Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.04.2018.
09:36
Vestionline A

Srbija zemlja partner na sajmu privrede u Mostaru

Gotovo 60 kompanija iz Srbije predstaviće od 10. do 14. aprila svoje proizvode i usluge na 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Tanjug

Sajam će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Srbija, zemlja partner na ovogodišnjoj manifestaciji, osim privrednog potencijala i izvoznih mogućnosti, promovisaće i turističku ponudu, bogatu kulturnu baštinu, gastronomiju i druge prednosti koje je čine dobrom destinacijom za ulaganje i poslovanje.

U  okviru Nacionalnog paviljona na oko 900 kvadratnih metara izložbenog prostora, u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, na mostarskom sajmu izlažu srpske kompanije iz skoro svih sektora privrede - najviše u oblasti  prehrambene industrije, zatim industrije mašina i opreme, građevinske i tekstilne, elektro, metalske, kao i industrije nameštaja. Svoju ponudu predstaviće i firme koje pružaju transportne, inženjerske i grafičke usluge.
 
- Srbiju ovoga puta predstavljaju uglavnom velike  i srednje kompanije privatnog  i javnog sektora, značajni izvoznici  u oko stotinu zemalja regiona i sveta, od kojih neke posluju na više od šezdeset tržišta. Među izlagačima su i manje brzorastuće pouzdane firme koje imaju oformljenu ozbiljnu i kvalitetnu ponudu koja se već probija u regionu. Većina ih je već poznata  bosanskohercegovačkim partnerima i izlagačima iz drugih zemalja - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. 
 
Dometi ovog sajma koji je i značajna platforma za regionalno umrežavanje privrednika, po rečima predsednika Komore, ne iscrpljuju se samo na otvaranju novih mogućnosti za povećanje međusobne trgovine Srbije i BiH, jer je za male ekonomije na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja kako da se bolje, ne samo infrastrukturno, već i poslovno povežu za zajednički nastup na trećim tržištima.
 
Nastup na 21. međunarodnom sajmu privrede u Mostaru odlična je prilika da privrednici iz Srbije učvrste postojeću saradnju i dogovore nove poslove i kooperacije sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja. Sa velikim brojem izlagača, sajam predstavlja najveću i najznačajniju poslovnu izložbu u Bosni i Hercegovini. Na izložbenom prostoru od 30.000 kvadratnih metara okupiće se predstavnici privreda i kompanija iz više od 20 zemalja.
 
Tokom trajanja sajma, Privredna komora Srbije organizovaće pojedinačne prezentacije kompanija, B2B razgovore, a predstavnici komore učestvovaće na  Prvoj poslovnoj konferenciji Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja „Regionalni razvoj – Izazovi budućnosti“.  
 
U okviru Evropske mreže preduzetništva, PKS i RAS u saradnji sa INTERA Tehnološkim parkom Mostar i Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine organizuju 10. aprila Međunarodne B2B susrete, koji predstavljaju jedinstvenu priliku za pronalaženje dobavljača, kupaca, partnera i uspostavljanje poslovnih kontakata koji će otvoriti nove poslovne mogućnosti prekogranične saradnje.
 
Srbija kao zemlja partner organizovaće veliki broj kulturno-umetničkih, zabavnih i turističko-gastronomskih događaja kojima će se predstaviti građanima Mostara i Bosne i Hercegovine.
 
Prvog dana sajma, u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača“ nastupiće Dejan Petrović i Big Bend. U sredu, 11. aprila u Narodnom pozorištu građani Mostara moći će da gledaju  predstavu "Narodni poslanik“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Užica, a u četvrtak 12. aprila u bioskopskoj dvorani CineStar Mostar, održaće se projekcija srpskog filma "Amanet“. U petak, 13. aprila biće priređeno DJ veče na kojem će nastupiti izvođači iz Srbije. Od 3. do 14. aprila organizovana je postavka umetničkih slika Vladislava Šćepanovića, Vuka Vidora i Nikole Božovića, a od 9. do 14. aprila planirani su "Dani Skadarlije“ u mostarskom restoranu "Prestiž“.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online