Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.12.2018.
15:25
Vestionline A

Donošenje programa ekonomskih reformi u dijalogu sa privredom

Privredna komora Srbije i Ministarstvo finansija organizovali su prezentaciju Programa ekonomskih reformi i preliminarne liste strukturnih reformi 2019-2021, koje će, kako je istakao Marko Čadež, predsednik PKS doprineti daljem unapređenju privrednog ambijenta i stvaranju povoljnijih uslova za lakše, bolje, efikasnije, transparentnije i, uz manje troškove, konkurentnije poslovanje naših kompanija.

Tanjug
Siniša Mali i Marko Čadež

Čadež i ministar finansija Siniša Mali pozvali su predstavnike kompanija da daju svoje predloge kako bi Program ekonomskih reformi bio što kvalitetniji, primenljiviji,  donet u dijalogu sa poslovnom zajednicom.

- A što naše reforme budu uspešnije, strategije, politike i mere koje budemo donosili efikasnije i usklađenije sa standardima i principima razvijenih evropskih ekonomija, bićemo ne samo bliži pozitivnim ocenama Brisela, već će nam okruženje biti podsticajnije za poslovanje i velikih i malih i srednjih preduzeća, za razvoj preduzetništva, za primenu inovacija - istakao je Čadež na skupu u Palati Srbija.

- Od 2012, kada je Srbija postala kandidat za članstvo u EU, zaključno sa 2017. naš robni izvozni učinak na svetskom tržištu povećan je za 72,3 odsto, a u  zemlje EU za 85,6 odsto uz smanjenje deficita u robnoj razmeni sa evropskim zemljama za 40,3 procenta - istakao je Čadež.

Ukazao je na značaj elemenata reformskog paketa, a to je sektorski pristup prilikom donošenja nove strategije industrijskog razvoja i industrijske politike, razvoj digitalne ekonomije, ulaganje u ljudski kapital.

Predsednik PKS je podsetio da je proteklih dana u parlamentu usvojen paket zakona, kao rezultat unapređenog dijaloga vlade i privrede i razumevanja za inicijative Privredne komore Srbije u procesu zastupanja interesa svojih članica.

- Izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, neke od ovih dažbina su ukinute, smanjeni su njihovi iznosi ili su promenom način obračuna umanjeni troškovi za proizvođače više desetina pojedinačnih proizvoda. Po Zakonu o ulaganju, izjednačene su domaće i strane kompanije: i domaće su oslobođene carina pri uvozu mašina koja predstavLjaju ulog u osnovni kapital. Uz ukidanje praga za marketinške troškove kompanija, izmena zakona o porezu na dobit, uvažena su naša i zalaganja PKS za podsticaje, odnosno olakšice privredi na ime ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj - objasnio je Čadež.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Program ekonomskih reformi najvažniji dokument za koordinaciju ekonomskih politika i strukturnih reformi od 2019. do 2021. godine i da Vlada Srbije namerava da u naredne tri godine nastavi dosadašnju politiku visokog rasta BDP-a koji će do kraja ove godine, kako se očekuje, biti 4,4 odsto.

Ministar je naglasio da će u sprovođenju najvažnijeg dokumenta u naredne tri godine Vlada uvažiti mišljenje privrede, kao što su zajednički radili i na setu zakona koji je prošle nedelje usvojen u parlamentu.

- U naredne tri godine ići ćemo ka merama koje će pospešiti rast BDP-a još agresivnije - poručio je Mali.

Za narednu godinu, naveo je ministar finansija, planiran je rast od 3,5 odsto BDP-a, ovu godinu će, treću za redom, budžet biti u suficitu, i to 0,6 odsto BDP-a, a sledeće godine ići će se na još veći suficit. 

Među ciljevima su i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-a, koji danas iznosi 54,1 odsto, kao i dalji rast stranih direktnih investicija, koje su ove godine dostigle 2,6 milijarde evra. Mali je rekao i da će se nastaviti sa otvaranjem novih fabrika i zapošljavanje mladih, i istakao da su jasna pozitivna kretanja na tržištu rada.  Uz mere koje će pospešiti rast BDP-a su i čvrst kurs i stabilna inflacija, dodao je Mali.

Privrednici svoje predloge na Program ekonomskih reformi 2019-2021 dostaviće udruženjima PKS nakon čega će biti prosleđeni Ministarstvu finansija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online