Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.06.2018.
20:44
Radio Slobodna Evropa A

Zašto građani da plaćaju gubitaško poslovanje "Er Srbije"?

Hoće li se ili neće "Etihad" povući iz vlasništva "Er Srbije", aviokompanije formirane sa državom Srbijom, i koliki su gubici arapske firme, apsolutno je irelevantno za građane Srbije. Za njih je jedino relevantan odgovor, koji iz vrha vlasti Srbije ne stiže - zašto moraju iz svojih džepova da plaćaju gubitaško poslovanje "Er Srbije", ukazuju sagovornici Radija Slobodna Evropa (RSE).

M. Karović
Na početku behu osmesi...

- Koliko ja znam, ne - izjavio je 12. juna predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upitan da li se "Etihad" povlači iz "Er Srbije".

I Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da se arapski avio-prevoznik ne povlači iz vlasništva u "Er Srbiji", zajedničkoj kompaniji s Vladom Srbije, formiranoj 2013. godine, u kojoj ima 49 odsto udela.

Pitanje o povlačenju arapskog partnera iz vlasništva "Er Srbije" pojavilo se nakon informacije da se "Etihad" povlači iz menadžmenta zajedničke firme, što znači da će se ubuduće sve odluke donositi, ne u Abu Dabiju, nego u Beogradu i da će rukovodstvo postavljati država Srbija.

- Sva je prilika da će "Etihad" ostati u vlasništvu "Er Srbije" - navodi Predrag Vujović, bivši generalni direktor JAT-a.

- Sam 'Etihad' da izađe iz vlasništva za sada nema interes jer nema nikakav trošak, a nema trošak zato što je takav ugovor napravljen. Sav trošak je na teret države Srbije, odnosno, nas građana. Kada bi delio gubitak "Er Srbije", koji je ostvaren prošle i koji će se ostvariti i ove godine, u toj proporciji 49:51 odsto, ja verujem da bi odmah izašli zato što već dve godine uzastopno beleže ogromne gubitke na svim tržištima na kojima lete - kaže Vujović, koji podseća i na to da je arapska kompanija "Er Srbiji" iznajmila i 11 aviona, od čega ubira bogatu zaradu.

Istog mišljenja je i ekonomski novinar Miša Brkić.

- Zbog interesa onih, a to su ljudi iz 'Etihada', koji su iznajmili 'Er Srbiji' 11 aviona, oni neće da izlaze iz vlasništva, jer bez obzira što 'Er Srbija' pravi gubitke, oni imaju dobitak jer imaju vrlo povoljne uslove lizinga tih aviona - komentariše Brkić.

Prema godišnjem izveštaju objavljenom prošle godine, budžetska upumpavanja u nacionalnu avio-kompaniju na dan 31. decembra 2016. godine iznosila su blizu vrtoglavih 140 miliona evra, dok je arapski partner uložio kroz kredit svega 40 miliona dolara. Posle pet godina neuspešnog poslovanja "Er Srbije", Predrag Vujović upućuje na osnovno pitanje na koje vlast Srbije ne odgovara svojim građanima.

- Zašto naša vlada ne podnese tužbu protiv onoga ko je rukovodio pet godina i ko nije uspeo da za pet godina dovede kompaniju u situaciju kakva se očekivala kad se potpisivao taj ugovor? Vlada ćuti i ne preduzima nikakav korak, što se videlo i prilikom odlaska prethodnog direktora Daneta Kondića, koji je otišao, da ne kažem pobegao, koji nikome nikakav izveštaj nije podneo, iako je četiri i po godine rukovodio firmom za dosta visok iznos nadoknade -  podseća Vujović.

Ni resorna ministarka ni predsednik Srbije ne objašnjavaju zašto su svih pet godina sipali ogromne pare građana u gubitaša kakav je "Er Srbija" i zašto žele da takva kompanija, kao što je nedavno rekao Vučić, opstane čak i ako se "Etihad" povuče iz nje.

- Suština je da neko treba da kaže - da, pogrešili smo. Znate da u ovoj državi ne može da se desi da to neko saopšti, iz organa vlasti posebno. Oni četiri i po godine tvrde da je to jedan od najvećih poduhvata, koji pored imidža donosi i novac - podseća Vujović.

Ni neke mnogo bogatije države od Srbije nemaju svoje nacionalne avio-prevoznike jer nisu bili u stanju da opstanu na tržištu. Takvim kompanijama nije veštački produžavan život iz džepova građana. Tako nešto, evropska regulativa izričito zabranjuje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online