Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.03.2019.
11:34
Vestionline, rts.rs A

Najbolje iz Srbije uskoro na ruskom tržištu

Pre nekoliko dana u Moskvi je usaglašen tekst sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom koji će Srbiji omogućiti da 99,5 odsto proizvoda plasira na tržište te ekonomske zajednice. Ruski ambasador je poručio da očekuje da na ovo tržište stignu srpska rakija, sirevi i drugi proizvodi.

pixabay
 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je sporazum omogućava pristup tržištu od 18 miliona ljudi, kao i da su u njega uključene dve nove zemlje -  Jeremenija i Kirgizija.

- Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu, voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira koji će moći da se izvozi na tržište Evroazijske unije - rekao je Ljajić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Podseća da Rusija sa Srbijom ima jedan sporazum o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter - više robe oni mogu da izvoze kod nas bez carina, nego što mi možemo da plasiramo tamo.

- Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu -  objasnio je ministar.

- Pošto mi imamo i sporazum i sa Belorusijom i Kazahstanom, i te zemlje su tražile isti sporazum kao sa Rusijom, ali mi nismo pristali - rekao je Ljajić.

- Oni su tražili šećer, pa smo odbili, tražili su cigarete i to smo odbili, nismo mogli da damo sve što su tražili. Zato je ovo jedan kompromisan sporazum, da bi bili zadovoljni proizvođači i jedni i drugi, jer će moći da izvoze po povoljnim uslovima - kaže Ljajić.

Prema njegovim rečima, ono što je posebno važno za nas jeste jedan novi signal, preporuka za strane investitore, jer ovaj sporazum omogućava i njima da ako ulože u Srbiju da mogu svoje proizvode da plasiraju na ta tržišta bez carina.

Navodi da je država stvorila političke i pravne pretpostavke i sada je šansa za proizvođače da povećaju prizvodnju, jer će sada biti konkurtntniji.

- Mi smo jedina zemlja van zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum, imamo sve preduslove da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene - kazao je ministar.

Trenutna razmena robe sa Evroazijskom unijom dostiže 2,8 milijardi dolara, najviše s Rusijom. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online