Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.03.2018.
09:05
www.dw.com A

Austrija u dilemi - i za i protiv Hrvata, šta će prevagnuti?

Austrijska vlada još nije donela odluku hoće li produžiti prelazni rok za zapošljavanje hrvatskih državljana.

pixabay.com
 

Neki ministri vide potrebu preduzeća, drugi ukazuju na skoro 400.000 nezaposlenih u Austriji, prenosi Seebiz Dojče vele.

- Kada Hrvati dolaze u Austriju, oni ne dolaze u nešto nepoznato i ovde se jako brzo snađu. Ovde svako već ima nekoga, neko prijatelje, neko rodbinu, mi se ovde ne osećamo kao u inostranstvu i povezanost Hrvatske i Austrije ne datira od nastanka EU, već puno duže. Setite se samo Gradišćanskih Hrvata, od kada oni žive u Austriji - kaže Anto Sluganović, preduzetnik i pokretač informativne platforme Kroativ, koja Hrvate u Austriji informiše o kulturnim, privrednim i političkim zbivanjima, kako u Austriji, tako i u Hrvatskoj. 

U Austriji živi više od 100.000 Hrvata, kaže Sluganović i oni slove kao marljivi i pouzdani radnici i poslovni ljudi. Mnogi od njih su preduzetnici, pa tako i zapošljavaju ljude koji dolaze iz Hrvatske. Često i austrijske kompanije zapošljavaju hrvatske stručnjake, koji su im potrebni kako u poslovnicama u Beču, tako i za saradnju s preduzetnicima u Hrvatskoj. 

Osobe s hrvatskim državljanstvom u Austriji radnu dozvolu mogu dobiti samo ako je zanimanje kojim se bave u Austriji deficitarno. Poslodavac, istina, zahtev za izdavanje radne dozvole može predati i za druga zanimanja, ali ta procedura slovi kako komplikovana, pa se poslodavci u taj proces nerado upuštaju. 

Kako stvari sada stoje, ova odrednica ističe 30. 6. 2018, kada Hrvatska puni pet godina kao članica EU. Ali, austrijska vlada je želi produžiti za dodatne dve godine, što bi po evropskim odredbama bilo i moguće, jer prelazni rok za nove članice može trajati do sedam godina. 

"Razmišljamo o tome da potpuno iscrpimo tu mogućnost i da prelazni rok traje sedam godina", kaže ministarka zdravstva i socijalne zaštite Beate Hartinger-Klajn iz Slobodarske stranke (FPÖ).

Austrija, kaže ona, mora da misli na svojih 400.000 nezaposlenih i dodaje da tržište rada ne bi podnelo potpuno otvaranje za radnu snagu iz Hrvatske. Kao jedan od razloga se navodi i činjenica da je "natprosečno velik broj Hrvata u Austriji koji su bez posla".

POVEZANE VESTI

Utorak 20.03.2018. 10:45
"...i za i protiv..." Ајде да се лажемо. Ако је Аустрија против Кроата то је зато што Кроатима није пошло за руком да униште Србе или их протерају са Балкана. Ни "Словенци" им нису више од користи у конфликтима са Словенима па ће Аријевци и њима ускоро окренути леђа. Словенске изд/ајице, ништа друго, нису заслужиле.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online