Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.04.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Straćeno 6,2 milijarde evra!

U Srbiji se narodne pare i dalje rasipaju, potvrdio je godišnji izveštaj Državne revizorske institucije za 2017. godinu, pošto je kontrolom ustanovljen ne samo niz nepravilnosti i grešaka u trošenju čak 743 milijarde dinara (6,2 milijarde evra) već je otkriveno da je na taj način potrošeno skoro duplo više novca nego godinu dana ranije.

pixabay.com
Muka poreskih obveznika: Rasipnici prazne kasu

Sve ovo se dešava u prezaduženoj zemlji u kojoj vlada siromaštvo, hara epidemija morbila, smrtno bolesna deca se leče samo zahvaljujući humanitarnim akcijama, a narod beži na Zapad.

Tender mačku o rep

- Čak u 76,53 odsto revidiranih subjekata nije odgovarajuće uspostavljen interni sistem kontrole. Budžetski korisnici i ove godine nisu poslovali u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, pa je u 72 od 78 kontrola uočeno da su ugovori potpisivani bez tendera. Vrednost tih ugovora je 939 miliona dinara - kazao je Radoslav Sretenović.

Zbog nenamenskog trošenja, podneto je 512 prijava, od čega su 52 krivične i to protiv odgovornih lica, a zbog nepravilnosti su kažnjeni neki funkcioneri. Samo protiv odgovornih u Jagodini, prema rečima predsednika DRI Radoslava Sretenovića, podneto je devet krivičnih prijava.

- Na delu je vidno popuštanje budžetske discipline pri raspolaganju "javnim dinarom" - tumači za "Vesti" predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović.

On ukazuje da je ovakvo stanje posledica činjenice da nema prave kazne za prestupnike, ocenivši da su zloupotrebe i sankcije u raskoraku. Odnosno, objašnjava naš sagovornik, odgovorni su svesni da do kazne neće ni doći, ili da će biti simbolična, pa je zato i sve više nepravilnosti u raspolaganju narodnim novcem.

Smešne presude

- Prijave protiv tih funkcionera su defanzivne jer revizori nisu spremni da uđu u rizik da izgube slučaj na sudu. Ako neko prekorači budžetsku stavku za milion dinara, to je automatski krivično delo nenamenskog trošenja budžetskih sredstava koje je očigledno najčešće, ima i elemenata zloupotrebe službenog položaja, ili zloupotrebe u vezi s javnom nabavkom , što su daleko veća i teža krivična dela - pojašnjava Dobrašinović.

On je napomenuo i da se većinom sve završava kod tužioca nagodbom, odnosno uplatom novčanog iznosa u vidu kazne.

Imovina kao sveta tajna

Nagodba, odnosno priznanje u zamenu za blagu kaznu, predviđena je 2002. godine Zakonom o krivičnom postupku za lakša krivična dela. Nagodbe se sklapaju ne samo za nenamensko trošenje para.
Na primer socijalista Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, posle prijave Agencije za borbu protiv korupcije zbog nepoklapanja podataka iz njegovog izveštaja o imovini i prihodima sa stvarnim stanjem, uplatio je 200.000 dinara u humanitarne svrhe.
Isti slučaj je bio sa još dvadesetak funkcionera.

Tako se dešava da je za krivično delo nenamenskog trošenja propisana kazna do pet godina zatvora, ali da funkcioner u nagodbi prihvati odgovornost, pa mu bude naloženo da uplati novac u humanitarne svrhe.

- Presude su smešne, ako dođe do njih. To su male novčane kazne, pa se može reći da se time podstiče na prekršaje jer za zloupotrebu od nekoliko desetina miliona dinara prkršilac plati desetine hiljada. Umesto da se nađu na stubu srama, uplatom kazne još ispadnu i veliki humanitarci - kaže Dobrašinović.

Rasipništvo izjeda državu

Nenamenski potrošena sredstva u iznosu od oko 6,2 milijarde evra ogromna su i u poređenju s osnovnim parametrima u Srbiji.
Bruto društveni proizvod 30,7 milijardi evra
Javni dug 23,6 milijardi evra
Državni budžet 10,1 milijarda evra

Trošak bez plana

Državni revizor je za primer naveo kazne gradonačelniku Kikinde u prvostepenoj presudi od preko 400.000 dinara, kao i pravosnažnu presudu predsedniku opštine Sopotu od preko 600.000 dinara.

Prema rečima revizora Duška Pejovića, nepravilnosti su zabeležene u skoro svim jedinicama lokalne samouprave, a najvidljivije su u izvršenju budžeta i javnim nabavkama.

- Upečatljivo je da smo od 2011. do 2017. utvrdili da su nepravilnosti manje vezane za primenu zakona. Takođe, da skoro sve lokalne vlasti nabavljaju i plaćaju, a da trošak nije isplaniran i da se ne sprovodi postupak po Zakonu o javnim nabavkama - naveo je Pejović najčešće zloupotrebe.

Utvrđeno je da su u čak 324 slučaja ugovori zaključeni bez postupaka javne nabavke.

Opštinari rak rana

Zoltan Bilicki, predsednik opštine Ada, za protivzakonito utrošena sredstva u iznosu od 36,16 miliona dinara (306.400 evra) u fiskalnoj 2015. godini osuđen je na uplatu 110.000 dinara (930 evra), uz plaćanje troškova postupka od 2.000 dinara, navodi koalicija za nadzor javnih finansija.
Oni navode i primer čelnika Novog Bečeja Saše Šućurovića, protiv kojeg je DRI podnela krivičnu prijavu jer je 2015. iz budžeta nenamenski potrošeno 139 miliona dinara (1,16 miliona evra). Naloženo mu je da uplati 30.000 dinara (oko 250 evra) u humanitarne svrhe u roku od tri meseca.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online