Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.09.2018.
15:42
Vestionline, Tanjug A

Vučić iz Kine donosi 3 milijarde evra investicija?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započinje zvanične sastanke u Kini, gde boravi u trodnevnoj poseti, i odakle će, kako se očekuje, doneti u zemlju oko tri milijarde evra investicija.

Tanjug
Aleksandar Vučić u poseti Kini

Predsednici Vučić i Si će, tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora, kojima će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, u vidu investicije od 1,46 milijardi dolara, uz 350 miliona dolara za dokapitalizaciju kompanije, obezbediti i kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija u vrednosti do 1,5 milijardi dolara. 

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, svojevremeno je "spasila" Železaru u Smederevu, a uoči predsednikove posete, kineska kompanija "Zijin Mining Group" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor. 

Kinezi u Bor planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB Bora. 

Vučić je, nakon saopštenja o izboru strateškog partnera za RTB Bor, rekao da Kinezi uveliko kontrolišu svetsko tržište bakra, a strateško partnerstvo u Boru je velika stvar za čitav istok Srbije. 

Kad je reč o preostalih 1,5 milijardi dolara, očekuje se potpisivanje oko milijardu dolara vrednog ugovora, a na osnovu već potpisanog sporazuma, sa kompanijom Šandong Linglong za proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu.

Gigant iz Kine za proizvodnju automobilskih guma planira investicioni projekat u tom mestu vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).

Pored toga, biće potpisano i još 10 drugih sporazuma koji će biti vezani za infrastrukturne projkete, saobraćaj, industriju, kao i ugovor za obilaznicu oko Beograda, gradnju deonice koridora 11 Preljina - Požega... 


Takođe, u planu je, kako navodi list Blic, da bude dogovoren izvoz vina u vrednosti od 200 miliona dolara godišnje, a biće potpisan i Memorandum o izgradnji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.

Predsednik Vučić sastaće se tokom posete Kini i sa nekim od najznačajnijih i najuspešnijih privrednika Kine, te se očekuje da i iz toga proisteknu novi poslovi i investicije. 

Sam predsednik Srbije je rekao da će ova poseta biti jedna od navažnijih koju je ikada imao, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu.

Vučiću će to biti peti susret sa kineskim predsednikom Si Ðipingom, a sastaće se po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom. 

- To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, od najznačajnih poseta koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta - naglasio je on.

Vučić će, kako je planirano, u utorak imati susret sa predsednikom Kine Si Ðipingom, a nakon sastanka biće potpisani bilateralna dokumenta u prisustvu dvojice predsednika.

Predsednik Si prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, što, kako ističu domaćini, predsednik Kine obično ne radi.

U sredu se predsednik Vučić sastaje sa premijerom Kine Li Kećijangom na "letnjem Davosu", u Tjenđinu.

On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, a imaće i sastanke sa guvernerom provincije Hebej Su Ðinom, i predstavnicima HBIS-a, te sa šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom. 

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.09.2018. 15:52
Kako je sve "lepo" i "savrseno" sa Vucicem, gde god da ode! A da nije tragicno bilo bi, veoma, smesno njegovo nastojanje da udje u EU..... Posle ovakvih vesti ja ne mogu da shvatim upornost za ulazak u EU, koja je zapravo propala tvorevina i koja puca po svim savovima...... Ali sa Vucicem je sve to "normalno".....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online