Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
17:44
Vestionline, Tanjug A

Koji su zaključci usvojeni na sastanku o brašnu u Skoplju?

Na pakovanjima brašna od jednog, dva i pet kilograma kontrolne markice će se lepiti u Srbiji, a na pakovanjima od 25 i 50 kg u Makedoniji, predviđa se, pored ostalog, u Zaključcima koje su usvojile delegacije Srbije i Makedonije na sastanku povodom rešavanja problema u trgovini brašnom.

Tanjug
Sklapanje sporazuma: Ljupče Nikolovski i Rasim Ljajić na sastanku u Skoplju

Deset zaključaka koji su usvojeni na sastanku u Skoplju, u koje je Tanjug imao uvid, predviđaju sledeće:

- Kontrolne markice tipa A koje se koriste za pakovanja brašna od 1, 2 i 5 kilograma, lepiće se kod proizvođača/izvoznika brašna.

- Markice tipa B koje se koriste za pakovanja brašna od 25 i 50 kilograma, kontrolne markice lepiće se u Republici Makedoniji.

- Formiraće se Komitet sastavljen od nadležnih institucija Republike Makedonije i Republike Srbije. Prva sednica Komiteta održaće se 14.03.2018. godine u Beogradu.

- U roku od 30 dana Komitet će predložiti sistemsko i trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom, kako bi se ubuduće izbegle ovakve situacije.

- U roku od 30 dana od dana osnivanja, Komitet će notirati sva otvorena pitanja i predložiti rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini. 

- U odnosu na kontrolne markice Komitet će u predviđenom roku analizirati opravdanost uvođenja markica i ako postoji saglasnost privrednih komora dve zeml?e, radiće se na njihovom potpunom ukidanju.

- Države potpisnice su saglasne da preko nadležnih institucija dve zemlje pojačaju kontrolu, u cilju suzbijanja nelegalne ekonomije i trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

-  Dve države potpisnice se obavezuju da u potpunosti poštuju međusobne bilateralne sporazume o fitosanitarnoj saradnji i saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva, potpisane 2012. godine.

- Države potpisnice se obavezuju da se u budućnosti ne primenjuju bilo kakve barijere u međusobnoj trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i da će raditi na ubrzavanju i olakšavanju procedura na graničnim prelazima, kako bi se sprečila duga zadržavanja i omogućio brz protok robe, što je u duhu Berlinskog procesa i stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora.

- Komitet će održavati sednice najmanje jednom u tri meseca, u cilju praćenja postignutih rezultata, kao i sprečavanja novih pojava necarinskih barijera i prepreka slobodnom protoku robe i usluga.

Zaključke je u ime Srbije potpisao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i  telekomunikacija Rasilj Ljajić, a ispred makedonske strane ninistar poloprivrede, šumarstva i vodoprivrede LJupčo Nikolovski.   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online