Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.05.2018.
22:31
b92.net, Vestionline A

Karteli i monopol u Srbiji odlazi u prošlost

Stvaranje kartela na tržištu Srbije, trgovanje insajderskim informacijama i dogovaranje cena među proizvođačima, trebalo bi da bude deo prošlosti. To se očekuje kada do kraja godine bude usvojen Zakon o robnim berzama.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Direktori preduzeća u Srbiji koja postanu članovi robnih berzi i na bilo koji način budu širili dezinformacije putem medija, zloupotrebljavali dominantnu poziciju na tržištu mogli bi biti kažnjeni zatvorom od šest meseci do osam godina, rečeno je danas na prvoj javnoj raspravi o nacrtu Zakona o robnim berzama u Privrednoj komori Srbije (PKS). 

Iz Ministartva trgovine, turizma i telekomunikacija poručuju da će se nakon usvajanja zakona on "proširiti" i odnosiće se i na druge tržišne igrače koji nisu registrovani na robnim berzama. 

- Zakon se prvi put donosi u Srbiji, a cilj je da se omogući razvoj naseg tržišta - poručuje pomoćnik ministra trgovine Jovan Stojić i kaže da će kontrolu rada preduzeća na berzama obavljati Komisija za hartije od vrednosti. 

Nacrt ovog zakona predviđa tri vrste kazne, one koje se odnose na krivična dela u privredi i prestupe, kao i na prekršaje koje preduzeća i odgovorna lica u njima učine. 

- Glavni cilj donošenja ovog zakona je da podigne sigurnost u sistemu trgovanja robom, pre svega, u trgovanju preko robnih berzi koje će moći da se registruju kao akcionarska društva - objašnjava Stojić.

Direktor Produktne berze iz Novog Sada, Miloš Janjić kaže da će po prvi put biti omogućeno robnim berzama da prate u upravljaju tokovima gotovine prilikom trgovine kao i da se obavlja potpuna kontrola kvaliteta i količine robe sa kojom se trguje. 

- Cilj zakona je da se napravi sigurno tržište bez mogućnosti zloupotrebe položaja i informacija do kojih je neko došao - kaže Janjić uz ocenu da je agrar, sektor koji će biti najviše "pod lupom" zakona jer, na berzama se kaže, najviše trguje žitaricama i uljaricama. 

I zbog toga, najviše koristi od budućeg zakona, prema oceni Žarka Malinovića iz PKS imaće upravo poljoprivrednici. 

- Poljoprivrednici će imati pravovremene informacije o uslovima na tržištu i kako se trguje proizvodima, pa će na taj način moći bolje da upravljaju svojim poslovanjem. Svi koji trguju na berzama imaće konačno definisano tržište, ali biće definisane i kazne za one koji krše pravila dobrog poslovanja - kaže Malinović. 

Stanje na tržištu u smislu dogovaranja cena, stvaranje monopola i kartela, inače prati i Komisija za zaštitu konkurencije pri Ministarstvu trgovine, a donošenjem ovog zakona, smatra Malinović stvara se "nova institucija" koja će omogućiti fer trgovinu. 

- Od kartelizacije i dogovaranja cena niko nema koristi, a najmanje koristi imaju krajnji potrošači - kaže Malinović. 

U Srbiji, navode u Ministarstvu trgovine, trenutno ne postoji odgovarajući pravni okvir za razvoj robnih berzi, pa će se ovim zakonom, kada bude usvojen, regulisati berzansko poslovanje i na taj način, ocenjuju, privreda Srbije, posebno mala i srednja preduzeća i poljoprivrednici, zaštiti od iznenadnih poremećaja na tržištu. 

Nacrt predviđa formiranje robne berze kao akcionarskog društva te da svako može biti akcionar na budućim robnim berzama, izuzev držvanih službenika i funkcionera, osim u situaciji kada država ima vlasnički udeo u berzi. 

Nije dozvoljeno da robna berza u svoje ime i za svoj račun trguje, a zaposleni i članovi uprave ne mogu davati savete o trgovanju, dok predmet trgovanja na robnoj berzi ne mogu biti devize, efektivni strani novac, plemeniti metali i električna energija. 

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona počela je danas u PKS okruglim stolom na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava trgovine, Privredne komore Srbije, Produkte berze ali i stručnjaka iz oblasti prava, konkurencije i trgovine. 

Predviđeno je da se drugi krug rasprava održi 15. maja u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu, a razgovori o Nacrtu trajaće do 1. juna, nakon čega ide na razmatranje u Vladu Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online