Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.01.2019.
20:45
sputniknews.com A

Dva projekta crtaju novu energetsku kartu Evrope

"Rusija je spremna da obezbedi isporuku ruskog gasa u Evropu u skladu sa potpisanim dugoročnim ugovorima, čak i ako ne postigne dogovor sa Ukrajinom po pitanju tranzita gasa", poručio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, objašnjavajući poziciju Rusije u trilateralnim pregovorima o tranzitu ruskog gasa koji su planirani za početak ove godine.

pixabay.com
 

Austrija postaje čvorište za izvoz ruskog gasa

Nakon isteka tranzitnog ugovora u decembru 2019. godine, ukrajinski tranzit će, kako je više puta rečeno u Moskvi, biti moguć samo pod uslovima ekonomske opravdanosti i ako ta opcija bude konkurentna u odnosu na druge pravce snabdevanja gasa u Evropu.

Prema navodima kompanije "Nord strim 2 AG" koja rukovodi izgradnjom gasovoda "Severni tok 2", najveći na svetu brod za podvodno polaganje cevi "Pionirski duh" pristupio je izgradnji tog cevovoda u teritorijalnim vodama Finske.

Saglasnosti Švedske i Danske su u drugom planu, jer se te zemlje mogu zaobići bez štete po gasovod, ali sa Finskom je to nemoguće iz geografskih razloga. Međutim, Finska je potpisala ugovor o postavljanju cevi za gasovod i sada drži reč, ne obraćajući pažnju na pretnju sankcijama.

Takođe, brod "Audasija" je završio polaganje cevi u teritorijalnim vodama Nemačke, gde je položeno oko 370 kilometara gasovoda.

Ako se u obzir uzme i sav novac koji su uložile kompanije giganti kao što su austrijski "OMV", francuski "Anži", britansko-holandski "Šel", kao i nemačke kompanije, sve su manje sumnje da će se obustaviti izgradnja "Severnog toka 2".

Kao prvo, Rusiji, Nemačkoj i Turskoj u izgradnji gasovoda priključuje se i Austrija, na čijoj će se teritoriji, po svemu sudeći, preseći tačke maršruta "Severnog" i "Turskog toka".

Upravo će Austrija postati čvorište za izvoz ruskog gasa u ostatak Evrope. Tu značajnu ulogu ne igra toliko geografski položaj, koliko velika podzemna mreža skladišta gasa, koja će u potpunosti moći da zameni skladišta gasa na teritoriji Zapadne Ukrajine.

Prvi ko će pasti u ovoj borbi za novu energetsku mapu Evrope je ukrajinski gasovodni sistem, jer nikom neće biti potreban. Rusi su izjavili da će gas prolaziti kroz ukrajinski gasovod samo ako to bude ekonomski opravdano i ako Ukrajina ponudi povoljnu cenu za tranzit. Ukrajinski gasovod nije potreban ni Nemačkoj, ni Austriji, ni Turskoj.

Nakon izgradnje "Severnog toka" i "Turskog toka", SAD će želeti da se dokopaju ukrajinskog sistema gasovoda, jer su Kijev i Vašington već dogovorili izgradnju novih pogona za komprimovanje tečnog gasa u Ukrajini. Ako ne uspeju da zaustave "ruske tokove", onda barem treba uzeti šta se nudi, mada će se kupovina ukrajinskog gasovoda, nakon što gas potekne "Severnim tokom" i "Turskim tokom", pokazati kao neprijatan promašaj, zaključuje Sputnjik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online