Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
17:31
Vestionline, Tanjug A

"Srbiji nije mesto na crnoj listi, Amerika insistirala"

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, te podseća da je naša zemlja to pokazala u vreme migrantske krize kada je, dodaje, dobila i pohvale od Evropske komisije i zemalja širom sveta, ne samo zbog humanog postupanja s migrantima, već i zato što je sprečila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Tanjug
Srbija se dokazala za vreme migrantske krize: Ana Brnabić

Brnabić je u obraćanju na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, a u vezi s izveštajem međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekla da su u tom izveštaju korišćeni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU. 

Srbija se, naime, našla na listi  za monitoring FATF, a neki su mediji, ali i pojedini političari preneli da je ona na "crnoj listi" zajedno sa zemljama koje učestvuju u pranju novca, ničim to ne sprečavaju i doturaju novac terorističkim organizacijama.    

Brnabić, međutim, napominje da to nije tačno i da je Srbija od tog izveštaja kojim je stavljenja pod monitoring već napredlovala i usvojila čak šest sistemskih zakona kojima se ova oblast bolje sistemski uređuje. 

- Osim toga smo implementirali 35 od 40 preporuka iz tog izveštaja i jedina smo zemlja u regionu koja je procesuirala i osudila pravosnažnim presudama i fizička i pravna lica za krivično delo pranje novca - rekla je premijerka. 

Ponovila je da izveštaj FATF ne odražava stanje stvari danas u Srbiji, te navela da je osim EK još 15 članica FATF bilo nedvosmisleno protiv toga da se Srbija stavi "pod prismotru" i čak istupilo sa sastanka tražeći argumentovano da se Srbija ne stavlja na tu listu. 

Među njima su bile Kina, Turska i Rusija, ali i Italija, Švajcarska, Južna Afrika i mnogo drugih zemalja kao i Svetska Banka koja je posmatrač. 

- Svi oni su rekli da mora da se prizna da je Srbija učinila u poslednjih godinu dana značajne strateške pomake, mnogo uradila i ima političku volju na najvišem nivou predsednika Republike, predsednika vlade i potpredsednika, ministra unutrašnjih poslova koji vodi koordinaciono telo za rešavanje ostalih preporuka zbog čega nisu bili za usvajanje izveštaja - rekla je Brnabić, dodajući da je, nažalost, "jedna zemlja, a to je bez sumnje SAD, insistirala da se izveštaj ipak usvoji". 

Time je, kako je rekla, Srbija došla pod pojačani monitoring uprkos protivljenju svih ovih zemalja prevashodno i pre svega EK, koja prvi put nije preuzela ovu listu, što je pokazatelj da je Srbija uradila mnogo.

- Mogu da garantujem da će Srbija do kraja leta usvojiti i apsolutno implementirati sve preporuke tog izveštaja i videćemo da li ćemo i tada biti na toj listi - podvukla je ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online