vestionline A

Kvalitetno obrazovanje za konkurentnu domaću modnu industriju

Tekstilna industrija u Srbiji brzo se razvija i napreduje, velike kompanije traže kvalitetne i obrazovane mlade kadrove, pa je dualni model obrazovanja najbolјi način da se odgovori potrebama privrede i zahtevima tržišta. Od naredne godine očekuje se uvođenje novih obrazovnih profila u tekstilnim školama u Srbiji, najavlјeno je u Privrednoj komori Srbije na skupu "Modernizacija obrazovnih profila u tekstilstvu".

PKS
 

- U skladu sa potrebama naših istaknutih tekstilnih kompanija, razmatramo uvođenje novih tekstilnih profila sa ciljem da mladi ljudi steknu kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti da se posle školovanja odmah zaposle. U modnoj, kao i u svakoj industriji, moramo kreirati profile koji prate savremeni tehnološki razvoj i daju šansu đacima, da kroz kvalitetno i primenljivo obrazovanje, savladaju sve izazove modernog doba - izjavila je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Grujić je podsetila da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju i da je u toku davanje mišljenja i sugestija. Ministarstvu i svim relevantnim partnerima koji su učestvovali  u kreiranju propisa važno je da pristigne što više mišljenja, kako bi se usvojio moderan propis koji će omogućiti budućim inženjerima u oblasti tekstilne industrije da steknu znanje čija će primena našu modnu industriju učiniti još inovativnijom i konkurentnijom, ocenila je Grujić.
 
U ponudi dualnog obrazovanja, već dve generacije je obrazovni profil modni krojač, prvi modernizovan u skladu sa dualnim principima. Trenutno su formirana 22 odeljenja obrazovnog profila modni krojač, koji pohađa oko 500 učenika. Osim profila modni krojač, postoji još 10 obrazovnih profila iz područja rada tekstilstvo i kožarstvo, koji se realizuju u tzv. klasičnom obrazovanju.
 
- PKS aktivno učestvuje u kreiranju politike upisa učenika u srednje škole, u saradnji sa resornim ministarstvom i upravo je naš zadatak da utvrdimo  potrebe privrede za određenim obrazovnim profilima po dualnom modelu. Osim profila modni krojač, privreda je iskazala potrebu i da se profil modelar odeće realizuje po dualnom modelu obrazovanja i to u Leskovcu, Čačku, Kraljevu, Novom Pazaru - istakla je Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju PKS.
 
Slađana Milojević, direktorka Klastera modne i odevne industrije Srbije FACTS ukazala je na neophodnost uvođenja novih smerova u tekstilnim školama jer neki smerovi nisu modernizovani od 1991. godine.
 
- FACTS je jedan od glavnih inicijatora modernizacije obrazovnih profila u modnoj industriji. Želimo, kao što je to EU uradila 2004. godine, da donesmo platformu budućeg razvoja tekstilne industrije usmerenu ka inovativnosti i kreativnosti - istakla je Milojević i ukazala na važnost dualnog obrazovanja na svim nivoima od trećeg stepena do visokih studija, da se kroz stipendije omogući đacima nastavak školovanja nakon čega bi se vratili u kompanije koje su ih stipendirale.
 
U PKS je potpisan i Memorandum o saradnji Klastera FACTS i Udruženja srednjih tekstilnih škola Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online