Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.08.2018.
14:13
Vestionline A

Bolji dani za proizvođače nudli

Uvođenjem nudli kao nove kategorije proizvoda u Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina, kao i značajnim smanjenjem carinskih stopa za palmino ulje i začine, usvojene su tri inicijative Privredne komore Srbije (PKS) i proizvođača nudli, što će povećati proizvodnju, unaprediti konkurentnost i smanjiti troškove poslovanja.

PKS
 

- Izmenama i dopunama Pravilnika o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina, uvedene su nudle kao nova kategorija proizvoda, a carinske stope za palmino ulje i mešavine začina smanjene su za čak oko 70 odsto za proizvođače nudli - istakla je Saška Biorčević, savetnik u Udruženju za prehrambenu industriju PKS.

Proizvođači nudli, predstavnici inostranih kompanija, pre nego što je Vlada Srbije usvojila izmene Pravilnika imali su problem na našem tržištu jer nudle (instant rezanci), prema domaćim propisima, nisu bile kategorisane kao proizvodi ni u jednom pravilniku o kvalitetu, podsetila je ona.

Usvajanjem izmena pravilnika, uz podršku PKS, pomenuti problem je rešen, dodala je Biorčević i pozvala kompanije da Komori dostave svoje inicijative i predloge  usmerene na unapređenje poslovanja.  Privredna komora Srbije, od početka godine pokrenula je prema Vladi Srbije i državnim institucijama 66 inicijativa privrede, od kojih je 21 uspešno završena.

- Kompanija IndoAdriaticIndustry uputila je inicijativu, Udruženju za prehrambenu industriju sa molbom za izradu novog pravilnika ili izmenama i dopunama postojećeg, jer su proizvođači i uvoznici sirovina bili izloženi kršenju važećeg zakona ili plaćanju velikih uvoznih dažbina. Sirovinski sastav nudli i sirovine koje se koriste u proizvodnji u velikoj meri se razlikuju od pekarskih i mlinskih proizvoda - naglasio je Nebojša Panić, izvršni direktor IndoAdriaticIndustry.

Kako je rekao, odgovor Udruženja za prehrambenu industriju PKS bio je više od ohrabrujućeg, proizvođači nudli naišli su na veliko razumevanje i spremnost Udruženja da pomogne u izradi izmena i dopuna postojećeg Pravilnika. Nije se dugo čekalo i u kratkom roku, Udruženje za prehrambenu industriju formiralo je radnu grupu sa stručnim timom iz Ministarstva poljoprivrede, predstavnika proizvođača nudli i drugih relevantnih predstavnika.

- Zahvalni smo Udruženju za prehrambenu industriju jer su razumeli potrebe proizvođača i investitora koji su izabrali Srbiju kao mesto za ulaganje i razvoj poslovanja. Naša roba sada je više  prisutna na tržištu EU, ravnopravno može cenovno da odgovori konkurenciji, ostvari veću prodaju i vrati devize u zemlju. Smatramo da je Komora stub razvoja privrede i podrške privrednim subjektima, koja na pravi način prezentuje sve povoljnosti i benefite ulaganja u našu zemlju - zaključio je Panić. 

Kompanija IndoAdriaticIndustry iz Inđije, bavi se proizvodnjom i  distribucijom instant nudli INDOMIE brenda iz Indonezije, a u Srbiji posluje osam godina.

Osim što fabrika snabdeva domaće tržište, proizvode izvozi na tržišta Hrvatske, Bosne, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i Albanije. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online