Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.03.2019.
17:21
PKS A

Veliki doprinos "Prve petoletke" uzlaznom trendu namenske industrije Srbije

Povodom sedam decenija "Prve petoletke – namenska" govorimo o razvoju i velikim potencijalima proizvodnog namenskog sektora i ove kompanije, koja je od gubitaša postala kompanija koja posluje sa dobitkom, izvozi u devet zemalja i ulaže u revitalizaciju mašinskog parka i prateće infrastrukture, rekao je predsednik PKS Marko Čadež povodom jubileja u Trsteniku.

PKS
 

Ovo je značajan događaj  ne samo za kompaniju već i privredu ovog kraja i  za lokalnu zajednicu u kojoj posluje i koja je sa fabrikom delila i uspone i padove u proteklih sedam decenija, rekao je Čadež čestitajući jubilej na svečanoj akademiji. Predsedniku PKS uručena je zahvalnica povodom jubileja "Prve petoletke - namenske" u Trsteniku.

"Prva petoletka – namenska" oslonac je ekonomskog  lokalnog razvoja opštine Trstenik i okruga, ukazao je predsednik PKS ističući da u namenskoj industriji sada posluje više od 60  državnih i privatnih kompanija koje zapošljavaju oko 20.000 radnika, ponovo postaju značajan deo srpske privrede i doprinose njenom izvoznom učinku, razvijaju se i sve više posluju po tržišnim principima i standardima za ovakve fabrike u svetu.

Poređenja radi, 2012. godine samo jedna fabrika odbrambene industrije Srbije imala je zadovoljavajuću uposlenost kapaciteta i uredno izmirivala obaveze prema državi i zaposlenima.

Danas, ove kompanije imaju visok stepen uposlenosti kapaciteta, prisutne su na više od 60 tržišta u svetu na svim kontinentima, a od 2012. su povećale izvoz gotovo četiri puta, otvaraju  nova radna mesta – u protekle četiri godine zaposlile su 3400 novih ljudi. Investiraju iz sopstvenih sredstava u povećanje proizvodnje i nove tehnologije – u poslednjih pet  godina više od 150 miliona evra.

Doprinos oporavku i uzlaznom trendu poslovanja ove industrije i privrede u celini, dala je i "Prva petoletka - namenska".

- U aktivnostima na daljem podizanju efikasnosti, produktivnosti i konkurentnosti i jačanju tržišne pozicije kompanije ovog sektora, Prva petoletka - namenska, kao i firme iz celog sistema Prve Petoletke mogu kao i do sada da računaju na punu podršku Privredne komore Srbije, od zastupanja inicijativa privrednika za unapređenje privrednog ambijenta, preko intenacionalizije, pružanja usluga za jačanje proizvodnih, izvoznih i razvojih kapaciteta, do edukacije i digitalne trasformacije industrije - poručio je Čadež.

Privredna komora Srbije kompaniji Prva petoletka namenska  dodelila je Plaketu povodom 70 godina postojanja u znak priznanja menadžmentu i zaposlenima za postignute rezultate proteklih godina, znak zahvalnosti  za aktivno učešće u radu Privredne komore Srbije, a direktorki Anđelki Atanasković za lični doprinos radu regionalnog parlamenta privrednika Rasinskog okruga čiji je predsednik. 

Na svečanoj akademiji povodom 70. jubileja kompanije govorila je direktorka Prve petoletke Anđelka Atanasković, kao i pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online