Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.05.2018.
00:55
D. Dekić - Vesti A

Turcima ponudio jeftine radnike

Turci opet osvajaju Srbiju, ali ne vojno kao u doba Otomanskog carstva, već ekonomski, a predsednici dve zemlje Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, poručuju da su odnosi dve zemlje nikad bolji.

Tanjug/AP
Zadovoljni dogovorom: Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan

- Kao u vreme Kemala Ataturka i kralja Aleksandra - poručio je Vučić koji je boravio u dvodnevnoj poseti toj zemlji, a Erdogan je, uz opasku da je trgovinska razmena prešla milijardu dolara, izneo ambiciozan plan da ona dostigne čak tri milijarde.

Uskoro su izbori u Turskoj, pa je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan, posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povukao pametan potez i pokazao biračima da ima kontakte sa evropskim liderima, komentariše za "Vesti" dvodnevnu posetu Vučića Turskoj stručnjak za inostrana ulaganja Milan Kovačević.

Vučić je kazao da su turski biznismeni dolazili u mala mesta, u koja nisu hteli ulagači iz drugih zemalja i da su otvorili fabrike u Krupnju, Vladičinom Hanu, Žitorađi. Erdoganu zahvalio što je uvek brinuo o opštinama s većinskim bošnjačkim življem i dozvoljavao dolazak turskih ulagača u mesta sa pravoslavnom većinom. Ponovio je da će Beograd dati najbolju biznis ponudu na Balkanu.

- Samo kažite šta vam se nudi u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji i od nas dobijate za bar pet odsto bolje uslove - poručio je turskim ulagačima.

Beograd kao kuća

- Dobrodošli ste, osećajte se kao kod svoje kuće - poručio je Vučić turskim investitorima koji zbog mnoštva turskih serija na srpskim TV stanicama, zaista mogu da imaju takav doživljaj u Srbiji.
Da se Erdogan već odomaćio, pokazao je zakazivanjem predizbornog skupa posvećenog turskoj dijaspori, u Sarajevu.

Ponovni poziv Vučića turskim investitorima da ulažu u Srbiju, Kovačević ne gleda blagonaklono. On ističe da Srbija i dalje srlja sa potplaćivanjem stranih investitora koji dobiju novac od srpskih vlasti ako investiraju i vrlo jeftine srpske radnike.

- Sa druge strane, ti investitori ulaskom u određene privredne grane, upropašćuju te sektore domaće privrede, pa bi Vučić trebalo da prihvati prvo dijalog o našoj ekonomskoj strategiji i prvo što treba da uradi je da prestane da podmićuje strance - tumači Kovačević za "Vesti".

Ovaj stručnjak na posetu Vučića baca i političko svetlo, pitanjem da li se to Srbija pomera od EU ka istoku i ima li od posete koristi za nas.

- Odraz ovoga što Vučić radi je politički, jer tako svet na to gleda - zaključio je Kovačević.

Turizam i trgovina

- Zahvaljujući kvoti za izvoz goveđeg mesa u Tursku, srpski proizvođači imaju sigurno tržište i dobru cenu. Nadam se da će moći da udovolje zahtevima i da ćemo moliti za povećanje kvota. Time ćemo sebe vezati za Tursku što je moguće više, a Turska će od toga imati koristi - kazao je Vučić i dodao da su Turci turisti broj jedan u Srbiji.











 

POVEZANE VESTI

Sreda 09.05.2018. 03:05
Lako je tudju kicmu podmetati da se lomi za 200 evra, sto na takve poslove ne stavi svoju decu.
Sreda 09.05.2018. 10:18
Јел овај "Србин" нормалан??? Сад нас тера у јефтину проституцију са Турцима. Што је много много је!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online