Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
22:10
Vestionline, Tanjug A

Ruski milijarder upozorava: Sankcije će eskalirati

Ruski milijarder Vladimir Potanjin rekao je da sankcije koje su SAD uvele Rusiji predstavljaju trgovinski rat većih razmera. Potanjin ne isključuje eskalaciju sankcija, ali smatra da su dugotrajni izgledi njegove kompanije, koja proizvodi metal, na tržištu dobri, prenosi Rojters.

pixabay.com
Rusija se još jednom našla na udaru Zapada

Nove američke sankcije uvedene Rusiji su, kao što je očekivano, prouzrokovale pad tržišta akcija i povišenu volatilnost, i biće potrebno vreme da se tržišta i ekonomija naviknu na njih, izjavila je danas guvernerka Centralne banke Rusije, Elvira Nabiulina. 

Ona je, na konferenciji za novinare, istakla da centralna banka ima širok spektar raspoloživih sredstava za otklanjanje rizika i da za sada nije uočen nijedan rizik po finansijsku stabilnost Rusije, prenosi agencija Rojters. 

Portparol zvaničnog Kremlja, Dmitrij Peskov, poručuje da je pad u cenama ruskih aktiva, koji je usledio nakon uvođenja sankcija protiv grupe ruskih tajkuna, delimično posledica emocionalnih reakcija i da će doći do korekcije. 

Ruska valuta rublja je danas nastavila da pada, skliznuvši za više od 4,0 odsto na najniži nivo od decembra 2016. godine, jer su investitori nastavili da rasprodaju ruske aktive, usled nove runde američkih sankcija Moskvi. 

To je drugi uzastopni dan pada ruske valute, koja je jutros pala za 4,2 odsto na 63,28 rubalja za dolar, dok je prema evru izgubila 4,4 odsto vrednosti, trgujući se na nivou od 77,94 rubalja za evro. 

Rublja je juče pretrpela najveći dnevni pad u više od tri godine, a akcije vodećih ruskih kompanija su takođe pale, jer su investitori burno reagovali na novu rundu američkih sankcija Moskvi. 

Administracija američkog predsednika Donalda Tramp uvela je 6. aprila dodatne sankcije protiv sedam ruskih oligarha koji imaju veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i preko 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili koje kontrolišu. 

Među oligarsima koji su pogođeni najnovijim sankcijama je muž Putinove ćerke Kiril Šamalov, biznismen Oleg Deripaska koji je pod istragom zbog pranja novca, Sulejman Kerimov koji je navodno preneo milione evra u Francusku u koferima i generalni direktor Gasproma Aleksej Miler. 

Kako se navodi, najnovije sankcije su poslednji potez SAD protiv Rusije, a nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u Engleskoj za šta Britanija optužuje Rusiju, navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine i sajber napada, koji su opisani kao "najrazorniji u istoriji".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online