Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.04.2018.
11:19
Vestionline, Sputniknews.com A

Rusi i Kinezi osnivaju finansijski centar u Vladivostoku

Fond za razvoj Dalekog istoka RF potpisao je sa kineskom kompanijom "Tai klaud korporejšen" sporazum o saradnji i zajedničkom razvoju projekata u oblasti blokčejn tehnologije.

EPA/Tyrone Siu/POOL
Daleki istok i grad Vladivostok su odlično mesto za razvoj novih tehnologija smatraju predsednici Rusije i Kine

Fond za razvoj Dalekog istoka (FRDI) je osnovan 2011. godine na inicijativu ruskog predsednika sa ciljem da pruži podršku infrastrukturnim projektima na Dalekom istoku Rusije. Sa kompanijom "Tai klaud", FRDI će raditi na prioritetnim projektima razvoja regiona. Najvažniji od njih je stvaranje finansijskog centra u luci Vladivostoku.

U kontekstu preuzetog zadatka, Fond je predložio da se u luci Vladivostoku formira finansijski centar i u njemu ruska kripto dolina. To će biti nešto poput regulativnog tela ("regulatory sandbox") koji već postoje u Singapuru, Švajcarskoj i nekoliko drugih država. Cilj postojanja kripto doline, odnosno tih regulatornih tela jeste testiranje novih tehnologija. Kada vlasti ne znaju kakvi zakoni najbolje regulišu neku novu oblast ili tehnologiju, formiraju se ta tela, odnosno "regulatory sandbox" gde se eksperimentiše u ograničenim okvirima.

Sa jedne strane, to omogućava da se izbegne momentalno uvođenje "drakonskih mera", koje bi ugušile mladu, ali perspektivnu branšu. Sa druge strane, u slučaju da predviđena regulativa ima nekakve manjkavosti, greške je bolje uočiti u tim eksperimentalnim uslovima i ne preneti ih u svakodnevno poslovanje.

O daljim planovima saradnje sa kompanijom "Tai klaud korporejšen" za Sputnjik govori šef FRDI Aleksej Čekunov.

- Rusija ima mnogo resursa čiji se promet može prilagoditi blokčejn tehnologiji. Isporuke prirodnih resursa, prehrambenih proizvoda, dragocenih materijala je veoma važno pratiti, tako da je potencijalno tržište za primenu blokčejn tehnologije u Rusiji je veoma široko.

Čekunov dodaje da Rusija može da bude jedna od prvih država koja će svoje resurse koji su se nalazili pod zemljom, ili različite dragocenosti koje leže po sefovima, ponuditi investitorima po celom svetu u elektronskom vidu.

- To bi pomoglo da se privuče kapital u ekonomiju kako bi se resursi fizički uvukli u sam ekonomski promet, posebno imajući u vidu vrlo složene aspekte spoljne politike. Tradicionalna finansijska tržišta sada ne rade samo na privlačenju kapitala, već i na osmišljavanju inovativnih pristupa i rešenja. Imajući te resurse, preduzetnici i kompanije kojima je potreban novi kapital za razvoj, a uz posedovanje dinamične tehnologije i uz dovoljno veliko tržište kapitala u Aziji, mogu da dobiju dobre kvalitetne projekte kada se svi ovi faktori spoje - konstatovao je Čekunov.

Daleki istok i grad Vladivostok su odlično mesto za razvoj novih tehnologija, posebno imajući u vidu da je deo oko luke tog ruskog primorskog grada proglašen za posebnu ekonomsku zonu sa značajno nižim poreskim stopama i pojednostavljenim administrativnim procedurama. Druga podjednako bitna prednost Vladivostoka je to što je fizički bliži azijskim tržištima, koja su kako je poznato lideri u razvoju kriptovaluta i blkočejna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online