Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.03.2018.
15:48
Vestionline, Tanjug A

Velike novine - za radno mesto i 765.000 dinara

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da je trend smanjenja broja nezaposlenih zbog povoljnijeg privrednog ambijenta u Srbiji.

pixabay.com
Izdvojeno je ukupno 120 miliona za nove mere

Martinović kaže da postoji velika tražnja za novim radnicima, kao i da Srbija privlači sve veći broj investitora. 

- U nekim delovima Srbije postoji veliki broj deficitarnih zanimanja. Ne možemo tako lako da zadovoljimo tražnju poslodavaca, ali treba imati u vidu i da program i mere koje sprovodi NZS, lokalne samouprave i Pokrajina daju direktan podsticaj poslodavcima za novo zapošljavanje, koji itekako utiče na povoljniju sliku na tržištu rada - rekao je on. 

Potpredsednica Skupštine Vojvodine i direktorica Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar najavila je da će sledeće nedelje biti usvojen Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja, koji formalno mora da bude u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja. 

- Imaćemo nekoliko novina, a izdvojeno je ukupno 120 miliona za nove mere. Posebno će se stimulisati novo zapošljavanje deficitarnih zanimanja, i to za zanimanja koja su osnovne akademske studije, specijalističke akademske studije i masteri u iznosu od 765.000 dinara po radnom mestu - rekla je Sedlar. 

Sedlar je dodala da je, što se tiče novog zapošljavanja ostalih, ranjivih grupa, ili osoba koje su dugoročno u evidenciji za zapošljavanje, za njih izdvojeno 185.000 dinara po osobi. 

Kada je u pitanju samozapošljavanje izdvojeno je 250.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom i žene postoji pozitivna diskriminacija i tu će biti stimulacija od 300.000 dinara, dodala je ona. Navela je i da je za javne radove predviđeno 15 miliona dinara i oni se odnose na ekologiju, infrastrukturu, kulturu i socijalu. 

- Insistiramo na politici jednakih mogućnosti socijalne inkluzije, tako da će neku prednost u bodovanju imati osobe koje su u stanju socijalnih potreba i koje su radno sposobni - kazala je Sedlar. 

Direktor kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Goran Sečujski kazao je da je Grad Novi Sad za 2018. godinu predvideo 1,2 miliona evra za podsticanje zapošljavanja. 

- Ove godine ćemo nastaviti da finansiramo obuku dva deficitarna zanimanja, IT sektor i obuku za stare zanate. Ono što je novina jeste da ćemo 100 osoba obučiti za zavarivače, što je veoma traženo zanimanje u Srbiji - rekao je Sečujski. 

Prema njegovim rečima, juče su završena tri konkursa za zapošljavanje pripravnika, stručne prakse i javne radove, a u narednih nekoliko dana se očekuju novi konkursi za nezaposlena lica u evidenciji NZS koja žele da pokrenu privatne poslove. 

- U Novom Sadu trenutno imamo oko 16 hiljada nezaposlenih lica, dok je prosečna zaposlenost u 2017. godini oko 143 hiljade, a porast zaposlenih u odnosu na 2016. godinu jeste 5.000 lica - zaključio je Sečujski. 

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu će trajati do ponedeljka 12. marta, a učešće je potvrdilo 77 poslodavaca, koji su prijavili 2.536 slobodnih radnih mesta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online