Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.12.2018.
12:12 >> 14:41h
Vestionline A

PKS: Standardi za poslovanje na jednom mestu

Privrednici će od 1. januara u regionalnim centrima Privredne komore Srbije - Novom Sadu, Subotici, Zaječaru, Valjevu, Nišu i Kragujevcu - moći da dobiju kompletne informacije i savete o neophodnim standardima za proizvode, procese i sisteme poslovanja na domaćem i stranom tržištu. Portal PKS "CE znak" ocenjen kao koristan alat za čitav region.

PKS
 

Info centri u kojima će obučeni pojedinci privrednicima pružati konsultantske usluge o standardima,  formirani su u regionalnim privrednim komorama u saradnji sa Institutom za standardizaciju i Ministarstvom privrede, uz podršku GIZ-a. Privrednici će moći ne samo da pretražuju nego i da čitaju i pregledaju kompletne verzije srpskih važećih standarda. Praksa je pokazala da za preduzetnike i predstavnike mikro, malih i srednjih preduzeća, prilikom izvoza ili dogovaranja novog posla,  pitanja "da li ste primenili određeni standard", ili "da li ste označili proizvode znakom usaglašenosti", predstavljaju istinsku barijeru.
 
Odgovor na ovakve nedoumice, kao i kompletne informacije o standardima za poslovanje dostupne u info centrima u šest gradova u Srbiji, olakšaće poslovanje privrednicima koji su do sada tekstove  standarda mogli da preuzmu i dobiju isključivo u Institutu za standardizaciju u Beogradu.
 
- Važno je istaći i Portal Privredne komore Srbije o CE znaku, tehničkim propisima o usaglašenosti i svim drugim propisima, važnim za određeni proizvod - kaže Dušan Stokić, rukovodilac Službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost PKS. 
 
Na jednom mestu, u dva - tri klika, na sajtu PKS, privrednik dobija informaciju o tehničkim standardima, kao i liste standarda za određeni proizvod, koje su procedure dobijanja određenog znaka i standarda, kojim institucijama treba da se obrati, koje laboratorije da kontaktira, bilo u zemlji, bilo u inostranstvu.
 
Korisnik čekiranjem određenog upitnika u vrlo kratkom roku, za 10-tak minuta, može da proveri i dobije procenu koji se tehnički propisi i standardi odnose na njegov proizvod. Ovo je ušteda vremena i novca, jer portal objedinjuje sve potrebne informacije za pripremu dokumentacije i pribavljanje isprava o usaglašenosti.
 
Privredna komora Srbije nedavno je dobila i priznanje u okviru Međunarodnog projekta QI (Quality Infrastructure in the Western Balkans 2016-2018) za portal CE znak, koji je ocenjen kao koristan alat i primer dobre prakse za čitav region Zapadnog Balkana i značajna pomoć i podrška za poslovanje MSP sektora.
 
Na sajtu Projekta: https://qualityinfrastructure.eu/ u okviru kategorije "Industry" postavljen je link ka PKS Portalu "CE znak" https://qualityinfrastructure.eu/ce-marking/. Predstavnici organizacija i institucija Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Makedonije, Crne Gore i Srbije upućuju se na "Bazu znanja" i online aplikaciju PKS o CE znaku, kao besplatan, koristan alat za proizvođače i izvoznike na tržište EU, koji može da posluži kao model informisanja o tehničkih propisima za sve u regionu, objasnio je Dušan Stokić.
 
Na portalu "CE znak" (http://www.pks.rs/CEznak.aspx), u okviru  besplatne usluge PKS "Baza znanja", korisnik može da pronađe tekstove i dokumenta svake od 24 direktive novog pristupa, tekstove odgovarajućih srpskih pravilnika, spiskove pratećih harmonizovanih standarda, postupke ocenjivanja usaglašenosti za sve grupe proizvoda, kao i kontakte nadležnih institucija, vodiče i sve ostale važne informacije, rekao je Stokić.
Posebna vrednost "Baze znanja" je što sadrži sve potrebne informacije, dokumenta, podatke i instrukcije o uslovima i postupcima za dolazak do CE znaka i Srpskog znaka usaglašenosti, radi izvoza i plasmana proizvoda na domaće tržište.
 
Na istom Portalu dostupna je i online apllikacija za CE znak i Srpski znak usaglašenosti (http://www.pks.rs/Aplikacije.aspx?aplikacija=CEznak) koja služi da se brzom i jednostavnom proverom proceni da li određeni proizvod podleže CE označavanju ili označavanju Srpskim znakom usaglašenosti.
 
Korišćenjem ove aplikacije privrednici mogu značajno uštedeti vreme i novac za pripremu dokumentacije, pribavljanje potrebnih isprava o usaglašenosti, pretragu podataka i informacija o nadležnim institucijama i telima za ocenjivanje usaglašenosti, pronalazak odgovarajućeg tehničkog propisa.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online