Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.07.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Srbija rob krupnog kapitala

Veći deo opozicije tvrdi da će novi, tek postignuti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, pretvoriti Srbiju u ekonomsku koloniju.

Tanjug/Dragan Kujundžić
Kraj: Premijerka Ana Brnabić

Taj sporazum oročen na 30 meseci koji je MMF nazvao "čuvarkuća", Demokratska stranka Srbije prekrstila je u "raspikuća", a Dveri u "Srbija, kuća na prodaju". Levica Srbije , pritom, ističe da vlast rasprodaje porodično srebro.

Srbija se, tumače Dveri, obavezala na privatizaciju PKB-a, Petrohemije, Komercijalne banke, Metanolsko-sirćetnog kompleksa Kikinda, ali i na poskupljenje struje i prelazak Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo, što je samo prvi korak u prodaji EPS-a.

- Nakon te poslednje rasprodaje Srbija definitivno postaje kolonija stranog kapitala koji će vladati našom državom i pretvoriti je u zemlju jeftine radne snage i opšteg siromaštva - kažu u Dverima.

Da će Srbija privatizacijama preduzeća, od kojih su neka od strateškog značaja, biti trajno uvršćena u ekonomske kolonije, smatraju i u DSS-u. U toj stranci ističu da je aranžman samo potvrda da "Vlada u Beogradu ne vodi samostalnu, već politiku ozloglašenog MMF-a, zaštitnika krupnog kapitala i promotera propalog neoliberalnog koncepta razvoja".

Narod niko ne sluša

Levica Srbije ističe da je uslov za aranžman stečaj pančevačke Azotare i primećuje da premijerka Ana Brnabić i ministar privrede Siniša Mali ispunjavaju sve što MMF traži, a ništa što zahtevaju građani Srbije.
- Time se nastavlja uništavanje i rasprodaja srpske privrede - kažu u Levici Srbije.

Naravno, stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sose tvrdi suprotno. On kaže da privatizacijom ili stečajem Vlada Srbije rešava probleme javnih preduzeća i omogućava da se resursi davani gubitašima iskoriste za povećanje javnih investicija.

Stručnjaci ukazuju da je reč o paketu teških strukturnih reformi, prvenstveno u javnom sektoru i državnim kompanijama.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za "Vesti" da je dobro što će se raščistiti "brlog javnih preduzeća", uz napomenu da je bilo krajnje vreme da se ona skinu sa državnog budžeta.

- Svi aranžmani sa MMF-om su bili dobri, i naša ekonomska politika bila je bolja u tim periodima. MMF uvek insistira na finansijskom redu, odnosno da javne finansije budu oslobođene političkih udara - kaže Madžar.

Stručnjak za inostrana ulaganja Milan Kovačević kaže da će osim javnih biti rešavano i pitanje još 114 društvenih preduzeća čije održavanje samo povećava poreze i namete onima koji dobro rade.

Prema Kovačevićevim rečima, ovaj aranžman je skromni oblik saradnje koji odgovara naprednjacima. On kaže da bi Srbija bez tutora odustala od te saradnje i ponovo skliznula nadole.

- Potrebno je da nas neko nadgleda, jer još nemamo pravnu državu. Tanak nam je privatni sektor, neprofesionalni ljudi su na vlasti, a krupni projekti loše ispregovarani - ocenio je Kovačević.

EPS na redu 2020?

Pojedini mediji navode da se pokretanje stečaja Azotare Pančevo krije u programu koji su vlasti u Beogradu potpisale sa MMF-om, kao uslov da se Srbiji odobri novi aranžman. Privatizacija se ubrzava, pa je već za avgust planiran tender za PKB, a u septembru treba da bude raspisan i za MSK i Petrohemiju. Privatizacija Komercijalne banke kreće sredinom 2019. godine, a EPS-a do 2020. Do kraja idućeg meseca biće završena analiza poskupljenja struje u Srbiji.
Uz takve posledice, novi aranžman, iako savetodavni, ujedno je i obavezujući.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online