Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
17:05
PKS A

Srbija otvorena za nova ulaganja i partnerstva sa italijanskim kompanijama

Srbija je ekonomski i politički stabilna, ima dobro razvijenu infrastrukturu, kvalitetne kadrove, znatno su pojednostavljene i ubrzane procedure, a prepoznata je kao mesto odakle se lakše osvajaju nova tržišta, istaknuto je danas na međunarodnoj konferenciji „Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije“ koja je održana u Palati Lombardija u Milanu. Na skupu je učestvovalo oko 100 italijanskih kompanija, a kako su ocenili privrednici ove regije, Srbiju vide kao pouzdanog partnera.

PKS
 

Međunarodnu konferenciju „Nove ekonomske prilike za regionalne kompanije Italije“ organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Vladom Lombardije sa ciljem unapređenja privredne saradnje dve zemlje, novih ulaganja i čvršćeg povezivanja kompanija u strateškim sektorima. Namera je da se u otvorenoj diskusiji predstavnika poslovne zajednice dve zemlje stvori novi poslovni model internacionalizacije poslovanja italijanskih kompanija na srpskom tržištu koji bi podstakao razvoj obe ekonomije i regije Lombardija i Srbije.

U Srbiji posluje 1.711 italijanskih kompanija, Italija je prvi privredni partner Srbije sa kojom je vezuje komplementarnost privrednih struktura, tradicionalni poslovni odnosi i geografska upućenost.

Predstavljajući potencijal srpske privrede italijanskim kompanijama i zvaničnicima regije Lombardija, direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije Jelena Jovanović ukazala je da su glavne prednosti ulaganja u Srbiji - paket finansijskih podsticaja, od subvencija preko poreskih do carinskih olakšica, ali i sporazumi o slobodnoj trgovini koji proizvođačima u Srbiji omogućavaju konkurentniji izvoz na tržišta sa više od milijardu potrošača.

„Kompanije koje žele da investiraju ili prošire svoje poslovanje u Srbiji imaju podršku svojih, italijanskih finansijskih institucija, a potom i Vlade Srbije, nadležnih državnih institucija i Privredne komore Srbije, tokom donošenja odluke o ulaganju, pripreme i realizacije investicije. Samo u poslednje tri godine Srbija je privukla sedam milijardi evra stranih direktnih investicija, od čega 2,6 milijardi evra u prošloj godini“, istakla je Jovanović.

Kao strateški važne sektore za saradnju navela je sektor poljoprivrede i prehrambenu industriju, industriju građevinskog materijala, drvnu i industriju nameštaja, hemijsku i farmaceutsku, ali i tekstilnu industriju i sektor informacionih tehnologija.
Milan Vranić, direktor predstavništva PKS u Italiji, ukazao je na velike mogućnosti poslovnih aranžmana srpskih i italijanskih kompanija, zajedničke proizvodnje i izvoza na treća tržišta.

„Privrednici iz regije Lombardija koji su učestvovali na konferenciji vide u Srbiji pouzdanog poslovnog partnera i dobro mesto za ulaganje u različitim sektorima“, istakao je Vranić.

Oko 800 italijanskih velikih, malih i srednjih firmi, među kojima je i 16 kompanija iz regije Lombardija, poput Golden Lady, Kalcedonije, Pompea, Building Energy  najbolji su podsticaj budućim investitorima. Kompanije iz regije Lombardija uglavnom su investirale u sektore tekstilne industrije i poljoprivrede i veoma uspešno posluju i proširuju svoje kapacitete. Iz Srbije izvoze na 107 tržišta u svetu, a suficit ostvaruju u razmeni sa 48 država. Najznačajnija izvozna tržišta italijanskih kompanija koje posluju u Srbiji su: Ruska Federacija, Poljska, Turska, SAD, Japan, Australija i ekonomije Zapadnog Balkana, naglasio je Vranić.
Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici Italije, grada Milana, regije Lombardije, privrednih komora i drugih poslovnih asocijacija.

Forumu u Milanu, prethodili su skupovi u Trstu i Veroni koji su okupili više od 200 italijanskih kompanija. U narednom periodu PKS planira da organizuje u saradnji sa italijanskim partnerima slične forume i u drugim regijama Italije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online