Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.01.2019.
11:49
Vestionline A

Uspešna inicijativa PKS - uštede za proizvođače veće od 700.000 evra

Proizvođači dečje hrane u Srbiji, kao i proizvođači sladoleda i konditori, zahvaljujući uspešnoj inicijativi Privredne komore Srbije, od 1. januara oslobođeni su dažbine za mleko u prahu. Procenjuje se da će proizvođači u ovim oblastima prehrambene industrije u 2019. godini, u proizvodnji i prometu, uštedeti ukupno više od 700.000 evra.

PKS
 

- Od 1. januara 2019. primenjuje se "Odluka o izmenama odluke o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine", po kojoj posebne dažbine za mleko u prahu ne plaćaju proizvođači dečje hrane, ali i proizvođači konditorske industrije i sladoleda u 2019. godini - kaže Dimitrije Ivanović, sekretar Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

- Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Ministarstvom finansija, PKS je uspešno realizovala inicijativu o ukidanju prelevmana na mleko u prahu za proizvodnju dečje hrane u 2019. Ista pogodnost u prethodnom periodu ostvarena je i za proizvođače u konditorskoj industriji i proizvođače sladoleda, koji su već ostvarili uštede u proizvodnji i prometu i time obezbedili veću konkurentnost domaćih proizvoda na domaćem i stranom tržištu - kaže Ivanović.

Inicijativa je potekla od predstavnika kompanija okupljenih u Grupaciji proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane. Izvršni direktor Fabrike dečje hrane u Dobanovcima Željko Ciganović ocenjuje da je ukidanje prelevmana na mleko u prahu, ključnu sirovinu za proizvodnju dečje hrane za uzrast od 6 do 12 meseci, izuzetno značajno jer su domaće firme sada konkurentne fabrikama u Evropskoj uniji, koje tu vrstu nameta nisu imale.

- Privredna komora Srbije u izuzetno kratkom roku odgovorila je na našu inicijativu, pokrenutu jesenas i uvođenje ove mere predstavlja veliki korak za razvoj proizvodnje dečje hrane u Srbiji i sigurno će doprineti da domaći proizvođači prošire asortiman mlečnim proizvodima za decu - istakao je Ciganović, dodajući da se nada da će ova mera uticati i na domaće proizvođače mleka da modernizuju pogone i proizvodnju, kako bi sirovina za dečju hranu mogla da se nađe u Srbiji.

Prema njegovim rečima, uštede koje očekuje u svojoj kompaniji u 2019. godini, zahvaljujući ukidanju prelevmana, iznose oko 50.000 evra. 

Grupacija proizvođača dijetetskih namirnica i dečje hrane PKS, prema rečima savetnika Saške Biorčević, od samog početka postiže zapažene rezultate na poLju obezbeđivanja dobrih uslova poslovanja, kako za domaće proizvođače, tako i za uvoznike dečje hrane, poznate multinacionalne kompanije u Srbiji.

Strukovni angažman proizvođača dečje hrane u PKS, njihova aktivnost i inicijative, jesu model uspešne saradnje domaćih sa stranim proizvođačima, ali i resornim ministarstvima.

- Tako su tokom prethodnih godina, članice PKS, među kojima su kompanije kao Juvitana, Flori, Impamil, Nestle, Kibid, Alkatrgovina, imale višestruku dobit od zajedničkog rada i saradnje na polju harmonizacije zakonske regulative naših propisa sa EU regulativom - navodi Biorčević.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online