Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.10.2018.
16:38
Vestionline A

Tržište Katara otvoreno za srpske proizvode

Poljoprivreda, prehrambena industrija, građevinski materijali, energetika, sektori mašinstva i tekstila imaju veliki izvozni potencijal prema Kataru, istaknuto je danas na okruglom stolu privrednika Srbije i delegacije Katara, koja boravi u zvaničnoj poseti Beogradu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Potpredsednik Privredne komore Srbije Nemanja Žugić ističe da se bilateralni i ekonomski odnosi između Srbije i Katara neprekidno učvršćuju i da je dosta mogućnosti za intenzivnije privredne veze.

- PKS je identifikovala poljoprivredu i prehrambenu industriju, građevinske materijale, proizvode na bazi nafte, sektore mašinstva i tekstila kao oblasti koje imaju najveći izvozni potencijal u Kataru - rekao je Žugić.

Uveren je da će direktni letovi od Beograda do Dohe omogućiti srpskim poljoprivrednim i prehrambenim kompanijama da brže plasiraju svoje proizvode na tržište Katara - sveže i smrznuto voće i povrće, meso, testeninu, med i ostalu prehrambenu robu. Ukazao je i na izvoz materijala za građevinsku i tekstilnu industriju, nameštaja, papira, hemijskih i farmaceutskih proizvoda, kao i IT-a.

Žugić je istakao i velike mogućnosti ulaganja katarskih kompanija u srpsku privredu i pozvao članove katarske delegacije da na Srbiju gledaju kao privlačnu i pouzdanu investicionu destinaciju. Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Katara prošle godine je iznosila 11 miliona dolara, a čak 97 odsto trgovinske razmene odnosni se na robu koju Srbija izvozi Kataru.

Direktor departmana za međunarodnu saradnju Ministarstva inostranih poslova Katara Tarik Bin Ali Faraj Al-Ansari kaže da će se Katar truditi da pomeri na viši nivo dosadašnju saradnju između srpske i katarske privrede.

- Naši dobri politički odnosi datiraju još od vremena Jugoslavije, traju i danas. Mi poštujemo Srbiju i želimo da ekonomsku saradnju podignemo na viši nivo - poručio je Al-Ansari.

Istakao je da katarsku delegaciju čini 15 predstavnika iz oblasti obrazovanja, energetike, poljoprivrede, ekonomije, svih oblasti koje su prepoznate kao potencijal za saradnju.

Al-Ansari ocenjuje da se Srbija i Katar moraju fokusirati na razvoj avioprevoza jer nema mnogo teretnih letova za prenos robe između dve države. Poručio je da su vrata za srpske turiste i privrednike otvorena, jer je Katar atraktivna destinacija, sa lepim plažama, muzejima, hotelima, rizortima, ali i prijateljska i sigurna zemlja. Pohvalio je Srbiju kao lepu zemlju za turističke obilaske i istakao da obe države treba da iskoriste prednosti bezviznog režima.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Aleksandar Bogunović predstavio je katarskoj delegaciji potencijal srpskog agrara. Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima, bogatoj vegetaciji i diverzitetu, ali i dugoj tradiciji u poljoprivrednoj proizvodnji, Srbija je prepoznata kao jedan od većih izvoznika jabuka u Rusiju, malina u EU, ali i drugih kultura, kao što su žito i kukuruz, rekao je Bogunović.

Članovi državno-privredne delegacije Katara koja boravi u višednevnoj poseti Srbiji su predstavnici nekih od najznačajnijih kompanija i institucija u ovoj zemlji, među kojima su Katarski investicioni fond, Katarski fond za razvoj, QATARI DIAR, WIDAM FOOD, HASSAD FOOD i drugi. Reč je o kompanijama i institucijama kojima je jedna od primarnih aktivnosti investiranje u određene sektore u inostranstvu, ali i preko kojih se ulazi na tržište Katara u domenu različitih sektora - poljoprivreda, prehrana, energetika, turizam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online