Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
12:16
Sponzorisan tekst A

Proglašeni pobednici osmog mts app konkursa. Nova generacija Telekomovih pokretača

Kompanija Telekom Srbija dodelila je nagrade, vredne mobilne telefone, timovima srednjoškolaca koji su izradili najbolje aplikacije za mobilne uređaje u okviru 8. mts app konkursa.

Promo
mts app konkurs - pobednički timovi

Prezentacija aplikacija održana je u beogradskom Startit centru, a kao najbolje prema oceni žirija izdvojile su se Cipher, tima "Hemičar i robotičar" iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Collector koju je napravio "kollTeam" iz gimnazije "Bolyai" iz Sente, zatim aplikacija H-Work tima "MAP" iz gimnazije "Bora Stanković" iz Niša, i aplikacije virSpeak i Flux timova "SouthSerbia Džiberi" i "Baltazar" iz gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša.

- Izuzetno smo ponosni na đake koji su i ove godine uložili veliki trud da uz svoje školske obaveze izrade kvalitetne i vredne aplikacije. I ovoga puta pokazalo se da imamo generaciju spremnu da ozbiljno odgovori na zahteve konkursa, pokazujući pri tom veliku kreativnost i maštovitost u stvaranju aplikacija koje imaju praktičnu primenu i predstavljaju gotov proizvod. Na ovaj način podstičemo novu generaciju Telekomovih pokretača - izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za odnose s javnošću Telekoma Srbija i dodala da je mts app konkurs jedan od vodećih projekata u okviru kampanje "Pokrećemo pokretače" kojim Telekom Srbija nastoji da osnaži institucije i pojedince da u svom okruženju iniciraju pozitivne promene i motivišu druge da krenu tim putem.

Promo
mts app konkurs - predstavljanje aplikacija

Telekom Srbija od 2011. sa uspehom organizuje mts app konkurs namenjen učenicima gimnazija koje rade prema programu za talente na polju matematike, informatike i računarstva. Broj učesnika i kvalitetnih aplikacija povećava se svake godine, tako da je ovog puta 28 timova iz gimnazija u Senti, Novom Sadu, Beogradu i Nišu predstavilo 29 aplikacija.

Pored kriterijuma kao što su originalnost ideje, kompleksnost rešenja, inovativnost i funkcionalnost, žiri je u obzir uzeo i društveno odgovornu namenu aplikacija, kao i njihov doprinos unapređenju upotrebe mobilnih telefona i uređaja. Pet timova iz Srbije koji su izradili najbolje aplikacije naći će se u konkurenciji sa pobedničkim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru "Regionalnog app izazova" koji se ove godine održava u Podgorici.

Pobednike "Regionalnog app izazova" očekuje poseta jednoj od vodećih IoT konferencija u Berlinu, a biće dodeljena i specijalna nagrada za inovativnost.

Sa idejom mts app konkursa do sada je upoznato 2000 učenika, a 135 timova prezentovalo je 141 aplikaciju. Konkurs je uvršten u selekciju prestižne evropske organizacije CSR Europe, a podržava ga i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Promo
mts app konkurs - predstavljanje aplikacija 2

Opisi pobedničkih aplikacija:

Cipher - tim "Hemičar i robotičar", Matematička gimnazija, Beograd

"Cipher" je aplikacija koja omogućava brzo i intuitivno šifrovanje podataka ključem.

Collector - tim "kollTeam", gimnazija "Bolyai", Senta

"Collector" aplikacija namenjena je daljinskoj kontroli solarnog kolektora napravljenog sa ciljem smanjenja potrošnje električne energije i zaštite životne sredine. Pomoću aplikacije se mogu kontrolisati parametri kolektora i pratiti informacije poput temperature i količine sunčeve svetlosti, dok se njen pun potencijal daljim razvijanjem može iskoristiti za kontrolisanje kućnih uređaja, poput centralnog grejanja i sistema za hlađenje.

Flux - tim "Baltazar", gimnazija "Svetozar Marković", Niš

Flux je aplikacija koja služi za olakšano korišćenje telefona u svakodnevnici, kao i organizaciju dnevnih obaveza. Fluks aplikacija konstantno komunicira sa bazom podataka i time prilagođava informacije potrebama korisnika.

H-Work - tim MAP, gimnazija "Bora Stanković", Niš

Aplikacija H-Work brzo i lako omogućava majstorima da pronađu poslove za koje su specijalizovani ili učenicima srednjih stručnih škola da pronađu praksu. Sa druge strane, aplikacija H-Work istovremeno pomaže građanima da brzo i lako pronađu majstore za određene popravke.

virSpeak - SouthSerbia Džiberi, gimnazija "Svetozar Marković", Niš

Aplikacija virSpeak napravljena je sa ciljem da se unapredi mogućnost komunikacije korisnika mobilnih uređaja sa Android operativnim sistemom. Aplikacija omogućava verbalnu i gestikularnu kominikaciju preko simuliranog trodimenzionalnog okruženja, deljenje fajlova i kratkih poruka, kao i prenos animacija i ostalih sadržaja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online