Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.12.2018.
10:50
Vestionline A

Na Niškom sajmu konferencija o dualnom obrazovanju

Pod sloganom "Pre(d)uzmi svoju budućnost" u hali "Čair" u Nišu, 13. i 14. decembra traje Sajam privrede i preduzetništva "Ekspo Niš 2018", a u okviru sajma održana je konferencija "Potrebe privrede za kadrovima i primena zakona o dualnom obrazovanju".

PKS
 

- Niš je domaćin konferencije posvećene dualnom obrazovanju, u organizaciji Privredne komore Srbije i Austrijske privredne komore, od značaja za privredu i njenu kadrovsku bazu - rekao je predsednik Organizacionog odbora Sajma i Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević. - Privreda, školstvo i zakonodavstvo imaju ključnu ulogu u uspostavljanju sistema dualnog obrazovanja koji treba da doprinese bržem zapošljavanju i oživljavanju naše privrede - rekao je Vasiljević.

Putem video bima učesnicima konferencije o dualnom obrazovanju obratio se i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ističući da institucija na čijem je čelu u velikoj meri pruža podršku razvoju dualnog obrazovanja.
 
- Zahvaljujem se na interesovanju za ovu važnu temu za opstanak i rast srpske privrede. PKS već četiri godine intenzivno radi na uvođenju dualnog obrazovanja u srednje stručne škole u Srbiji. Privreda traži dobre učenike koji će zaista moći da nauče ono što će da rade na radnom mestu, da nauče tamo gde je to znanje i stvarano. O rezultatima najbolje govore brojke. Proteklih pet godina broj učenika uvećan je za deset puta – sa 400 na 4.500, broj škola pet puta – sa 16 na 80, a broj kompanija 15 puta – sa 40 na 600. Iako su samo dve generacije učenika u različitim pilot projektima završile ovaj vid školovanja u dualnom obrazovanju u srednjim stručnim školama, 85 % odmah se zaposlilo u kompanijama gde su i učile svoj posao - istakao je Čadež.
 
- Ova konferencija je prilika da se upoznate sa mogućnostima za vaše kompanije, da vidite šta vam donosi i da zajedno uvedemo dualno obrazovanje u školski sistem Srbije - rekao je Čadež.
 
Učesnicima su se uz predstavnike PKS i Austrijske privredne komore, obratili I predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke I tehnološkog razvoja, Nacionalne službe za zapošljavanje, regionalnih komora, Grada Niša, privrede i srednjih stručnih škola ukljućenih u sistem dualnog obrazovanja. Inicijativu za uvođenje dualnog obrazovanja u obrazovni system Srbije dala je domaća privreda, a projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije od 1,6 miliona evra i ekspertsku podršku Austrijske privredne komore. Cilj austrijsko - srpskog partnerstva je efikasnija integracija kompanija u system dualnog obrazovanja.
 
Sajam privrede i preduzetništva u Nišu se završava B2B razgovorima privrednika, Sajmom zapošljavanja i svečanom dodelom priznanja najboljim učesnicima.
 
Privrednu manifestaciju kojom se Niš vraća na sajamske i privredne mape Srbije i regiona, otvorio je predsednik Organizacionog odbora Sajma i Gradske opštine Pantelej Bratimir Vasiljević, a pročitano je i pismo podrške koju je Ekspo Niš 2018. dobio od PKS. Organizator sajma je Gradska opštine Pantelej, pod pokroviteljstvom Grada Niša i uz podršku republičkih institucija, među kojima je i Privredna komora Srbije. Svoje proizvode i usluge predstavile su firme sa čitavog juga Srbije, ali su u Niš sa svojim proizvodnim programom stigli i gosti iz Osečine i Inđije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online