Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.11.2018.
11:56
rts.rs, Vestionline A

Balkan perspektivan za bankare

Srbija i Mađarska, zahvaljujući dobrim političkim odnosima i hrabrim potezima predsednika Srbije, doprineli su da dve zemlje nemaju samo dobre ekonomske pokazatelje već i neograničen prostor za investicije u regionu, kaže za RTS Šandor Čanji, predsednik OTP mađarske bankarske grupacije. Ta banka nedavno je kupila Vojvođansku banku i veruje da će se broj banaka u Srbiji smanjivati, ali i da je tržište regiona jedno od najprosperitnijih na svetu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada su rešili problem nenaplativih kredita, posebno u švajcarskim francima, mađarske banke mogle su da krenu u novi investicioni ciklus. Tamaš Novinski, preduzetnik iz Budimpešte, zbog straha od kursnih razlika koristio je samo minus na karticama.

- Država je donela zakon da se krediti mogu podizati u forintama do 20 godina i uz fiksnu kamatu. Sada razmišljam i o kupovini stana pod tim uslovima, jer je rizik kursnih razlika nestao - napominje Tamaš Novinski.

Stabilnost koju je postigla mađarska odnosi se i na region. Direktor OTP grupacije Šandor Čanji, koji je neprekidno na čelu banke 27 godina - što je nezvanično rekord u svetu - kaže da je u svim zemljama regiona gde posluje i ta banka ostvaren pozitivan ekonomski rast i da tu sinergiju ne treba prokockati.

- Dobro je imati prijateljske komšijske odnose. Mađarska i Srbija su odličan primer, ali tu je i Hrvatska. Kada bi se naše zemlje još bolje ekonomski povezale, jer mi pojedinačno nismo veliki, bili bismo tržišno veoma značajan međunarodni igrač, posebno u proizvodnji hrane - smatra Šandor Čanji.

Kada je reč o rastu izvoza investicija, trendovi u ove tri zemlje su pozitivni. Srbija beleži veći rast investicija više 12 odsto, Evropska unija tri, Mađarska 14, a Hrvatska 3,6 odsto.

Srbija i Mađarska imaju i natprosečan rast bruto domaćeg proizvoda - oko 4,5, Hrvatska 2,7, a prosek Unije je oko dva odsto.

Stručnjaci OTP grupacije kažu da su ova i iduća godina jako povoljne što se tiče makroekonomskog okruženja. Međutim, već krajem iduće godine osnovna kamata za kredite u evrima biće veća do 1,5 procenata.

To se neće odraziti za klijente koji su zaduženi u forintama, jer ovde u Mađarskoj je 80 odsto kredita, ali bi moglo da pogodi zemlje u regionu pre svega, to su Hrvatska, Srbija ili Bosna i Hercegovina.

- Bitno je da naši klijenti to razumeju, da nikada to ne ide u jednom smeru i mi moramo da budemo spremni za takva dešavanja. U svakom slučaju, mislimo da će sledeća godina biti dobra kao što je i ova godina i očekujem da ćemo u svim bankma imati dvocifren rast - navodi Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog obora Vojvođanske banke.

Digitalni servisi za privredu i stanovništvo, zelena ekonomija i ubrzanje transakcija, jesu polje gde će se banke takmičiti u budućnosti. Kada je reč o još nekoj od akvizicija domaćih banaka, ljudi iz OTP-a su ostali zagonetni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online